Itatás télidőben – avagy a lovaknak is jár egy kis melegség

jegesviz250Ha a lovak itatása a téma, a legtöbbször ezt láthatod, hallhatod: „a lovak előtt mindig legyen elegendő friss, tiszta, fagymentes víz”. Ez mind szép és jó. De gyakran sajnos a fagymentes édeskevés – különösen télen. És mivel a téma igencsak aktuális – tekintve, hogy farkasordító hideg van, járjuk körbe egy kicsit.

.

Hidegben a lovak vízigénye csökken – ezt általában a legtöbb lótartó tudja. Azt már csak kevesen, hogy vannak lovak, akiknek nem elég a tiszta, fagymentes víz, ha az éltető nedűt túl hidegnek ítélik meg, nem biztos, hogy annyit isznak belőle, amennyire valójában szükségük lenne. Innen pedig egyenes út vezet a kólikához.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Az állatorvosok is ajánlják a meleg víz itatását

A problémára az Amerikai Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete (AAEP, American Association of Equine Practitioners) is felhívta a figyelmet egy cikkében:

A kólika az elsőszámú nem fertőző egészségügyi veszély, ami a lovakra leselkedik – írják.

Sok típusa van, de télen az állatorvosok leggyakrabban a bélsárrekedéssel találkoznak: a száraz, kemény béltartalom felgyűlik a vastagbélben. A leggyakoribb tünetek ilyenkor a levertség, étvágytalanság, csökkent trágyaürítés, kisebb szárazabb trágyalabdacsok ürítése. (Fontos tudnod tehát, hogy attól, hogy ez a fajta kólika kezdetben sokkal enyhébb tünetekkel indul, mint amit más esetekben megszokhattál – izzad, kapar, lefekszik, stb. – ez ugyanúgy kólika, és ugyanúgy azonnali állatorvosi ellátást igényel. NE várd meg, amíg rosszabbodik a helyzet. – Dorottya, Racionál Horsemanship)

A rossz minőségű széna, a kevesebb mozgás, belső élősködők, és a fogászati, szájüregi problémák is hajlamosíthatnak a bélsárrekedés kialakulására, a leggyakoribb ok mégis az, hogy a lovak nem isznak eleget – különösen télen.

Mi mindig javasoljuk a lótartóknak – áll az AAEP cikkében-, hogy a téli hónapokban kínáljanak meleg vizet a lovaiknak, mivel úgy véljük, hogy ezzel növelhető a lovak által elfogyasztott vízmennyiség.

A kilencvenes évek közepén a Pennsylvaniai Egyetem Állatorvostudományi Karának szakemberei egy sor tanulmányt végeztek, hogy kiderítsék, a lovak többet isznak-e hideg időben, ha meleg vizet kínálnak nekik.

Az első kísérletben hideg (0-3 fokos) vizet kínáltak a lovak egyik csoportjának és 18 fokra melegített vizet a másiknak. Az eredmények azt mutatták, hogy

hidegben a lovak 40%-kal (!) több vizet ittak, ha a víz meleg volt.

De csak abban az esetben, ha az volt az egyetlen vízforrásuk. Ha hideg víz is volt előttük, szinte kizárólag abból ittak, és kevesebbet fogyasztottak belőle, mint a meleg vízből.

Azt is megfigyelték, hogy az istállózott lovak, akik szénát és abrakot fogyasztottak, leggyakrabban az abrak elfogyasztása után néhány perccel, illetve a széna etetésétől számított egy órán belül isznak, függetlenül a víz hőmérsékletétől.

A lovak az esetek 82%-ában az etetéstől számított 3 órán belül ittak.

Tehát ha vödörből itatsz, a vödröket az etetéskor érdemes feltölteni vízzel.

Ne feledd, hogy egy átlagos 600 kilogrammos ló akár 25-40 liter vizet is megihat naponta. Ha intenzíven dolgozik és izzad, akkor még többet is.

A megfigyelések azt mutatták, hogy a lovak vízfogyasztása megegyezett akkor is, ha naponta kétszer töltötték újra a vödröket meleg vízzel és akkor is, ha folyamatosan rendelkezésükre állt a meleg víz.

A legfontosabb, hogy növeld lovad vízfogyasztását és csökkentsd a bélsárrekedés kialakulásának esélyét, ezért kínálj neki meleg vizet – hangsúlyozzák az AAEP állatorvosai.

Forrás: AAEP
Forrás: AAEP

Meleg víz a hideg télben – gyakorlati megvalósítás

Önitató:

  • Ha lovad önitatóból iszik, naponta ellenőrizd, hogy az önitató nincs-e esetleg elfagyva, illetve hogy nincs-e benne olyan szennyeződés, ami eltömíthetné.
  • A lovak az önitatóból általában kisebb kortyokban és lassabban tudnak inni, mint vödörből, ezért előfordul, hogy kevesebb vizet fogyasztanak. Illetve nem tudod mérni lovad vízfogyasztását.
  • Ezért érdemes lovadnak naponta egy-két alkalommal vödörből langyos, vagy meleg vizet (akár teát) is kínálni.

