Lóegészség és lótartás best of 2016

2015-250Lassan búcsúzik 2016. Ha az év utolsó napjaiban a pezsgő neked nem elég pezsgő, a bulit a nagy terepek és az istálló alapos kitrágyázása jelenti, a szórakozást pedig az, ha végre egy kis lovas szakirodalmat olvashatsz, íme a tökéletes szilveszteri program számodra. Összegyűjtöttem 2016 legfontosabb, legérdekesebb bejegyzéseit. Szemezgess belőlük lovad javára.

.

2016-ban sem volt sok idő a lazsálásra itt a Racionál Horsemanship Horszmensipen, összesen 47 bejegyzés került fel az oldalra. Nézzük a legemlékezetesebbeket!

január például igazi újdonsággal indult:

EgészségNapLÓ a LÓ egészségért

Egeszsegnaplo250-2Igyekszel kézben tartani a lovad egészségével kapcsolatos információkat? Ugye Te is szereted, ha minden fontos adat elérhető egy helyen, ahelyett, hogy lovad útlevelét és a naptáradat kellene lapozgatnod? Akkor az EgészségnapLÓt Neked találtam ki! 🙂

Tovább a teljes cikkre: EgészségNapLÓ a LÓ egészségért >>

Februárban szó esett arról, hogyan teheted zökkenőmentesebbé a patkolókovács, illetve az állatorvos látogatását:

Fogadd illendően lovad vendégeit

koszos250Olykor van szerencsém csatlakozni egy-egy állatorvoshoz, vagy akár patkolókovácsomhoz és megnézni, hogyan dolgoznak máshol. Legutóbb Dr. Pallós Andreát és Ormándi Zsoltot kísértem el, mégpedig egy patatályogot megnyitni.

Tovább a teljes cikkre: Fogadd illendően lovad vendégeit >>

Márciusban pedig mi más is lehetett volna a téma, mint a legelőhöz szoktatás?

Legelőhöz szoktatás? Csak fokozatosan!

TerinaRomeo250Itt a tavasz, csivitelnek a madarak, kezd zöldellni a fű. Ilyenkor a legtöbb lótartó ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy lovát a lehető leghamarabb kitehesse a legelőre. Hiszen a lónak a legelőn a helye. Mert a legelés egészséges, ugye? Nos, az attól függ…

Tovább a teljes cikkre: Legelőhöz szoktatás? Csak fokozatosan! >>

Áprilisban volt egy kis rágódás…

Te tudod, mennyit rág a lovad?

pixabay-horse-eat250Emlékszel, amikor kicsi voltál és anyukád azt tanította, hogy minden falatot legalább tízszer meg kell rágni? Nos, a lovaknak nem tanít ilyesmit az anyukájuk, mégis rengeteget rágnak. Sokkal többet, mint gondolnád. De nézzük a számokat!

Tovább a teljes cikkre: Te tudod, mennyit rág a lovad? >>

Májusban egy egyre általánosabbá váló jelenség volt terítéken: az internetes segítségkérés és ily módon begyűjthető jobbnál jobb tanácsok.

Lóbetegségek és internetes népi bölcsességek

drGoogle250Az internet és a közösségi média, az információhoz való szinte korlátlan hozzáférés jó dolog. Sőt, csodálatos.
Feltéve, hogy meg tudod különböztetni a hasznos információt az oltári nagy hülyeségtől.

Tovább a teljes cikkre: Lóbetegségek és internetes népi bölcsességek >>

De szó esett még az állatorvossal való jó kapcsolat titkáról is (ez a cikk nagy sikert aratott az állatorvosok körében is) és összegyűjtöttem néhány hasznos tippet a problémásabb lovak sebkezeléséhez is:

Az állatorvosoddal való jó kapcsolat titka

doki250Sokszor emlegettem már, mennyire fontos, hogy legyen egy tapasztalt, lóhoz értő állatorvosod. De arról eddig még nem volt szó, hogy mi is az állatorvossal való jó kapcsolat titka? Mert bizony kettőn áll a vásár. A jó munkakapcsolatért neked is tenned kell. Mindez persze megéri, hiszen lovad profitál belőle a legtöbbet. Figyelem, kincset érő tippek következnek! Ha esetleg kételkednél ebben, kérdezd meg állatorvosodat is. 🙂

Tovább a teljes cikkre: Az állatorvosoddal való jó kapcsolat titka >>

Makrancos lovak sebkezelése 9 lépésben

patakotes250Amikor egyik nyáron néhány napra egyedül maradtam otthon patatályogtól szenvedő lovammal, még állatorvos barátnőm sem hitte, hogy képes leszek őkelmén egyedül kötést cserélni. Ekkor tökéltem el, hogy márpedig egy patatályog rajtunk ugyan nem fog ki. Hiszen annyit, de annyit kötöztem én már. Igen ám, csak épp a tündéri Terinát…

Tovább a teljes cikkre: Makrancos lovak sebkezelése 9 lépésben >>

A június az öreg lovaké volt:

Mikortól öreg egy ló?

orchid250Amikor a ló még a gazdaság mozgatórugójaként munkaeszköz volt, az 5-10 éves lovakat tekintették erejük teljében lévőknek, a 10 évnél idősebb patás már öreg volt. Jóval később, amikor 1993-ban lovagolni kezdtem, az istállóban álldogáló 11 éves iskolalovak öregecskének számítottak. De vajon most, 2016-ban mikor mondhatjuk egy lóra, hogy öreg?

