Segítség, sovány a lovam!

sovanylo250Szerencsére most épp nincs szezonja, de a Terina súlyproblémáit körbejáró posztokhoz már csak egy téma kívánkozik, hogy teljes legyen a kép. Egész pontosan az, hogy mi is a teendő, ha sovány a lovad. Illetve hogy mi mindent kell körbejárni, milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha ilyesmi miatt kérsz tanácsot.

.

Tipikusan ősszel, télen és tavasszal látok ilyesfajta segítségkéréseket:

“Sovány a lovam, mit adjak neki, hogy összeszedje magát? Mivel tudnám felhizlalni?”

És anélkül, hogy a kérdező bármi konkrétabbat mondott volna arról a bizonyos lóról, már záporoznak is a tanácsok arról, hogy kapjon kukoricát, lucernát, valamilyen olajat, ilyen-olyan vitamint, ééésatöbbi.

Nézzük, mi mindent kell tudni egy lóról ahhoz, hogy valóban, érdemben tanácsot tudj kérni, vagy adni:

1. Valóban sovány az adott ló?

Legyünk őszinték: a lovak kondícióbecslése általában nem a lótartók erőssége. Egyrészt azért, mert még mindig elterjedt nézet, hogy nincs kövér ló. Sőt, az a jó, ha a ló szinte gurul. Pedig a túlsúly a lovaknál is ugyanolyan káros és egészségtelen, mint az embereknél.

További nehézség, hogy a lótartó jó esetben naponta látja a lovat, így nehezebben veszi észre a változásokat. Így jobb híján a korábbi fotókra, illetve az állatorvos, patkolókovács és más ismerősök véleményére hagyatkozhat.

A kondícióbecslés egyébként nem nagy ördöngösség, a neten nem nehéz találni olyan rajzokat, amik ebben segítenek.

Forrás: World Horse Welfare

Persze azért a fajtajelleget (póni, hidegvérű, vagy sportló) az ilyen táblázatok használatánál – illetve a későbbiekben – is fontos figyelembe venni.

 

Ha sikeresen megállapítottuk, hogy a szóban forgó ló valóban sovány, akkor léphetünk tovább a következő napirendi pontra.

2. Méret, fajtajelleg

Milyen méretű, és milyen fajtájú lóról beszélünk? Hiszen értelemszerűen más takarmányozási igényei vannak egy 100 cm marmagasságú póninak, mint egy jól megtermett hidegvérűnek. Az adagok kiszámításakor szintén nem mindegy, hogy egy sportló 160, vagy 175 cm marmagasságú. A méret tehát itt is lényeg.

3. Életszakasz

Nagyon fontos kérdés, hogy mennyi idős lóról beszélünk. Más és más ugyanis egy fejlődésben lévő csikó, egy kifejlett ló, egy magasvemhes, vagy épp szoptatós kanca, vagy egy öreg ló takarmányozási igénye.

4. Munka, terhelés

Mennyi és milyen jellegű munkát végez a ló? Sok lovas a napi egy órás lötyögést már komoly munkának gondolja, pedig a ló szempontjából ez csak könnyű terhelésnek tekinthető. A takarmányozásnak pedig a terheléshez kell igazodnia ugyebár.

5. Tartási körülmények

Tél, ridegtartás, soroljam még? De az sem mindegy, hogy az adott ló hol helyezkedik el a ménesi hierarchiában. Lehet, hogy a takarmányozásával elméletileg minden rendben lenne – ha a többiek odaengednék a szénához.

6. Alapvető egészségügyi feltételek

Szóval hogy is állunk a fogreszeléssel és a féreghajtással?

Csont és bőr ;)
Csont és bőr 😉

7. Takarmányozás

És most jutottunk el oda, hogy nagyjából összesítettük a ló igényeit, amihez most hozzá lehet nézni a takarmányozását. Tehát azt, hogy:

  • milyen fajta és milyen minőségű takarmányból
  • mennyit kap és
  • naponta hányszor

Itt lehet átgondolni, hogy a takarmányozás elvileg fedezi-e a ló igényeit. Ha nem, akkor lehet igazítani a takarmányozáson – de mindenekelőtt a jó minőségű szálas takarmányra alapozva.

Persze lehet apró, kis lépésekben emelni az abrakon, kipróbálni valamilyen lótápot, olajat, és persze nem árthat egy kis vitamin sem. Ezt a ló igényei és a lótartó pénztárcája egyaránt befolyásolják.

Majd pedig várni kell és figyelni, hogy idővel látható-e javulás.

Szerencsés és ideális felállás lenne, ha a lótartók már ezt is állatorvosukkal, vagy a lovak takarmányozásában jártas szakemberrel beszélnék meg. De a valóság inkább az, hogy ez a kérdés leginkább csak a lovas barátokkal, vagy internetes fórumokon kerül elő, ráadásul sok fontos információ rendre ki is marad.

Majd jön a kísérletezgetés, ami vagy beválik, vagy nem. Ha nem, akkor jó esetben a lótartó bevonja az állatorvost is a dologba. Pedig lehet, hogy jobban tette volna, ha ezt már korábban meglépi… Igen, én is jártam már ebben a cipőben. Pont ezért is írom le.

Kilátszik minden csontja... ;)
Kilátszik minden csontja… 😉

Az állatorvos ugyanis felméri a ló kondícióját és szépen, következetesen végigveszi a lótartóval a már tárgyalt pontokat. Majd következik egy alapos fizikális vizsgálat:

  • az általános állapot felmérése: szív, tüdő, keringés, stb.
  • a fogak és szájüreg ellenőrzése
  • ha indokolt, akár rektális vizsgálat a hasüreg kézzel elérhető részeinek vizsgálatára, esetleg ultrahang
  • majd ezt követheti például vérvizsgálat, vagy bélsárvizsgálat

A cél, hogy az állatorvos megállapíthassa, hogy áll-e esetleg valamilyen egészségügyi probléma a soványság hátterében. Mert ha igen, akkor értelemszerűen azzal kell első körben foglalkozni.

Ha pedig a ló egészségével minden rendben, akkor csak a takarmányozását, esetleg a tartási körülményeket kell az ő saját, egyéni igényeihez igazítani. De ebben az esetben is tudományosan megalapozott, működő, jól bevált és a lovadra szabott tanácsot fogsz kapni.

Egy jótanács így egymás közt

Ha alaposan végiggondolod a fentieket, és az összes internetes tipp végigpróbálása helyett már idejekorán inkább egy szakemberrel konzultálsz, rengeteg időt, pénzt és idegeskedést spórolsz meg magadnak.

Kapcsolódó írásaim:

Tényleg sovány a lovam? – Segítség a lovak kondícióbecsléséhez >>

Öreg lovam és a reformkonyha >>

Egy öreg ló harca a kilókért >>

Lóbetegségek és internetes népi bölcsességek >>

Az állatorvosoddal való jó kapcsolat titka >>