A ló bizalmának megnyerése helyett 2.

lolelegzet250A legpiacképesebb lovas téma évek óta az, hogyan lehet elnyerni egy ló bizalmát – írtam úgy egy éve. Nem volt ez olyan rég és a helyzet azóta mit sem változott. Ez az a téma, ami mellett minden más eltörpül a lovasok szemében, különösen az olyan unalmas dolgok, mint a lovak egészségének megőrzése, a betegségek felismerése, vagy épp a takarmányozás. A lovasok és lótartók boldogan járnak különféle tanfolyamokra és előadásokra, ha a lókiképzés a téma, de valahogy elsikkadnak az alapok

.

Pedig a ló bizalmához vezető útnak valahol a földön kellene kezdődnie. De nem a futószár, a vezetőszár, vagy a répabot végén. Hanem ott, hogy a lovas legyen képes ellátni a lovát. Ismerje az igényeit. Ismerje a reakcióit. Legyen képes leápolni. Megkockáztatom: ismerje a klinikai alapértékeit. Esetleg rendelkezzen alapvető takarmányozási ismeretekkel. Utána jöhet minden más.

loszem790

TAnita Lovasboltja

És hogy miért kanyarodtam vissza ehhez a témához? Mert számomra félelmetes, hogy a lovas egyszeregy alapjait sem ismerő lovasokba botlok, ahányszor csak kimerészkedek békés és nyugodt kis otthonunkból.

Hogyan lehetne helyénvaló például az, ha egy lótartó nem tudja felvenni és kipucolni egy ló hátsó lábát? De számomra az a látvány is elgondolkodtató volt, amikor a távoli, ijesztő dologra fókuszáló ló orra alá a lótartó elszánta dugdosta a vakarót, hadd nézze meg a szegény jószág, mert biztos attól ijedt meg.

De szerintem legalább ennyire aggasztó, amit egy szomszédos lovarda összejövetelen tapasztaltam. Az egyik lótartó elmondta, hogy igyekszik nagyon sokat tanulni a lováról, ezért már jónéhány természetes lókiképzőnél is járt különféle tanfolyamokon, rengeteg videót nézett a témában, és jelenleg is egy természetes lókiképző segítségével edz. Majd felvezette lovát a maximum 100 méterre lévő karámból és kikötötte az istálló elé, hogy lepucolja és felszerszámozza az edzéshez. A ló már az istálló előtt állva is rendkívül magas légzésszámot mutatott.

lolelegzet790

Nem aggódtam különösebben, hogy a küszöbön álló edzés folyamán halálra fogják dolgoztatni, no de mégis. Egy lovat, ha nyugalmi állapotban percenként ötvenes-hatvanas légzésszámot produkál, nem dolgoztatunk. Sőt, jó lenne, ha az állatorvos kiderítené a probléma okát. Ehhez viszont ismerni kellene egy nagyon fontos dolgot. Mégpedig a ló klinikai alapértékeit. Egyszerűbben: pulzusszám, légzésszám, testhőmérséklet.

Igen, tudom, hogy nem izgalmas, sőt, egyenesen uncsi. És tény, hogy a lovasok jelentős része nem is tudja az alapértékeket. Pedig fontosak. Fontos tudnod, mikor lázas a lovad. Vagy hogy nyugalmi állapotban mennyi kellene hogy legyen a pulzusa, légzésszáma. Mert ha nem annyi, akkor lehet, hogy gond van.

Tehát az alapértékeket jó tudni – legalább körülbelül. Sőt, nem is muszáj feltétlenül fejből vágni a számokat. Már az is hasznos, ha körülbelül tudod, mi a normális és mi nem, a részleteket pedig kifüggeszted az istállóban, vagy beteszed az istállópatikába. Sőt, ott vannak a tudnivalók lovad egészségnapLÓján is.

nezoke2

Kérek a lovamnak EgészségNapLÓt >>

Az ismétlés kedvéért íme a felnőtt ló élettani alapértékei:

  • pulzusszám: 20 – 40/ perc
  • légzésszám: 8 – 16/perc
  • rektális hőmérséklet: 37.0 – 38.5 °C

És ha megvan az alapvető tudás, akkor jöhet minden más, kinek-kinek ízlése szerint: csatlakozás és hét játék, ugróedzés, vagy tereplovaglás. Bármi. De a lovazás az alapoknál, a ló jóléténél kezdődik.

És mivel az élettani paraméterek ennyire fontosak, lesz még róluk szó, ígérem. 😉

Kapcsolódó írásaim:

A ló bizalmának megnyerése helyett… >>

EgészségNapLÓ a LÓ egészségért >>