Segítség, véreset pisil a lovam!

Télen, azokon a lassan ritkaságszámba menő napokon, amikor hó is hull, gyakori, hogy a lótartók a szívükhöz kapnak, látva, hogy nagy vérfoltok tarkítják a karám havát és már tárcsázzák is az állatorvost: véres a lovam vizelete, mit tegyek?

.

Bár szép számmal akadnak olyan megbetegedések, amelyek következtében vér kerülhet a vizeletbe, az esetek jelentős többségében nincs ok az aggodalomra.

A piros vagy narancssárga foltokat általában az okozza, hogy a vizeletben található egyes növényi vegyületek a levegővel, illetve a hóval érintkezve oxidálódnak. Az oxidáció nem csak télen megy végbe, de a fehér havon a leglátványosabb, sőt, tiszta, világos színű almon, például forgácson is látható lehet.

Ha arra gyanakszol, hogy lovad beteg és valóban véres a vizelete, konzultálj állatorvosoddal. Ő javasolhatja, hogy gyűjts egy edénybe vizeletet tőle: ha a frissen gyűjtött vizelet narancssárga, vörös vagy barna, az problémát jelezhet. Szintén aggodalomra ad okot, ha lovad felveszi a vizelési pozíciót, de nem tud vizeletet üríteni, illetve az is, ha túl gyakran vizel.

Forrás: Kentucky Equine Research; John Schumacher: Diseases of the equine urinary tract in Equine Medicine, Surgery and Reproduction (Second Edition), 2012