Szénapellet: instant kaja lovaknak

pelletkozeli250-2Volt már szó róla, hogy a szénapellet nagyszerű takarmány. De pontosan miért is? – merült fel a kérdés nemrégiben a Racionál Horsemanship Horszmensip Facebook oldalán. Kezdjük tehát az elejéről!

.

Mi az a pellet?

„A pellet olyan nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag, amelyet vagy saját anyaga, vagy belekevert kötőanyag tart össze. A pelletet néhány milliméteres átmérőtől több centiméteres átmérőig terjedő anyagrudak alkotják az alapanyag és a használt pelletálási technológia függvényében. A legáltalánosabban ismert pelletfajta a nyúltáp” – írja a Wikipedia.

Esetünkben: a széna- vagy lucernapellet darált, majd kis hengerformákra préselt széna, vagy lucerna. És valóban, a legtöbben nyúltáp formájában találkozhattak vele – eddig. 😉

pelletkozeliog2

Hogy néz ki és mi van benne?

Gyártótól függ, hogy milyen formára és mekkora méretre préseli össze az anyagot. Az a fajta, amit én etetek, kis, 8 mm átmérőjű kis rudacskákból áll. A lucerna hosszabb rudakat alkot (max. 4-5 cm), a széna nem áll össze annyira erősen, és ennél kisebb darabkákra töredezik össze.

A szénapellet 28% feletti rostot, a lucernapellet 15% feletti fehérjét és 25% alatti rostot tartalmaz.

pellet1

Mire jó a szénapellet?

Etethető a ló normál takarmányadagjának kiegészítéseként vagy akár teljesen ki is válthatja a szénát.

Miért jó szénapelletet etetni?

A legnagyobb előnye, hogy mivel áztatva etetjük, a lónak nem kell rágnia, illetve hogy teljesen pormentes.

Milyen lovak számára lehet jó választás?

  • Mivel nem kell rágni: idős, fogproblémás lovaknak, akiknek nehézséget okoz a széna megrágása
  • Mivel pormentes: légúti problémákkal küszködő lovaknak – bár itt nehézséget okozhat a rágás hiánya. Hiszen a rágás alapvetően a ló számára fontos tevékenység.

Hogyan kell etetni?

Mindig olvasd el a gyártó használati utasítását (ha van). De ezen felül egy kis segítség:

Áztatva

A széna- és lucernapelletet vízbe kell áztatni, majd amikor már nincsenek benne kemény darabkák, akkor lehet odaadni a lónak. A lucernapelletet érdemes forró vízbe áztatni, illetve kalkuláld bele, hogy több idő alatt készül el, mint a széna.

Hasonlóan, mint a maccsot, vannak lovak, akik szárazabban, sűrűbben, és vannak, akik levesesen szeretik. Ezt ki kell tapasztalni. Illetve ezzel lehet trükközni, hiszen a jól beáztatott szénapellettel egy kicsit több vizet csempészhetsz abba a lóba is, aki esetleg kevesebbet iszik, mint ideális lenne.

Olvastam már olyat, hogy nem feltétlenül muszáj a pelletet beáztatni etetés előtt, de én ezzel nem mernék megpróbálkozni, hiszen a pellet rengeteg vizet vesz fel és induló térfogatának többszörösére dagad. Ez pedig jobb, ha idekint történik, nem pedig a ló gyomrában.

A szénapellet az áztatás során kiinduló térfogatának többszörösére dagad
A szénapellet az áztatás során kiinduló térfogatának többszörösére dagad

Melegen

Semmiképp sem jó ötlet hideg időben egy nagy adag hideg takarmányt megetetni a lóval, amit nem fog alaposan megrágni, így nem is tud felmelegedni menet közben, ezért fontos, hogy hűvösebb időben legalább szobahőmérsékletűen, kézmelegen vagy langyosan etesd a megfelelően beáztatott szénapelletet. Télen pedig lehet kellemesen meleg is.

Kockázatok és mellékhatások

Kicsit ellentmondásos a szénapellet helyzete a ló takarmányozásában. Hiszen alapvetően a szénát váltjuk ki, vagy pótoljuk ki vele.

