Lószart mindenkinek!

Túlzás nélkül állíthatom, hogy megtaláltam a boldogság titkát. A bölcsek kövét. Na jó, aranyat nem lehet vele készíteni, örök fiatalságot nem ad, de tényleg ez a boldogság titka. És még akár pénzt is lehet csinálni belőle. Hogy honnan a felfedezés? Egy, a lótartók körében általánosan megfigyelhető jelenség tanulmányozása során bukkantam rá.

.

Ha hiszed, ha nem, ez a csoda a ló és ember néhány ezer éves közös története során végig ott hevert a lábunk előtt. Csak le kellett volna hajolni érte! Hogy mi ez?

Hát, kérem szépen, a lótrágya. És ez nem vicc!

Gondolj csak bele! Ha megfelelő időközönként, megfelelő állagot és mennyiséget potyogtathat, a ló boldog és egészséges. Ha a ló megfelelő időközönként, megfelelő állagot és mennyiséget potyogtat, a lótartó, a lovas és az állatorvos is boldog. Ez ennyire egyszerű!

Ha pedig néhány kupac lócitrom ilyen sok embert és állatot ennyire boldoggá tesz, miért ne tenne boldoggá másokat is?

Mivel ilyen sikeresen megállapítottuk, hogy a lószar a boldogság titka, az sem kérdés, hogy érdemes vele jobban megismerkedni.

Hogy is hívjalak?

Kezdjük mindjárt a megnevezésével. A lótartók és lovasok sokféle névvel illetik: lótrágya, kaki, lószar, szemes trágya, vagy épp lócitrom.

Ha viszont a gyümölcsöknél maradunk, az angolok és a németek inkább az almához hasonlítják a patások végtermékét, úgy mint Pferdeäpfel, vagy horse apples.

Ami a nem lovasok számára elsőre furcsának, vagy akár gusztustalannak is tűnhet, az, hogy a lótartók nem viseltetnek különösebb ellenérzéssel lovuk végterméke iránt. A legtöbben még csak azt sem mondanák rá, hogy büdös. A világ legtermészetesebb dolga, hogy kötelességtudóan összeszedegetik, amit lovuk elpotyogtatott (ahol és amikor tudják), pontosan tudják, hogy kedvencük normál esetben milyen időközönként milyen mennyiséget produkál és azonnal észreveszik a változásokat. És akár telefonon, vagy a büfében is bármikor megvitatják a dolgot. Ez nem is csoda, hiszen a trágya fontos jelzője a ló egészségének.

Milyen?

A lótrágya ideális esetben nagyjából egységes labdacsokból áll.

Nagyjából egységes labdacsok
Nagyjából egységes labdacsok

Mennyi az annyi?

A lovak nagy állatok. Sokat esznek és ezért sokat is potyogtatnak. A vonatkozó tanulmányok szerint egy átlagos ló naponta 8 alkalommal trágyázik (az enyémek ennél jóval többször) és naponta 25 kg trágyát termel. Egy 500 kilós ló esetén ez több, mint évi 9 tonna – ismétlem, a vonatkozó statisztikák szerint. A trágyaürítés gyakorisága függ a ló korától, nemétől és étrendjétől is.

És hogy állunk idővel?

Egy trágyázás átlagosan 15 másodpercig tart.

Mi van benne?

Nem árulok el nagy titkot: a lótrágya annak a maradéka, amit a ló megevett. És persze van benne víz, esetleg lehet némi föld és homok (ennek nem örülünk), vagy akár belső élősködők (ennek sem). Ha pedig zabszemeket látsz a trágyában, az azt jelenti, hogy lovad nem rágja meg rendesen, ezért nem is hasznosítja megfelelően a szemes takarmányt.

Ha élősködőt látsz lovad trágyájában, az nagyon nem jó. De ha nem látod, akkor sem biztos, hogy nincs ott. Sőt, szinte biztos, hogy ott van – legalábbis peték formájában. Egy olcsó és egyszerű laborvizsgálattal kiderítheted, hogy milyen élősködők bújnak meg lovadban és mennyien vannak, ennek megfelelően pedig állatorvosod ki tudja dolgozni a lovadnak leginkább megfelelő féreghajtási tervet.

A színe

A trágya színe a ló menüjétől függ. Ha sokat legel, illetve ha lucernát fogyaszt, akkor zöldesebb, de hamar megbarnul a levegő és a nap hatására. Ha viszont széna a menü, akkor inkább barna a végtermék. Ha a friss trágyán feketét, vagy pirosat látsz, az nagyon nem jó, konzultálj az állatorvosoddal.

Mivel a lótrágya színe és a ló étrendje között szoros az összefüggés, Lady Diana és Károly herceg esküvője előtt az eseményen használt fogatlovakkal pasztell színű festéket etettek (nem mérgezőt, nyugi), hogy a trágyájuk – izé – jobban belesimuljon a környezetbe.