Tovább a teljes cikkre: Mikortól öreg egy ló? >>

A július viszont a soványaké:

Segítség, sovány a lovam!

sovanylo250A Terina súlyproblémáit körbejáró posztokhoz már csak egy téma kívánkozik, hogy teljes legyen a kép. Egész pontosan az, hogy mi is a teendő, ha sovány a lovad. Illetve hogy mi mindent kell körbejárni, milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha ilyesmi miatt kérsz tanácsot.

Tovább a teljes cikkre: Segítség, sovány a lovam! >>

És persze ismét szó volt arról, hogy a találgatás, kísérletezgetés és kivárás helyett mennyire fontos a pontos állatorvosi diagnózis, ha beteg a lovad.

Az utolsó remény

gregwestfall250Vannak olyan mondatok és esetek, amikkel minden állatorvost ki lehet kergetni a világból. Az egyik ilyen az a ló, amivel gazdái már mindent megpróbáltak, de hiába. És az a mondat, ami az ilyen eseteket rendre kíséri: „Doki, maga az utolsó reményünk”.

Tovább a teljes cikkre: Az utolsó remény >>

Augusztusban egy igazán szokatlan téma volt terítéken, igazán szokatlan megközelítésben. (Elárulom, hogy ez az írás volt az egyik kedvencem idén. 🙂 ):

Lószart mindenkinek!

Túlzás nélkül állíthatom, hogy megtaláltam a boldogság titkát. A bölcsek kövét. Na jó, aranyat nem lehet vele készíteni, örök fiatalságot nem ad, de tényleg ez a boldogság titka. És még akár pénzt is lehet csinálni belőle. Hogy honnan a felfedezés? Egy, a lótartók körében általánosan megfigyelhető jelenség tanulmányozása során bukkantam rá.

Tovább a teljes cikkre: Lószart mindenkinek! >>

Ha ősz, akkor szőrváltás. Na de okozhat a szőrváltás kólikát? Októberben ennek jártam utána:

Szőrváltástól kólika?

shedding250Egy kólikával kapcsolatos segítségkérést kaptam a minap: “Van egy makkegészséges versenylovam. Első lovam, vigyázok rá, mint a hímes tojásra. Most itt a szőrváltás és a trénere beparáztatott, hogy ilyenkor hatványozott az esélye a kólikának. Nagyon hálás lennék, ha segítenél ebben nekem és írnál pár tippet.”

Tovább a teljes cikkre: Szőrváltástól kólika? >>

Novemberben ismét visszatértem egy kicsit az alapokhoz:

A ló bizalmának megnyerése helyett 2.

lolelegzet250A legpiacképesebb lovas téma évek óta az, hogyan lehet elnyerni egy ló bizalmát. Ez az a téma, ami mellett minden más eltörpül a lovasok szemében, különösen az olyan unalmas dolgok, mint a lovak egészségének megőrzése, a betegségek felismerése, vagy épp a takarmányozás. A lovasok és lótartók boldogan járnak különféle tanfolyamokra és előadásokra, ha a lókiképzés a téma, de valahogy elsikkadnak az alapok

Tovább a teljes cikkre: A ló bizalmának megnyerése helyett 2. >>

És bemutattam egy nagyszerű, de kevéssé ismert takarmányfajtát, a szénapelletet:

Szénapellet: instant kaja lovaknak

pelletkozeli250-2Volt már szó róla, hogy a szénapellet nagyszerű takarmány. De pontosan miért is? – merült fel a kérdés nemrégiben a Racionál Horsemanship Horszmensip Facebook oldalán. Kezdjük tehát az elejéről! Nézzük mire jó, milyen esetekben és hogyan ajánlott a szénapellet etetése.

Tovább a teljes cikkre: Szénapellet: instant kaja lovaknak >>

Decemberben a Lógyógyászati Kongresszusról hoztam néhány megfontolásra érdemes gondolatot:

A legnagyobb konkurenciánk a tudatlanság

vet250Ismered azt az érzést, amikor egy kiváló szakmai rendezvény után hulla fáradtan, de mégis lelkesen, ötletekkel teli mész haza és majd szétvet a tettvágy? Pont így voltam én is az idei Lógyógyászati Kongresszus után. A pódiumon ezúttal is kiváló szakemberek álltak – köztük néhányan évek óta külföldön dolgoznak.

Tovább a teljes cikkre: A legnagyobb konkurenciánk a tudatlanság >>

Ha kihagytad volna valamelyik cikket, ez a legjobb alkalom, hogy pótold a lemaradásodat. Ha pedig valamelyik különösen tetszett, olvasd el újra és ajánld lovas barátaidnak, ismerőseidnek is. 😉

Várlak vissza sok szeretettel 2017-ben is. 🙂

2015-790-2

Kapcsolódó írásaim:

Lóegészség és lótartás best of 2015 >>