Legelőhöz szoktatás? Csak fokozatosan!

TerinaRomeo250Itt a tavasz, csivitelnek a madarak, kezd zöldellni a fű. Ilyenkor a legtöbb lótartó ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy lovát a lehető leghamarabb kitehesse a legelőre. Hiszen a lónak a legelőn a helye. Hiszen a legelés egészséges, ugye? Nos, az attól függ…

.

Kezdjük egy kis ismétléssel… A ló növényevő állat. És nem kérődző. Ez nem újdonság. Takarmánya döntő része széna, illetve fű – mindkettő alacsony kalóriatartalmú, rostokban viszont nagyon gazdag, így egyikből sem könnyű kinyerni a tápanyagokat és az energiát. Ezért a lónak hatalmas, 28-36 literes vakbele és több mint 100 liter térfogatú vastagbele van. Ezekben a bélszakaszokban baktériumok és más mikroorganizmusok sokasága tanyázik, ők dolgozzák fel az elfogyasztott takarmányt.

Ezek az apró élőlények azonban roppant érzékenyek – például a takarmányváltásra is. Tehát amikor tavasszal a legelőhöz szoktatásról beszélünk, nem azért történik, mert lovadnak azt kellene megszoknia, hogy réti széna helyett friss füvet rágcsál. Sokkal inkább arról van szó, hogy a bélrendszerében élő társbérlőket kell fokozatosan felkészítened a változásra.

Kép forrása: www.redmills.com
Kép forrása: www.redmills.com

Ha ugyanis megzavarod ezen mikroorganizmusok kényes egyensúlyát, az eredmény a súlyvesztéstől kezdve a hasmenésen át a kólikáig és savós patairha-gyulladásig bármi lehet. De az biztos, hogy nem lesz kellemes.

Egy 2002-es kutatás számszerűsítette is, hogy a takarmányváltás mennyivel növeli annak a veszélyét, hogy az újfajta takarmányt fogyasztó ló kólikás lesz. Ha a megszokott takarmányozás mellett a kólika kialakulásának esélyét egynek tekintjük, ez a veszély a takarmányváltást követő első hét napban 22,80 lesz. Tehát huszonkétszer akkora az esélye a kólika kialakulásának, mint korábban.

A takarmányváltás a 0. napon következik be. A következő 7 nap folyamán a kólika kialakulásának valószínűsége a korábbi huszonkétszerese lesz.
A takarmányváltás a 0. napon következik be. A következő 7 nap folyamán a kólika kialakulásának valószínűsége a korábbi huszonkétszerese lesz.

Ezért kell mindig fokozatosan takarmányt váltani. Hogy a fokozatosság alatt pontosan mit is értünk, abban még az egyes szakértők és tanulmányok között is vannak eltérések.

A ló bélrendszerében élő mikroorganizmusoknak körülbelül 21 nap kell ahhoz, hogy hozzászokjanak az újfajta takarmányhoz. De ha már 10-14 napot rászánsz a fokozatos szoktatásra, már sokat tehetsz azért, hogy elkerüld az egészségügyi problémákat – olvastam a Standlee Premium Western Forage egyik cikkében. Ez kezdetnek nem is rossz.

A legelőre szoktatás tekintetében több módszerrel is találkoztam.

TerinaRomeo(3)790

Legelőre szoktatás: a laza módszer

Kezdd a legeltetést napi 30-60 perccel, majd növeld az időtartamot napi 1 órával 4-5 napon keresztül – írja a TheHorse.com egyik cikke.

Nos, biztos vagyok benne, hogy az ilyesfajta szoktatás is jobb, mint a semmi. És abban is, hogy vannak lovak, akiknek ez is tökéletesen megfelel. Ahogy vannak olyan lovak is, akikkel még ennyit sem szöszmötöl a lótartó, mégis vígan elvannak. De nagyon sok olyan ló van, akiknél ez a fajta hirtelenség kevésbé komoly, vagy épp komolyabb egészségügyi problémákat okoz.

A probléma leginkább az, hogy nehéz előre megítélni, hogy egy ló vajon melyik csoportba tartozik. Épp ezért jobb az óvatosság.

Legelőre szoktatás: a macerásabb, de biztosabb módszer

Kezdj 15 perces legelésekkel néhány napig. Mondjuk úgy egy hétig. Majd növeld a legelőn töltött időt minden nap 10 perccel, amíg el nem éred, hogy a ló már napi 3-4 órát tölt a legelőn. Majd tartsd ezt a napi 3-4 óra legelést két hétig. Csak ezután tedd ki egész napra a legelőre – javasolja egy másik cikk.

Állatorvosom, Dr. Pallós Andrea is hasonló óvatosságot és fokozatosságot szokott javasolni.

Néhány dologra minden cikk szerzője felhívja a figyelmet:

  • Adj időt a legelőnek: csak akkor engedd ki a lovat, amikor a fű már legalább 10 centis.
  • Érdemes a szoktatási időszakban szénázás utánra időzíteni a legeltetést. Tehát ne farkaséhesen engedd ki lovadat a legelőre, hanem előtte kapjon szénát.
  • Minden ló más és más, így minden ló másképp reagál a takarmányozásában bekövetkező változásokra.

TerinaRomeo790

Részemről az óvatosság és a fokozatosság híve vagyok. Bár Terina korából és telivérségéből adódóan rossz takarmányhasznosító, emésztőrendszeri egészsége miatt eddig szerencsére nem nagyon kellett aggódnom. (Ezt most gyorsan le is kopogom.) Romeo emésztése viszont sokkal érzékenyebb, így nála nagyon fontos az odafigyelés.

Nincsenek nagy legelőink, így lovainkat nem fenyegeti az a veszély, hogy egész napra kicsapnánk őket legelni. De idővel persze kaszálni is fogunk nekik – amikor már lesz mit.

De biztos, ami biztos, én 15 perces legelésekkel kezdem a szoktatást. A napi 15 perceket tartjuk úgy egy hétig, majd 25, 45, 60 perc jön, így érünk el napi 1-2 óra legeléshez.

Hogy macerás? Igen. De szerencsés helyzetben vagyok, hiszen két itthon tartott lóval megtehetem, hogy az ő egészségük és az én lelki békém érdekében a lehető legóvatosabban járjak el.

Forrás:

Kapcsolódó írásaim:

Legelői mérgezések: a pipacs és a ló halálos viszonya >>

Szénahordás, avagy: magad uram, ha szolgád nincs >>

Az úrinő és az ő szénája >>

A szénaháló jó barátod >>