Ha széna a menü, a végtermék barna
Ha széna a menü, a végtermék barna

Szag

A lótrágyának jellegzetes szaga van, de a legtöbb ember nem találja különösebben büdösnek, vagy zavarónak. Ha viszont a ló trágyája bűzös, az emésztőszervi problémára utalhat.

Forma

A lótrágya kis gömböcskékből áll. Méretük a ló méretétől is függ, tehát egy kupac lótrágya elárulja, mekkora a tulajdonosa. A labdacsokat a vastagbél mozgása alakítja ki, amikor a vizet visszaszívja a béltartalomból. Ha a ló az ideálisnál kevesebb vízhez jut hozzá, a szervezet több vizet igyekszik visszavonni a trágyából, és a labdacsok ellapulnak. Rossz esetben a vízhiány akár kólikához is vezethet.

Hová?

A lovak menet közben is tudnak trágyázni.  A mének és heréltek mind ménesi körülmények között, mind istállós tartás esetén hajlamosak bizonyos általuk kiválasztott pontokra trágyázni, szinte megjelölik a helyüket. (Volt olyan ménem, aki mániákusan szeretett mások kapujába kupacolni…) A kancák viszont ott potyogtatnak, ahol épp rájuk jön a szükség.

Vannak lovak, akik előszeretettel potyogtatnak az önitatójukba, vagy a vödrükbe – erre a viselkedésre eddig nincs tudományos magyarázat.

A kupac és a labdacsok mérete utal a ló méretére is
A kupac és a labdacsok mérete utal a ló méretére is

Furcsa szokások

A csikóknál természetes jelenség, hogy elfogyasztják az idősebb lovak végtermékét, mert ez segít kialakítani a saját bélflórájukat. Ha ilyesmi felnőtt lónál fordul elő, az ok lehet unalom, de előfordulhat az is, hogy valamilyen tápanyagra lenne szüksége.

A kutyák is előszeretettel fogyasztanak lótrágyát.

A lótrágya környezetbarát

A lótrágya 2,5 hónap komposztálás után a kertben is kiválóan használható.

A lovak emellett sokkal kevesebb metánnal terhelik a légkört, mint a marhák, ezért kevésbé tehetők felelőssé a globális felmelegedésért (bár az összehasonlítás már csak azért is furcsa, mert a ló és a marha hasznosítási célja merőben eltér egymástól). De ha ez nem lenne elég, akkor jó ha tudod, hogy a lótrágya megújuló energiaforrás is, ugyanis meleg.

Finnországban például célul tűzték ki, hogy a következő évtizedekben az ország leálljon a szénhasználattal és felére csökkentse az importolaj-fogyasztását, ezért a kormány alternatív megoldásokat keres az energiaszükséglet kielégítésére. Egy finn energiavállalat már hozzá is látott egy, lótrágya és faalapú hulladék vegyítésével kifejlesztett bio-tüzelőanyag teszteléséhez. A cég szerint három ló éves trágyatermelése elegendő lehet egy családi otthon egész éves fűtéséhez. A Finnországban élő nagyjából 77.000 ló tehát több mint 20.000 otthonban biztosíthatná a meleget.

A lótrágya hamar beleolvad a környezetbe
A lótrágya hamar beleolvad a környezetbe

Tudtad?

A 19. század végén még máshogy állt a helyzet. Az 1800-as évek végi nagyvárosokban a lószar komoly probléma volt, mondhatni környezeti katasztrófával fenyegetett, úgyhogy igazi megváltás volt az autók megjelenése.

A pénznek nincs szaga

Leslie Law, a 2004-es athéni olimpia dobogós lovastusázója az eBay-en egyes források szerint 1.392, mások szerint 750 dollárért adta el lova, Shear L’eau egy vödörnyi trágyáját. Az árverés jótékony célokat szolgált.

Egy vagyont hozott alapítójának az internetes lótrágyaküldő startup, a ShitExpress. A 2014 végén alapított cég működésének első hónapjában 10.120 dollárt termelt. Mindezt úgy, hogy reklámra egyetlen fillért sem kellett költeniük, mert a média villámgyorsan felkapta a témát.

Lehet, hogy a jövő energiaforrása hever előttünk az úton?
Lehet, hogy a jövő energiaforrása hever előttünk az úton?

Most, hogy már tehát te is tudod, hogy a lótrágya a boldogság titka, ideje másképp tekintened lovad kupacaira. És persze oszd meg a titkot bátran mindenkivel!

Forrás: The Horse, Horse Nation, Lovasok.hu

Fotók: Dorottya, Racionál Horsemanship
Különös ismertetőjegyem, hogy ritka béna fotós vagyok,
és semmi remény arra, hogy ez valaha változni fog. 😉

Kapcsolódó írásaim:

Segítség, sovány a lovam! >>

Te tudod, mennyit rág a lovad? >>

Legelőhöz szoktatás? Csak fokozatosan! >>

Kólika kisokos >>

Overdose kólikája >>