Mikortól öreg egy ló?

orchid250Amikor a ló még a gazdaság mozgatórugójaként munkaeszköz volt, az 5-10 éves lovakat tekintették erejük teljében lévőknek, a 10 évnél idősebb patás már öreg volt. Jóval később, amikor 1993-ban lovagolni kezdtem, az istállóban álldogáló 11 éves iskolalovak bizony öregecskének számítottak. De vajon most, a kétezertizenvalahányas években mikor mondhatjuk egy lóra, hogy öreg?

Abban a legtöbb állatorvos, kutató és tanulmány egyetért, hogy erre nincs egy pontosan meghatározott időpont. Inkább bizonyos jelek összessége mutatja, hogy egy lovon egyre inkább fog az idő. Például szaporodnak az ősz szőrszálak, merevebbek az ízületek, egyre gyakoribbak a fogproblémák, egyre beesettebb a hát.

És abban is egyetértenek, hogy a lovak történelmük során még soha nem éltek ilyen hosszú ideig, mint most. Pedig nem beléjük kódolt várható élettartam változott, hanem a körülményeik:

  • Egyrészt megváltozott a lóhoz való viszonyunk: a ló haszonállat helyett ma már egyre gyakrabban társállat, kedvenc, családtag. Ennek megfelelően több törődést és odafigyelést is kap.
  • Emellett az állatorvosi ellátás színvonala (a védőoltások, féreghajtás, antibiotikumok és miegymás), a kezelési lehetőségek tárháza is fontos tényező ebben a folyamatban.
  • Valamint a takarmányozás terén rendelkezésre álló ismeretek gyarapodása, az egyre jobb és specializáltabb takarmányok és takarmánykiegészítő készítmények megjelenése is jelentősen hozzájárult ehhez az örvendetes trendhez.

Ma már nem ritka, hogy sok ló több időt tölt boldog nyugdíjasként, mint munkában.

Terina sem mai csirke már... Fotó: Haga Zsuzsi
Terina sem mai csirke már… Fotó: Haga Zsuzsi

De mégis, mennyi az annyi?

A lovak várható élettartamát 24 évre becsülik. Tehát úgy nagyjából 24 évre van kalibrálva egy ló. A pónik és a szamarak általában ennél is tovább élnek.

A 16 év feletti lovakat még ugyan nem tekinthetjük idősnek, egészségükre és takarmányozásukra azonban már egy kicsit jobban oda kell figyelni:

  • nagyobb energiabevitelre van szükségük, hogy tartsák a súlyukat
  • több kalciumra az erős csontokért
  • több fehérjére, hogy ne veszítsenek izomtömegükből

Általában a 20 év feletti lovakat tekinthetjük idősnek. Nekik már speciális takarmányozási igényeik vannak és egészségük megőrzése is több odafigyelést igényel.

Azokat a 30 év feletti lovakat, akiknek valamilyen konkrét megbetegedésük, egészségi problémájuk van, geriátriai pácienseknek szokták tekinteni és nevezni az állatorvosok. Mivel egyre többet hallani ezt a kifejezést a humán gyógyászatban is, a lovak kapcsán is ideje megismerkednünk vele. Ilyenkor már gyakran valóban speciális és személyre szabott takarmányozási rendet kell kialakítani a ló számára.

Korrekorderek

A legöregebb ló, akiről feljegyzések születtek a történelem folyamán, Old Billy volt, aki 1760-ban született és egészen a harmincas évei végéig hajóvontató lóként dolgozott Angliában. A derék patás végül 62 évesen hunyt el 1822-ben.

Old Billy Henry Harrisonnal, aki bevallása szerint 59 éve ismerte a lovat.
Old Billy Henry Harrisonnal, aki bevallása szerint 59 éve ismerte a lovat.

Megbízható dokumentumai nem voltak ugyan, de 50 év körülinek saccolták azt az Orchid névre hallgató kancát, aki 2015 őszéig élt egy angol állatvédő szervezetnél.

orchid

Tündér pedig a maga 36 évével talán hazánk legidősebb lova. (Frissítés: Tündér 2019-ben vágtatott át az égi legelőkre. – a szerk.)

tunder790

TAnita Lovasboltja

Egy lovas sem kívánhat mást, minthogy kedvence sokáig jó egészségben mellette lehessen. Ma már szerencsére adottak a lehetőségek ahhoz, hogy mind több ló élvezhesse a jól megérdemelt nyugdíjas éveket.

Az, hogy egy lónak végül hány év adatik meg, a genetikán, az aktív években kapott munkaterhelésen, az állatorvosi ellátáson, a takarmányozáson és a szerencsén át nagyon sok tényezőtől függ. De az az egy biztos, hogy egy idős ló egészségét a megfelelő mozgás, személyre szabott takarmányozás és állatorvosi ellátás hármasa garantálja a legbiztosabban.

Forrás: Dr. John Kohnke BVSc RDA – Nutrition of the Aged Horse

Kapcsolódó írásaim:

Öreg ló nem vén ló – és a helyén van a szíve >>

Mi lesz a lovammal, ha megöregszik? >>