Szőrváltástól kólika?

shedding250Egy kólikával kapcsolatos segítségkérést kaptam a minap: “Van egy makkegészséges versenylovam. Első lovam, vigyázok rá, mint a hímes tojásra. Most itt a szőrváltás és a trénere beparáztatott, hogy ilyenkor hatványozott az esélye a kólikának. Nagyon hálás lennék, ha segítenél ebben nekem és írnál pár tippet.”

.

Szőrváltás és kólika? Ilyesmiről még nem hallottam, így fejest ugrottam a szakirodalomba, hogy utánanézzek a dolognak, majd (természetesen) megvitattam a dolgot egy állatorvossal is. Íme az eredmény:

 • A jó hír az, hogy a szőrváltás nincs különösebb összefüggésben a kólikával.
 • A rossz hír viszont az, hogy ősszel valóban nagyobb esélye van kólikás panaszok kialakulásának, de nem a szőrváltás, hanem a hideg idő és az emiatt lehűlő víz a ludas. A problémát súlyosbítja, hogy ilyenkor ér véget a legelőszezon is, ami azt jelenti, hogy a magas víztartalmú fű helyett a lovak egyre több szénát (aminek a víztartalma sokkal alacsonyabb) kényszerülnek fogyasztani.
 • Van viszont még egy jó hírem: egy kis odafigyeléssel sokat tehetsz, hogy lovad elkerülje az őszi változások okozta kólikás panaszokat.

osziog-790

Hidegben a lovad sem iszik szívesen hideg vizet

Ősszel lehűl az idő és ezzel együtt a lovak ivóvize is. Lótartóként fontos tudnod, hogy a lovak hideg vízből kevesebbet isznak. És bizony előfordulhat, hogy olyannyira kevés vizet vesznek fel, ami már nem elég az emésztőrendszer zavartalan működéséhez. A víz lehűlése különösen akkor problémás, ha hirtelen, egyik napról a másikra következik be, tehát a lovaknak nincs idejük hozzászokni.

Az idősebb, fog-, vagy szájüregi problémával küzdő lovak pedig különösen érzékenyek lehetnek a hideg vízre.

Búcsú a friss fűtől

Egyre közeledik a legelőszezon vége is, a magasabb nedvességtartalmú fűtől egyre inkább a csak mintegy 15% víztartalmú széna felé tolódik el a lovak étrendje, tehát a napi betevővel a korábbinál jóval kevesebb vizet vesznek magukhoz. Ezt ivással pótolni kell. Fontos emellett, hogy az őszi takarmányváltás is pontosan olyan fokozatosan történjen, mint tavasszal a legelőhöz szoktatás.

oszilegelo790

Őszi teendők lovad körül

 • Figyeld, mennyit iszik a lovad
 • Ha azt tapasztalod, hogy kevesebbet iszik, vagy ha a hirtelen időjárásváltozás miatt egyik napról a másikra hirtelen lehűl a víz:
  • Kompenzáld a változást meleg víz hozzáadásával.
  • Ha teheted, kínálj lovadnak időről időre meleg vizet, vagy akár teát is.
  • Ha nem szeretnél egész ősszel és télen a meleg vízzel pepecselni, akkor meleg víz hozzáadásával kompenzáld a lehűlést, és néhány napos átmenettel szoktasd hozzá lovadat a hideg víz fogyasztásához
 • Rendszeresen ellenőrizd lovad vízháztartását a bőrráncteszt elvégzésével.

És még néhány hasznos tipp

 • Lovad hálás lesz, ha az abrakot a korábbinál több vízzel, melegen, vagy langyosan eteted, akár a maccsot (mesh, mash, ki hogy írja 😉 ) is bevezetheted lovad étrendjébe. Fontos azonban tudnod, hogy ez csak kiegészítés, a bőséges ivást nem helyettesíti.
 • Ha úgy ítéled meg, hogy lovad keveset iszik, keverj egy kis sót az abrakjába. (De ez semmiképp se azt jelentse, hogy a nyalósó tömbről letört ökölnyi darabokat teszed az abrakba.)
 • Az általam felhasznált egyik forrás szerint szintén hasznos kiegészítés lehet a széna áztatása etetés előtt kb. 10 percig. De mivel a beáztatott széna még akkor is hamar kihűl, ha meleg vizet használtál erre a célra, én ezt kevéssé tartom célravezetőnek.

oszilevelek790

Ha már viszont ősz és szőrváltás

 • Tartsd távol lovadat a mérgező növényektől – például a juharfélék lehulló mérgező leveleitől. De makkot és vadgesztenyét se egyen a paci.
 • Egészségügyi problémára utalhat, ha lovad nem vált rendesen szőrt:
  • a foltokban való vedlés féregfertőzöttséget jelezhet
  • a hosszan elhúzódó szőrváltás, vagy az, ha lovad leginkább egy bájos plüssmackóra hasonlít egész évben, Cushing kórra, vagy metabolikus szindrómára utalhat.

Összegzés:

Lovad egészsége tekintetében az ősz sem veszélyesebb évszak, mint a többi. Ugyanakkor egy kis plusz odafigyeléssel sokat tehetsz azért, hogy a jó egészség ne csak a jószerencsén múljon.

Forrás: Preventing Fall and Winter Colic
Fotók: abocon – Flickr, Pixabay

Kapcsolódó írásaim:

Itatás télidőben – avagy a lovaknak is jár egy kis melegség >>

Romeo és az ivás – avagy variációk egy témára >>

Meleg vizet a lovaknak! >>

Romeo és a kamillatea >>