Makrancos lovak sebkezelése 9 lépésben

patakotes250Amikor egyik nyáron néhány napra egyedül maradtam otthon patatályogtól szenvedő lovammal, még állatorvos barátnőm sem hitte, hogy képes leszek őkelmén egyedül kötést cserélni. Ekkor tökéltem el, hogy márpedig egy patatályog rajtunk ugyan nem fog ki. Hiszen annyit, de annyit kötöztem én már. Igen ám, csak épp a tündéri Terinát…

.

2014 augusztusában történt, hogy néhány napra magamra maradtam a lovakkal idehaza. Romeo épp egy csúnya patatályogtól szenvedett a jobb hátsó lábán. Állatorvos barátnőmnek egy gyenge pillanatomban bevallottam: kicsit tartok attól, hogyan fogok egyedül kötést cserélni Romeon. Mert bár korábban is én fogtam és kötöztem a bibis lábát, volt segítségem, hogy fogja és fegyelmezze a lovat. Sőt, Terina is bőven adott már alkalmat arra, hogy sebkötözési technikáimat tökélyre fejlesszem. Na de Romeoval ilyen probléma korábban még sosem volt.

“Azon a lovon? Sehogy.” volt barátnőm válasza, aki már jó néhány éve ismerte Romeot is és persze engem is. Ekkor tökéltem el, hogy márpedig egy patatályog rajtunk nem fog ki. Összeszedtem minden határozottságomat és …

9lepes

… minden nap különösebb probléma nélkül elvégeztem a kötéscserét és a tályog üregének tisztítását azon a lovon, aki a tályogot feltérképező korábbi állatorvosi vizsgálat során megemelt és gyakorlatilag arrébb rakott, amikor megpróbálta kiszabadítani a lábát a kezemből.

Persze minden ló más és más, illetve mindig jó, ha van az embernek segítsége. Lótartóként viszont érdemes ismerned néhány egyszerű, de nagyszerű praktikát, amik megkönnyítik a sebkezelést, vagy a kötéscserét még olyan lovak esetében is, akik nem feltétlenül veszik jó néven a gondoskodást.

Az ideális kiinduló helyzet persze az, ha lovadat a hétköznapok során felkészíted arra, hogy mindig, minden helyzetben minden testrészét meg tudd érinteni. Minden körülmények között fel kell adnia a lábait, és érdemes hozzászoktatnod a különféle spray-k hangjához is. Ez az az alap, amire később építeni lehet – de tényleg csak egy alap, hiszen ha lovadnak sérülése van, érthetően vonakodni fog attól, hogy azt bárki is macerálja. Lova válogatja, hogy ezt milyen formában és milyen intenzitással juttatja kifejezésre. És persze rajtad is múlik, hogy mennyit engedsz meg belőle.

Terina egy diszkrét sebtapasszal az oldalán
Terina egy diszkrét sebtapasszal az oldalán

Íme néhány gyakorlati tanács, ami megkönnyítheti lovad ellátását:

Keményítsd meg a szívedet

Amikor lovad megsérül, kulcsfontosságú, hogy sérülését megfelelően el tudd látni egészen a teljes gyógyulásig. Igen, ez gyakran nem kellemes neki. Sőt legyünk őszinték: fáj – különösen az elején. De ha nem tudod megfelelően ellátni a sebet, abból még nagyobb baj lesz.

Készíts elő mindent

Egy megfelelően nyugodt, lehetőleg egyenes, világos, tiszta tágas helyen fogj neki a sebkezelésnek, ahol kényelmesen tudsz mozogni a ló körül. Vezesd oda a lovadat és készíts oda minden szükséges dolgot felhasználásra készen. Az elsősegély-felszerelésedet érdemes egy székre, vagy asztalkára tenni. Ha lovad nyugodtan és megbízhatóan áll, akkor karnyújtásnyira. Ha azonban feltehetőleg mozgolódni fog, akkor nagyobb távolságra lesz szükség, hogy fel ne borítsa.

Ha van olyan öved, amibe a lóápoló eszközöket lehet helyezni és még tiszta, az is jó szolgálatot tehet, hiszen megpakolhatod a szükséges dolgokkal, tényleg minden kéznél lesz.

Nyugalom és határozottság

Légy magabiztos és határozott, de természetesen ne durva. Nem szükséges úgy felvezetni egy átlagos sebkezelést, vagy kötéscserét, mintha egy csikó első nyergelését, vagy patapucolását készítenéd elő.

