Lóegészség és lótartás best of 2015

2015-250Visszavonhatatlanul itt az év vége. Bulizás, durrogtatás, vagy tévénézés helyett jobb ötletem van szilveszterre: vegyük végig együtt 2015 legemlékezetesebb cikkeit.

.

Januárban épp csak beköszöntem:

Üdv, avagy mi fán terem a Racionál Horsemanship

racional250Egy új oldal? Mi a fene ez?
Blog és személyes profil oldal. Blog lovakról és kutyákról, rólunk, meg az élet olyan kérdéseiről, amelyek foglalkoztatnak. Ha már ismersz, akkor ismered a főszereplőket is, ha még nem, akkor meg majd bepótolod. Vagy sem. Rajtad múlik.

Tovább a teljes cikkre: Üdv, avagy mi fán terem a Racionál Horsemanship >>

Februárban az egyik kedvenc témámról írtam, a lovas állatorvosok kaptak kitüntetett figyelmet:

Lovad van? Hívj lovas állatorvost!

doki250tAz állatorvos fontos szereplője az állattartók életének – még akkor is, ha jó esetben csak a vakcinázások és féreghajtások alkalmával találkoznak. A jó állatorvos biztonság: valaki, akire számíthatsz a bajban.
Ennek ellenére szinte naponta látom, hogy a lótartók nem átgondoltan választanak állatorvost.

Tovább a teljes cikkre: Lovad van? Hívj lovas állatorvost! >>

Márciusban Romeo mesélt a világ dolgairól:

Romeo szerint a világ

Romeo250-IMG_4219Demény, a kötsög, a deményizmus alapítója 2014 őszén hirdette meg a Blogbaugatás hetét. Bár ott és akkor Romeo, a macsó nem jutott szóhoz, itt és most viszont végre elmondhatja, mi is a világ rendje. Jól figyeljetek és tanuljatok szorgosan!

Tovább a teljes cikkre: Romeo szerint a világ >>

Áprilisban a fertőző betegségek elleni védekezés és a sebkezelés volt terítéken:

Lovasok: a tudást terjesszétek, ne a betegséget!

higienia250Alaposan felbolygatta a kedélyeket a március óta húzódó fertőző kevésvérűség mizéria. Ez az eset vélhetően ismételten és hangsúlyosan felhívja a lovasok figyelmét a kötelező vérvizsgálat fontosságára, és arra is, hogy vannak bizonyos óvintézkedések, melyeket be kell tartani lovaik egészsége érdekében.

Tovább a teljes cikkre: Lovasok: a tudást terjesszétek, ne a betegséget! >>

A ló lábának kötözése lépésről lépésre

kotozes250Korábban már volt szó róla, hogyan tudod ellátni lovad sebeit. Ezúttal megtanulhatod, mi a teendőd, ha a gyógyulás érdekében a seb kötözésre szorul. A lábtő és a csánk alatti sérülések kötözésével kezdem, mivel a lábak sérülnek a leggyakrabban. De adok majd néhány hasznos tippet a ló fején, nyakán, törzsén, vagy farán elhelyezkedő sérülések kötözésére is.

Tovább a teljes cikkre: A ló lábának kötözése lépésről lépésre >>

Májusban bemutattam egy sor jobbnál jobb szénaetetőt:

Szénaszálhasogatás – avagy a legjobb szénaetetők

RH szenaeteto (6)-250A szénaháló és a szénazsák jó dolog. De a szénaetetők még jobbak. A hagyományos körbálaetető mellett számos praktikus szénaetető megoldás létezik. Ezeket a kreatív alkalmatosságokat angolul slow feeder-nek nevezik, és egy kis kézügyességgel Te is elkészítheted a Neked és lovadnak leginkább megfelelőt.

Tovább a teljes cikkre: Szénaszálhasogatás – avagy a legjobb szénaetetők >>

Júniusban beszámoltam egy hasznos kis trükkről, ami Terinánál nagyon bevált:

Terina és a multifunkciós pataharang

terina-patahari250-1Terina lábainak védelme nem egyszerű dolog. Egy ideje – állatorvosi javaslatra – rászoktunk arra, hogy folyamatosan lábvédőt hordjon. Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy őnagysága némiképp szokatlan módon hordja a pataharangjait, de biztosíthatlak, jó oka van rá.

