Fogadd illendően lovad vendégeit

koszos250Olykor van szerencsém csatlakozni egy-egy állatorvoshoz, vagy akár patkolókovácsomhoz és megnézni, hogyan dolgoznak máshol. Ott lehettem, amikor Dr. Bocz Nóra, Dr. Molnár József és Dr. Boros Bálint nyaksántaságot vizsgált és kezelt. Dr. Kutasi Orsolyával és Dr. Pallós Andreával tarthattam hasi ultrahangot készíteni és gyomrot mosni. Legutóbb pedig Dr. Pallós Andreát és Ormándi Zsoltot kísértem el egy patatályogot megnyitni.

.

Ezek az utak nem csak az érdekes esetek és a tanulás, tapasztalatgyűjtés miatt voltak hasznosak. Hanem azért is, mert rádöbbentem, mennyire megkönnyíti a szakember munkáját, ha a megfelelő körülmények között dolgozhat. Tehát ha a lótartó biztosítja számára a megfelelő körülményeket. Természetes, hogy igyekeznek tökéletes munkát végezni egy patamosóban, a kocsibeállón, és akkor is, ha sáros a ló, vagy ha épp szakad az eső. De mindenkinek jobb, ha a lehető legideálisabb körülmények között, zavartalanul dolgozhatnak.

Egy kicsit koszos, ugye nem gond?
Egy kicsit koszos, ugye nem gond?

Be kell valljam, rádöbbentem, hogy én sem figyeltem oda erre korábban eléggé. Ügyeltem rá, hogy lehetőleg tiszták legyenek a lovak, rendben legyen az istálló és a környéke. De ez a néhány eset rávilágított, hogy érdemes pontról pontra összeszedni, mire ügyelj az állatorvos és a patkolókovács látogatásakor:

Az egyik első és legfontosabb dolog, hogy legyél ott, amikor megérkezik a szakember. Mert:

 • A te lovad, a te felelősséged.
 • Ne a szakembernek kelljen Rád várnia, hiszen várják más kliensei is.

Az előkészületek:

 • Mindenkinek jobb, ha lovad könnyen kezelhető. Tanítsd meg neki, hogy legyen türelmes és együttműködő állatorvosi vizsgálatkor és a patkolókovács látogatása idején is.
 • Készítsd elő a háttéranyagokat, amikre épp szükség lehet, például a lóútlevelet, a laborleletet, röntgenfelvételeket.
 • Lovad a bokszában vagy kifutójában várja a szakembert, ne akkor próbáld meg befogni a többhektáros legelőn, amikor a szaki megérkezik.
 • A lovad legyen megfelelően ápolt. Nem kell, hogy szikrákat szórjon a szőrfénytől és be legyen bogyózva a sörénye, de legyen tiszta. Az állatorvosnak is könnyebb beadnia egy injekciót, ha nem kell több centiméternyi kőkeménnyé száradt sárpáncélon keresztül utat törnie a lóhoz. Persze ha épp sürgősségi ellátásra vársz, ez nem mindig megoldható, de ha előre egyeztetett az időpont, akkor nem lehet kérdés a tisztaság. Patkolókovácsod az általános tisztaság mellett azt is értékelni fogja, ha lovadnak nem sárosak a lábai.
Forrás: Misfit Desingns - a magyar fordítást a MAPE.hu számára készítettem
Forrás: Misfit Desingns – a magyar fordítást a MAPE.hu számára készítettem

Biztosíts megfelelő helyet:

 • A patkolókovácsnak olyan egyenes, szilárd alapzatú, megfelelően tágas helyet, ahol nincsenek éghető anyagok, és amit a műhelykocsival is kényelmesen meg tud közelíteni.
 • Az állatorvosi kezelések többsége a bokszban, a patamosóban, vagy akár az istálló folyosóján is elvégezhető, de ilyenkor is fontos, hogy a ló kényelmesen megközelíthető legyen, és hogy legyen tiszta az adott hely.
 • Gondoskodj a a megfelelő fényviszonyokról:
  • Legyen megfelelő világítás – és ezalatt nem a telefonod zseblámpa funkcióját értem. Az általános világítás mellett jó szolgálatot tesz valamilyen mobil fényforrás. Fogreszeléskor jól jön például egy fejlámpa, ha sebet kell varrni, akkor egy-két erős fényű zseblámpa, patkoláskor pedig akár egy kisebb reflektor.
  • Vannak esetek, amikor kimondottan hasznos, ha nem a napon, vagy erős fényben kell dolgoznia a szakembernek – például ultrahang vizsgálat során.
 • Legyen a közelben áram. Ha tudod, hogy nem csak egy védőoltásról lesz szó, hanem műszeres vizsgálatról, vagy patkolásról, már jó előre helyezz el egy bedugott, de a lovak hatótávolságán kívül eső hosszabbítót.
 • Legyen kéznél tiszta víz.
 • Legyen hova pakolni. Ehhez tökéletesen megfelel egy könnyen mozgatható, de biztos lábakon álló asztalka, amit oda tudsz vinni a vizsgálat helyére, hogy az állatorvos kényelmesen rápakolhassa a felszerelését.
 • Iktasd ki a zavaró tényezőket: ne állatorvosod és patkolókovácsod látogatása alatt folytass hosszas telefonbeszélgetéseket, vagy nézd át 10 évre visszamenőleg a hírfolyamodat. És ha megteheted, biztosíts nyugalmat az istállóban, lehetőleg ne ilyenkor legyen etetés és jövés-menés.

Egy kis figyelmesség:

 • A munka végeztével biztosíts kézmosási lehetőséget és adj tiszta törülközőt a szakembernek.
 • Kínáld meg ásványvízzel, üdítővel, kávéval, vagy teával.
 • Fizess, mint a katonatiszt.

Kapcsolódó írásaim:

Lovad van? Hívj lovas állatorvost! >>

Valentin-napi vadromantika lovakkal >>

 

Gyógyszer a lónak: öt egyszerű trükk >>

A ló bizalmának megnyerése helyett… >>