Az állatorvosoddal való jó kapcsolat titka

doki250Annyiszor emlegettem már, hogy mennyire fontos, hogy legyen egy tapasztalt, lóhoz értő állatorvosod. De arról eddig még nem volt szó, hogy mi is az állatorvossal való jó kapcsolat titka? Mert bizony kettőn áll a vásár. A jó munkakapcsolatért neked is tenned kell. Mindez persze megéri, hiszen lovad profitál belőle a legtöbbet. Figyelem, kincset érő tippek következnek! Ha esetleg kételkednél ebben, kérdezd meg állatorvosodat is. 🙂

.

Hívd időben, és ha megoldható, munkaidőben

Ha közeleg a szokásos védőoltások, vérvizsgálat, fogreszelés, ééésatöbbi ideje, hívd fel időben állatorvosodat. Ne az utolsó pillanatban kongasd meg a vészharangot, hogy Neked jövő héten versenyed van, de lovadnak se oltása, se vérvizsgálata.

Ne feledd: bizonyára igyekszik fejben tartani mindent, állatorvosodnak nagyon sok páciense van, nem várhatod el tőle, hogy számon tartsa, mikor kell jönnie, és azt sem, hogy csapot-papot hátrahagyva rohanjon csak azért, mert az utolsó pillanatban szólsz.

Ha úgy érzed, valami gond van kedvenceddel, de nincs nagy vész, vagy nem vagy biztos a dolgodban, akkor is csörögj rá a dokira lehetőleg még munkaidőben és egyeztessetek. Ne várj éjfélig, amikor már tarthatatlan a helyzet, vagy épp a helyzet semmit nem romlott az előző mondjuk 6 órában, csak az idegeid lógnak már cafatokban. Állatorvosod is ember, akinek szüksége van a pihenésre.

Terina és Dr. Joó Kinga szívultrahang vizsgálat közben
Terina és Dr. Joó Kinga szívultrahang vizsgálat közben

Egyeztess időpontot

Az előre időzíthető beavatkozásokhoz (védőoltás, féreghajtás, fogreszelés, herélés, stb.) egyeztess időpontot az állatorvossal. Mondd el pontosan, hogy hány lóval és milyen beavatkozásokkal számoljon.

Viszont számíts rá, hogy a doki esetleg késhet. Ha ugyanis egy sürgős esetet kell ellátnia, akkor az időzíthető beavatkozások bizony csúszhatnak. Elhiszem, hogy ez kellemetlen, sőt, bosszantó. De gondolj bele: lehet, hogy legközelebb a Te lovadat kell összevarrni.

Légy jelen

Illendően készítsd fel lovadat a vizitre és légy Te is jelen az állatorvos látogatásakor. Vezesd fel, fogd meg, és ami a legfontosabb: válaszolj az állatorvos esetleges kérdéseire. Ha valamiért nem tudsz ott lenni, legyen ott helyetted valaki, Te pedig legyél elérhető telefonon arra az esetre, ha kérdések merülnének fel.

Kép forrása: pixabay.com
Kép forrása: pixabay.com

Légy őszinte

Az állatorvosoddal való jó kapcsolat alapja is az őszinteség. Válassz olyan szakembert, akinek el tudod és el mered mondani a problémákat, be mered vallani, ha valamit nem tudsz, nem értesz, és azt is, ha hülyeséget csináltál. Olyasvalakit, akitől bátran mersz kérdezni.

Tartsd be az utasításait

Mint azt már tisztáztuk, jó esetben az állatorvosod jó esetben olyasvalaki, akiben megbízol, különben a fene megette az egészet. Ha pedig megbízol benne, akkor tartsd is be az utasításait. Ha valami teljesíthetetlennek tűnik, mondd el, és keressetek közösen megoldást.

Nem azért ír elő napi háromszori szemcsepegtetést, mert úgy gondolja, nincs jobb dolgod. Hanem mert erre van szükség a gyógyuláshoz. Nem azért rendel egy bizonyos gyógyszert, mert le akar húzni, hanem mert valószínűleg az a legjobb a lovadnak. És nem azért nem akar egyszerre négyféle védőoltást beleszúrni, mert gonosz módon le akar húzni a többszöri kiszállással, hanem mert nincs értelme.

doki790

Fizess, mint a katonatiszt

Ezen elvileg nem lenne mit ragozni, de sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy mégis van. Szóval: az állatorvos szolgáltatást nyújt, amit ha igénybe veszel, fizetni kell érte.

