Az utolsó remény

gregwestfall250Vannak olyan mondatok és esetek, amikkel minden állatorvost ki lehet kergetni a világból. Az egyik ilyen az a ló, amivel gazdái már mindent megpróbáltak, de hiába. És az a mondat, ami az ilyen eseteket rendre kíséri: „Doki, maga az utolsó reményünk”.

.

Az ilyen eseteknek gyakran elég jól körbeírható forgatókönyve van. Adott egy ló, akinek van valamilyen egészségügyi problémája – ami a banálistól a súlyosig terjedhet – és gazdái már jó ideje küzdenek vele. A lótartó már tényleg kipróbált mindent. Pihentette, majd mivel nem vált be, inkább mozgatta. Kipróbálta az összes házi praktikát, amit az interneten össze tudott gyűjteni. Kente mindenfélével, adott neki szájon át táplálékkiegészítőket, gyógyhatású készítményeket, gyógynövényeket – nem is egyet. Kipróbálta az összes alternatív módszert a ráolvasástól a javasasszonyon át az esőtáncig, de a ló csak nem javult meg. A lótartó persze érthetően már idegileg és anyagilag is az összeomlás határán van.

Csak egyvalami nem történt még meg: a lovat még nem vizsgálta ki állatorvos, és nincs diagnózis, nincs célzott kezelés. Helyesebben előfordul, hogy látta egyszer, történt egy vizsgálat, de ott abbamaradt ez a dolog, mert a ló – nem meglepő módon – nem javult meg egy injekciótól.

Fotó: Greg Westfall, Flickr
Fotó: Greg Westfall, Flickr

TAnita Lovasboltja

Ilyenkor van az, hogy a sok hiábavaló kísérletezgetés után a lótartó végső kétségbeesésében végül felhív egy lovas állatorvost, akinek részletesen elpanaszolja az egész kálváriát. Majd hozzáteszi a bűvös mondatot: „Doktornő / Doktor úr, maga az utolsó reményünk, ugye tud segíteni”. Végül azért arra kéri, hogy az állatorvos olyan megoldást találjon, ami semmiképp sem kerül sokba, mert már minden pénzét a lóra költötte.

Van olyan doki, aki ilyenkor elszámol tízig és bölcsen hallgat. De ismerek olyat is, aki szépen tételesen elmondta, hogy ennyi lesz a kiszállás, ennyi a vizsgálat, ha kell labor, vagy röntgen, akkor ez ennyi, az annyi. Ekkor lesz egy diagnózis a kezében, ami alapján fel lehet állítani a kezelési tervet. Tehát el lehet kezdeni célzottan kezelni a lovat, nem pedig vaktában és találomra próbálkozni. És hozzátette, hogy nem ez a drága, nem ez a sok. Hanem az, amit korábban a ló kezelésére költöttek anélkül, hogy tudták volna, pontosan mi is a baja.

Kapcsolódó írásaim:

Lovad van? Hívj lovas állatorvost! >>

Az állatorvosoddal való jó kapcsolat titka >>

Lóbetegségek és internetes népi bölcsességek >>