De technikailag hasonlóan fogyasztja a ló, mint az abraktakarmányokat: bizonyos időközönként kap belőle bizonyos mennyiséget, amit viszonylag rövid idő alatt el is fogyaszt, ráadásul jóval kevesebb rágással, mint a szénát.

Egyrészt figyelembe kell venni, hogy egy átlagos felnőtt ló gyomra kb. 8-15 liter űrtartalmú, tehát ne várd el a lótól, hogy egy hatalmas vödörnyi pelletet egycsapásra elfogyasszon. Másrészt fontos, hogy a ló a fennmaradó időben ne unatkozzon, hanem tudjon rágni, ha igénye van rá. Hiszen egy csomó ideje felszabadul.

A fenti problémák kiküszöbölésére ideális megoldás a legelő. Illetve olyan idős lovak számára, akik azért valamennyire még rágnak, a megfelelő minőségű, puhább, rövidebb szálú, vagy akár beáztatott szénához való hozzáférés.

Terina épp az ebédjét fogyasztja
Terina épp az ebédjét fogyasztja

Mennyit kell belőle etetni?

Hasonlóan, mint mindennemű takarmányváltás esetén, a szénapelletet is fokozatosan vezesd be lovad étrendjébe, és néhány hetes szoktatás során juss el a teljes adagig.

Hogy ez a végleges adag mekkora, azt nagyon sok tényező befolyásolja (például a ló általános állapota, munkaterhelése – további részletek ebben a cikkben: Segítség, sovány a lovam!), ezért fontos, hogy egyeztess egy lótakarmányozásban jártas szakemberrel, illetve állatorvosoddal.

Én kiegészítésképp etetek szénapelletet idős lovammal, nálunk napi 1,5 kg lucerna és 2 kg széna fogy három etetésre elosztva. Terina emellett természetesen folyamatosan hozzáfér szénához is.

Lucernát lónak?

A lucernának az utóbbi 10-15 évben nagyon rossz a píárja. Pedig nem kell félni tőle, hiszen helye lehet a ló takarmányozásában. De hasonlóan, mint bármilyen más takarmányt, lucernát is csak akkor etetünk, ha a lónak valóban szüksége van rá.

Az idős lovaknak például kifejezetten jól jön a lucernában található magasabb fehérje- és energiatartalom.

Természetesen nem kell túlzásban vinni az etetését. Általában a ló szénaadagjának legfeljebb harmada legyen lucerna. Hasonlóképp van ez akkor is, ha a lucernát pellet formájában eteted.

pelletkozeli790-1-vizjel

Romlandó?

Ez megint függhet gyártótól. Az általam etetett pellet nem igényel különleges tárolást (szobahőmérsékleten nyitott tárolóedényben tároljuk).

Az elkészített massza értelemszerűen nem marad meg sokáig, így nincs ideje megromlani. De előfordult már, hogy egy fél napot állt, nem lett semmi baja.

Honnan lehet beszerezni?

Lovasboltokból (ez a drágább megoldás) vagy a gyártóktól (ez az olcsóbb megoldás, de egy kis utánajárást igényelhet).

Összességében

A szénapellet nagyon hasznos és praktikus takarmány, és különösen az idős lovak takarmányozásában lehet nagy segítség. Nálunk bevált. 😉

Lábjegyzet

  • A fentiekben saját pelletügyi tapasztalataimat és ismereteimet olvashattad. A cikk NEM szponzorált tartalom.
  • Köszönöm a nagyszerű fotókat tündéri szomszédasszonyomnak. 🙂
  • Romeo kizárólag a fotózás miatt kapott minimális mennyiségű száraz lucernapelletet.

Kapcsolódó írásaim:

A nagy szénapellet-teszt: mi van lovad szénapelletében? >>

Öreg lovam és a reformkonyha >>

Újraindul a maszatolás, ismét van szénapellet >>

Te tudod, mennyit rág a lovad? >>

Segítség, sovány a lovam! >>