Szőrváltás? Vágjunk bele!

Az idős lovak számára jelentős könnyebbség lehet, ha kapnak egy kis segítséget a tavaszi szőrváltáskor. Nem kell hetekig izzadniuk a vastag bunda alatt, ami csúnya bőrgyulladáshoz vezet, a hűvös estéken pedig nehezen szárad meg. Nem megy el rá felesleges energia, amit a kondíciója fenntartására is fordíthatna. A lótartónak pedig egyszerűbb a lóápolás.

Idén ünnepeltük Terina 32. születésnapját, így túl vagyunk már néhány szőrváltáson. Volt, hogy a nyírást választottam. De annyira vastag, tömött a szőre, az alja pedig minden igyekezet ellenére annyira tele van porral, hogy a vállalkozó szellemű nyírók a munka végeztével már vihették is éleztetni a gépet, amivel normál esetben több lovat is probléma nélkül megnyírtak volna. Nem győztem elnézést kérni. Viszont – bár nem lehet megvádolni azzal, hogy nem költök az állataim egészségére – soha nem voltam hajlandó százezres összegeket kiadni egy szőrnyíróra, amit évente csak néhány alkalommal használnék.

Ha kisebb problémák adódtak, például egy seb környékén kellett lenyírni a szőrt, azt egy átlagos, na jó, ne szépítsük, olcsó hajnyíróval oldottam meg. Most felbátorodva úgy döntöttem, egy életem, egy halálom, kipróbálom mit is tud a kis gép és megpróbálom kicsit komfortosabbra nyírni az öreglányt.

A készülék egy tízezer forint alatti, a Lidlben vásárolt, SilverCrest márkájú haj- és szakállvágó. Halk, akkumulátoros, nagyon könnyen és kényelmesen használható – bár hozzá kell tennem, hogy hajvágásra nálunk egyáltalán nem vált be. Viszont a lószőrt mindig jól vitte az eddigi kisebb projektek során.

Kellemesen csalódtam, ugyanis a nagyobb kihívást is állta. Természetesen nem az egész lovat nyírtam le vele (bár nagy volt a kísértés), hanem az izzadós részeken nyírtam ablakokat a szőrbe. Menet közben időnként kipucoltam és beolajoztam a fejet és erre a kis időre feltettem tölteni a gépet. Jelentem, tökéletesen bevált, így jó szívvel ajánlom.

Hogy kinek lehet jó választás?

  • Olyan lótartóknak, akik a biztonság kedvéért, kisebb nyírási feladatok ellátására szeretnének egy jól használható, olcsó gépet.
  • Állatorvosoknak sebek környékének, illetve ultrahangablakok nyírására, különösen problémás esetekben, amikor nem akarják a drága készüléküket veszélyeztetni.

Csodák természetesen nincsenek, a lónyírás alapvetéseit minden gépnél be kell tartani:

  • Használd tiszta lovon.
  • Ne használd nedves szőrön.
  • Tisztítsd és olajozd gyakran.

Kapcsolódó írásaim:

FURminator – a lóhámozó »

Magic Brush: a csodakefe tesztje »