Tovább a teljes cikkre: Terina és a multifunkciós pataharang >>

Júliusban mindenki Overdose-ról beszélt:

Overdose kólikája

overdose04_250Villámsebesen terjedt és megrázta a hazai lovasokat a hír: 10 éves korában kólika következtében elpusztult Overdose, az utóbbi évek leghíresebb magyar versenylova, a magyar csodaló. Nem tudni, pontosan mi történt, és lehet, hogy soha nem is fog kiderülni. Találgatni pedig felesleges.

Tovább a teljes cikkre: Overdose kólikája >>

Augusztusban jogkövető lótartóként igyekeztem eleget tenni törvény által előírt kötelezettségeimnek:

Egy lótartó kalandjai: a lótartási hely bejelentése

fergus250-2Amikor 2013 októberében először írtam arról, hogy bejelentési köteles lett a lótartás, magam is úgy éreztem, hogy valami nagyon nincs itt rendjén. Tölts le egy dokumentumot, nyomtasd ki, töltsd ki, küldd vissza. Kapsz egy számot. Tölts le még két nyomtatványt, nyomtasd ki, töltsd ki, hagyasd jóvá a hatósági állatorvosoddal, küldd vissza. Majd még egy doksit.

Tovább a teljes cikkre: Egy lótartó kalandjai: a lótartási hely bejelentése >>

Szeptemberben a lótartók felelősségét boncolgattam:

Másoktól várod, hogy megmentsék a lovadat?

micsoda250Hiába az évek és a tapasztalat, mind a mai napig vannak esetek, amelyek egyszerűen kicsapják nálam azt a bizonyos biztosítékot. Esetek, amik elvileg a lovakról szólnak, mégsem az ő érdekük és jólétük van a középpontban. Esetek, amelyek mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Az elmúlt évek felhozatalából szemezgettem.

Tovább a teljes cikkre: Másoktól várod, hogy megmentsék a lovadat? >>

A ló bizalmának megnyerése helyett…

hovalett250Ahogy elnézem a lovas rendezvényeket, online felületeken felmerülő kérdéseket, az itt-ott megjelenő cikkeket, nem vitás: a legpiacképesebb lovas téma évek óta az, hogyan lehet elnyerni egy ló bizalmát. Tény, hogy ez fontos. Én viszont most mondok valami merészet. Sőt, egyenesen szentségtörő dolgot.

Tovább a teljes cikkre: A ló bizalmának megnyerése helyett… >>

Októberben megmutattam, hogy a gyógyszerek beadása egyáltalán nem lehetetlen küldetés:

Gyógyszer a lónak: öt egyszerű trükk

misfitgyogyszer250A lovak minden ellentétes híresztelés ellenére bizony okosak. És ha nem akarnak valamit, akkor azt nagyon és következetesen nem akarják. Igaz ez a gyógyszerek elfogyasztására is. Ha nem akarják bevenni, akkor vért izzadhatsz, mire beléjük tudod diktálni. Néhány egyszerű trükkel azonban a legmakacsabb ló is jobb belátásra bírható.

Tovább a teljes cikkre: Gyógyszer a lónak: öt egyszerű trükk >>

Novemberben a kólika témáját jártam körül:

Kólika kisokos

pocak250A kólika vezető halálok a lovak körében. Ennek ellenére az olvasói kérdések, Facebook csoportokban olvasottak és állatorvos ismerőseim velem megosztott esetei is egyértelműen azt mutatják, hogy a lovasok édeskeveset tudnak róla. Ezért itt és most vegyük át, hogy mi a teendőd, ha kólikázik a lovad.

Tovább a teljes cikkre: Kólika kisokos >>

Decemberben pedig az öreg lovakról volt szó:

Mi lesz a lovammal, ha megöregszik?

neznek250Ha valaki nekem szegezi ezt a kérdést úgy fél évvel ezelőtt, akkor nevetve válaszoltam volna: „hát öreg ló lesz belőle”. Azóta azonban több helyen több alkalommal találkoztam olyan lovasokkal, akik valóban nem tudták a választ erre a kérdésre. Volt köztük egyszerű, fiatal hobbilovas, de több olyan lovas szakember is, akiknek ez elvileg nem okozhatna fejtörést.

Tovább a teljes cikkre: Mi lesz a lovammal, ha megöregszik? >>

Ha lemaradtál valamelyik cikkről, ez a legjobb alkalom, hogy pótold a lemaradásodat. 😉 Ha pedig valamelyik különösen tetszett, olvasd el újra és ajánld lovas barátaidnak, ismerőseidnek is.

2015-790-2

Boldog új évet!

Kapcsolódó írásaim:

Szeretettel karácsonyra >>