Vödör, itató:

  • Nem tagadom, hogy macerás télidőben vödörben hordani a vizet, de a vödrös itatásnak nagyon nagy előnye, hogy pontosan tudod, mennyi vizet fogyasztottak lovaid. Ha pedig egy karámban csak egy ló áll, vagy ha a bokszban is vödörből itatsz, akkor lovanként figyelheted a vízfogyasztást.
  • A lovak általában szívesebben és többet isznak vödörből és itatóból, mint például önitatóból
  • A vödörben, vagy itatóban mindig legyen elég víz, de ne túl sok. Hiszen amit a lovak meghagynak, az kihűl, esetleg belefagy az itatóba. Minél nagyobb tehát ez a megmaradt vízmennyiség, legközelebb annál több meleg vízre lesz majd szükséged, hogy a lovak számára kellemes hőmérsékletű innivalót kínálhass.
  • Télen se mulaszd el az itatók rendszeres és alapos tisztítását.
  • A neten jó néhány ötletet találsz az itatók biztonságos és gazdaságos fűtésére. Érdemes kipróbálni őket.

Ismerd lovadat

  • Fontos, hogy ismerd lovad szokásait. Jelen esetben azt, hogy mikor mennyit szokott inni. És ha csökken a vízfogyasztása, időben avatkozz be: kínálj neki rendszeresen meleg vizet, esetleg csempéssz egy kis sót az abrakjába. Illetve: ha látod, hogy levert, kedvetlen, gondolj arra, hogy bélsárrekedés is állhat a dolog hátterében.

vodorbol790

Peeersze – avagy a leggyakoribb ellenvetések

A meleg víz itatásával kapcsolatban – mint oly sok más lóegészséggel és lótartással összefüggő téma kapcsán – rendszeresen találkozni ilyen-olyan ellenvetésekkel. Nézzük a leggyakoribbakat:

„Az én lovamnak megvan a magához való esze.”/ „Több éves tapasztalat, hogy sosem volt ezzel gond.”

Örülj neki, hogy nem a saját károdon (illetve a lovad kárán) értesülsz erről a problémakörről, hanem egy cikkből. Így megvan a lehetőséged arra, hogy néhány egyszerűen megvalósítható óvintézkedéssel megelőzd a bajt, plusz kellemesebbé tedd lovadnak a hideg mindennapokat. És persze kérdezd a témáról bátran állatorvosodat.

„A vadlovaknak sem melegíti fel a vizet senki.”

Nos, valóban nem. De fogalmunk sincs, hogy ebből adódóan egy adott területen egy adott populációban hány “vadlónak” lesz ez a végzete. Hiszen elég egy kis bágyadtság, a ragadozók mindig a leggyengébbet kapják el. És persze maga a kólika is lehet halálos.

De ennél sokkal fontosabb, hogy amiről nem tudsz, az nem fáj: ha egy “vadlónak” van egészségügyi problémája, az nem a te idegeidet és pénztárcádat terheli. A saját lovaddal viszont más a helyzet…

„A vadlovak akár a havat is megeszik.”

Hó az utóbbi években idehaza nem nagyon van, de jó tudni, hogy a jégkristályokból és sok-sok levegőből áll. Iszonyatosan sok hó kellene tehát ahhoz, hogy fedezze egy ló vízigényét. Nem lenne tanácsos ennyit elfogyasztaniuk.

Hagyjuk tehát a vadlovakat

Ha egy ilyen aprósággal, mint a meleg víz itatása ilyen sokat tehetsz lovad egészségéért, akkor nem kérdés, hogy érdemes meggondolni a dolgot.

Fotó: flickr, Mark Grapengater
Fotó: flickr, Mark Grapengater

Saját tapasztalat: a lovaim hálásak érte

Lovaim várják és előszeretettel fogyasztják a meleg vizet. Sőt, ha választhatnak, hogy a hideg, vagy a meleg vizet tartalmazó vödörből isznak-e, általában a meleg vizes a nyerő.

A reggeli és esti etetésekkor általában a tűzhelyen is melegítek vizet, napközben pedig a bojlerből kiengedett meleg vizet hordom ki. Az itatóban megmaradt, lehűlt, fagyos vizet (ha még tiszta) bent a házban hagyom felmelegedni és egy későbbi itatás során felhasználom.

Romeo először mindig alaposan megszaglássza a vizet, hogy nem túl meleg-e. Ha esetleg forró, akkor nem iszik bele, vár egy kicsit, amíg hűl. Ha nem kimondottan forró a víz, de azért igen meleg, akkor nem pipálva, hanem csücsörítve jelzi, hogy ez nem az igazi, de ő nagyon-nagyon szeretne inni belőle. Ilyenkor hozzáöntök egy kis hideg vizet, vagy beledobok némi jeget az itatóba és máris megoldódott a helyzet. De ha esetleg van az itató mellett egy vödör, amiben hideg víz van, akkor őkelme iszik egy kis meleg vizet, majd belekortyol a hidegbe, utána ismét a meleg következik.

Egy kis melegség a lovaknak is jár

Az itatás a takarmányozás olyannyira hétköznapi része, hogy sok lótartó nem is tulajdonít neki kellő jelentőséget. Pedig rettentően fontos. Tény, hogy a víz melegítése és lovad meleg vízzel való kínálgatása idő- és energiaigényes elfoglaltság. De kifizetődő, hiszen lovad meghálálja, és nem utolsó sorban sokat teszel az egészségéért.

Kapcsolódó írásaim:

Fűthető itató lovaknak – házilag >>

Romeo és az ivás – avagy variációk egy témára >>

Meleg vizet a lovaknak! >>

Romeo és a kamillatea >>