A lovak bitang nagy állatok, a gyógyításuk nem olcsó. Sok-sok év alatt megszerzett, speciális tudás és gyakorlat, speciális felszerelés és sok gyógyszer kell hozzá. Ez nincs ingyen. Sőt, a lovak gyógyítását sajnos nem állja a gazdi tébéje. Bár ezért van az, hogy a lovad simán jobb egészségügyi ellátásban részesül, mint te, de ez már más kérdés. A lényeg tehát, hogy lovad egészségének megőrzéséért és gyógyíttatásáért Te vagy a felelős. Ezt kalkuláld be a költségvetésedbe, amennyire csak lehet.

Emellett – akármilyen furcsa – az állatorvos is pénzből él. Meg kell vennie a gyógyszereket és műszereket, amivel ellátja a lovadat, fel kell tankolnia az autót, hogy kimehessen hozzád, sőt, még a boltban is fizetnie kell a kenyérért, pont úgy, ahogy bárki másnak.

Tehát: ne sopánkodj, hogy milyen nagyon drága. Hidd el, hálás lesz érte.

Köszönd meg a segítségét

Alapvető udvariasság és egy kis kedvesség, ami mindenkinek jól esik. Az állatorvosnak is.

Plusz tippek – továbbra is a kincset érő kategóriából, haladóknak:

Legyen több állatorvosod

Az állatorvos is ember: lehet, hogy szabadságon van, beteg, vagy épp a megye túlvégén lát el egy lovat épp akkor, amikor a legnagyobb szükséged lenne rá. Ezért az állandó választott állatorvosod mellett legyen kéznél több olyan szakember száma, akit felhívhatsz, ha baj van. Sőt, bátran kérdezd meg állatorvosodat, hogy ilyen helyzetben kit ajánlana. De:

Ne váltogasd az állatorvosodat

Legyen néhány olyan szakember, akikre mindig számíthatsz. De ne váltogasd az állatorvosaidat. Különösen ne akkor, ha épp egy megkezdett kezelés közepén vagytok. A dolognak hamar híre megy és egyik doki sem fog örülni neki. Ráadásul lovad ellátását sem feltétlenül könnyíti meg.

Az más kérdés, hogy ha olyan műszeres diagnosztikára vagy speciális tudásra van szükség, amivel állatorvosod nem rendelkezik. De az a legjobb, ha ilyenkor is ő ajánl egy kollégát, akivel ráadásul meg is beszélik majd a problémát, a diagnózist és a kezelés menetét.

rtg790

Csak tisztelettel

Ne panaszkodj egyik állatorvosnak a másikra. Lehet, hogy épp a legjobb barátjáról beszélsz…

És a legfontosabb: Ne akard megkerülni

Ha azt szeretnéd, hogy az állatorvosod éjszaka, hétvégén, vagy ünnepnapon is felvegye neked a telefont, akkor ne csak a sürgős esetekhez hívd ki, hanem az egyszerűbb, kényelmesebb, időzíthető beavatkozásokhoz (védőoltás, féreghajtás, fogreszelés) is.

Hogy miért? Azért hogy neki is megérje. Sok lótartó esik abba a hibába, hogy a védőoltásokat beadatja a helyi kisállatos / haszonállatos / kitudjamilyen állatorvossal, a féreghajtót is megveszi tőle, esetleg megrendeli a neten, és örül, hogy spórolt pár ezer forintot. Megsúgom: nem ez a legjobb módja annak, hogy jó kapcsolatot építs ki állatorvosoddal.

Végezetül

Nem győzöm hangsúlyozni: az állatorvos lehet lovad legjobb barátja, akire mindig számíthattok, neked pedig sok aggódást és idegeskedést vehet le a válladról. Megéri tehát megfogadnod a fentieket ahhoz, hogy valóban jó kapcsolatot építhess ki a dokiddal.

Sőt, azt is elárulhatom, hogy az itt leírtak igazából kiválóan működnek a patkolókovácsok viszonylatában is, illetve nem csak lovas, hanem bármilyen állatorvossal.

Kapcsolódó írásaim:

Lovad van? Hívj lovas állatorvost! >>

Fogadd illendően lovad vendégeit >>

Lóbetegségek és internetes népi bölcsességek >>

A ló bizalmának megnyerése helyett… >>