Ne keríts nagyobb feneket a dolognak, mint feltétlenül szükséges. Fontos, sőt alapvető dolog, hogy a ló megtanulja kezelni ezt a helyzetet. Érezze rajtad, hogy ez egy teljesen természetes dolog, ugyanúgy, mint a napi pucolás.

Terinán bőven volt alkalmam gyakorolni
Terinán bőven volt alkalmam gyakorolni

Egy tapodtat se

A kezelés során fontos, hogy lovad nyugodtan álljon. Ha hozzá van szokva, hogy kikötés nélkül megálljon, amíg szükséges, az nagyszerű (nálunk például ez a bevett gyakorlat). Ha ki szoktad kötni, most is tedd azt. Ha egyikhez sincs hozzászokva, vagy egyik módszerrel sem áll meg egy helyben, akkor legyen egy segítőd, aki fogja.

Lábat fel

Ha lovad a fentiek ellenére sem áll meg, rúgni próbál, emelgeti azt a lábát, amelyiket kezelni szeretnéd, vagy más módon teszi lehetetlenné a kezelést, a segítőd vegye fel a ló egyik első lábát.

Ha már nagyon pipa

Ha pedig a ló még mindig nem kezelhető, netán agresszív, rúgni próbál, és így tovább, akkor a következő lépés a pipa használata.

Fontos tudnod, hogy a pipa használata gyakorlatot igényel, a legjobb, egy állatorvostól ellesni, vagy akár megkérni, hogy mutassa meg. Mert ha nem jól rakod fel, akkor nem működik rendesen, sőt, a ló le is tudja venni, ha viszont túl szoros, vagy túl sokáig hagyod fent, sérülést okoz.

Tudom, hogy nem egyszerű, de a nyugalom itt is kifizetődő. A pipa felhelyezése nem bosszú és nem büntetés, csak egy következő lépés annak érdekében, hogy a ló sérülését megfelelően el tudd látni.

Terina emlékezetes fejsérülése
Terina emlékezetes fejsérülése

Ha minden kötél szakad

Ha végigmentél a fenti lépéseken és a ló sérülését minden igyekezeted ellenére sem tudod ellátni, akkor nincs más hátra, mint segítséget kérni állatorvosodtól. Ő már épp elég problémás lovat kezelt, Neked is fog tudni segíteni.

Fontos a fokozatosság

Fontos, hogy a fenti lépéseket mindig, minden kezelés során szépen vedd sorra, tehát az enyhébb módszertől haladj a keményebb felé, ne pedig fordítva. Figyeld lovad reakcióit és csak akkor lépj a következő lépcsőfokra, ha valóban szükséges.

Ha megfelelő türelemmel, következetességgel és nyugalommal ismétled ezt nap mint nap, lovad is be fogja látni, hogy egy kis sebkezelés nem a világ.

És persze ha lovad a kívánt módon viselkedik, mindig dicsérd meg. Itt ismét nem kell túlzásokba esni, egy vödör alma és két kiló jutalomfalat helyett egy kis szóbeli bátorítás és paskolás, vakargatás is megteszi.

+2 praktikus tipp

  • A legtöbb ló nem kedveli sem a hajtógázas, sem a pumpás flakonok hangját – de természetesen ehhez is hozzá lehet őket szoktatni. Viszont ez egészen bizonyosan nem olyasmi, amit a sebkezeléskor szeretnél elkezdeni. Érdemes ezért a Hyperol és Betadine oldatot egy-egy üres betadines flakonba visszatölteni, vagy fecskendőbe felszívni és úgy locsolni a sebet. Hatékony és teljesen hangtalan.
  • A cukor amellett, hogy verhetetlenül jó sebkezelő szer, különösen praktikus, ha egy problémásabb ló sebeit kell kezelni. Ugyanis nagyon egyszerű alkalmazni (csak a megtisztított sebre kell szórni, vagy kézzel rányomni), ráadásul olcsó, tehát ha a próbálkozás során valamennyi kárba vész, akkor sincs gond.

A rendszeres és alapos sebkezelés és kötéscsere nagyon fontos lovad tökéletes gyógyulásához. Kövesd tehát állatorvosod utasításait és ha szükséges, alkalmazd a fenti trükköket, hogy lovad ellátása hatékonyabb és stresszmentesebb legyen mindkettőtök számára.

Kapcsolódó írásaim:

Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés a lólábkötözésben >>

Bekötözhetetlen sebek lovon és kutyán? >>

A ló lábának kötözése lépésről lépésre >>

Sebellátás lépésről lépésre >>