Cikkeim innen-onnan

2007 óta rengeteg cikk került ki a kezem alól. Jelentős részüket magam írtam, vagy fordítottam, míg másoknál csak a témaválasztás, a megközelítés, illetve a lektorálás volt a feladatom. Következzék itt egy válogatás a teljesség igénye nélkül azon cikkeimből, projektjeimből, melyek valamiért különlegesek, emlékezetesek, vagy fontosak számomra, és nem itt jelentek meg a Racionál Horsemanshipen.

Cikkeim a Kamarai Állatorvosban:

A Kamarai Állatorvos a Magyar Állatorvosi Kamara szakmai és információs folyóirata. Megjelenik 3300 példányban, évente négy alkalommal.

Egy nap a Pannon Lógyógyászatnál

Augusztus közepén egy napon át kísérhettük figyelemmel a Pannon Lógyógyászati és Rehabilitációs Szolgálatnál zajló munkát a Kamarai Állatorvos főszerkesztőjével, dr. Perényi Jánossal. Az elkészült praxisriport a folyóirat friss és ropogós 2020. évi 3. számában jelent meg.

Tovább a teljes cikkre: Egy nap a Pannon Lógyógyászatnál >>

Lovas állatorvosok mindennapjai a koronavírus járvány idején

10 interjúalany 5 országból, sok-sok órányi beszélgetés után kiindulásképp 70.000 karakter, azaz 20 oldalnyi nyersanyag, és egy olyan téma, ami – sajnos – egészen a mai napig lázban tartja a világot. Tavasszal a koronavírus járvány kapcsán beszélgettem idehaza és külföldön dolgozó lovas állatorvosokkal.

Tovább a teljes cikkre: Lovas állatorvosok mindennapjai a koronavírus járvány idején >>

Lógyógyászati Kongresszus egy letűnt világban

Száz főt meghaladó létszámmal zajlott a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének hagyományos éves kongresszusa 2019 novemberének végén Balatonkenesén, és ismét azt a megtisztelő felkérést kaptam, a rendezvény krónikásaként beszámolót írjak a Magyar Állatorvosi Kamara szakmai és információs folyóirata, a Kamarai Állatorvos számára.

Tovább a teljes cikkre: Lógyógyászati Kongresszus egy letűnt világban >>

Lovak sebkezelése a Kamarai Állatorvosban

Októberben ismét az Észak-magyarországi Lóambulancia adott otthont a Veterinary Professional Development (VetPD) aktuális kurzusának. A dr. Szeghő Zsolt vezette intézménybe hazánkon kívül még 11 országból érkeztek résztvevők erre a képzésre.

Tovább a teljes cikkre: Lovak sebkezelése a Kamarai Állatorvosban >>

Lótakarmányozás a Kamarai Állatorvosban

Valószínűleg régimódi vagyok, de nagyon szeretem a frissen nyomott újságok és könyvek illatát. Az újdonság és a birtokba vehető tartalom miatt érzett öröm mellett pedig külön izgalom kikeresni, hogyan is fest nyomtatásban az a cikk, amin annyit dolgozott az ember lánya…

Tovább a teljes cikkre: Lótakarmányozás a Kamarai Állatorvosban >>

A főszerepben dr. Rózsás Janka

Mindig öröm, ha egy kiváló lovas állatorvossal kivételesen nem a saját lovaimról, hanem szakmai témákról beszélgethetek. És hatalmas élmény, amikor megosztják egy-egy emlékezetes esetüket, a mindennapos nehézségeket vagy épp örömöket. Ezúttal abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a Kamarai Állatorvos számára dr. Rózsás Jankával készíthettem interjút.

Tovább a teljes cikkre: A főszerepben dr. Rózsás Janka >>

Interjú dr. Krajcsovics László lógyógyász specialistával

Kutya, macska, ló vagy sertés: az ő praxisába mind belefér. Humorért sem megy a szomszédba, és vallja: könnyen lehet, hogy az utolsó poliészter állatorvosok egyike. (Mennyivel jobban hangzik, mint a polihisztor, nemde?) Dr. Krajcsovics László lógyógyász specialistával a Magyar Állatorvosi Kamara folyóirata számára készítettem interjút.

Tovább a teljes cikkre: Interjú dr. Krajcsovics László lógyógyász specialistával >>

Csak egy kis olvasnivaLÓ – a Lógyógyászati Kongresszusról

Minden egyes szakmai képzés egy újabb ablak a világra. Épp ezért vagyok nagyon szerencsés, hogy legutóbb is ott lehettem a Lógyógyászati Kongresszuson.

Tovább a teljes cikkre: Csak egy kis olvasnivaLÓ – a Lógyógyászati Kongresszusról >>

Lóerőkkel a lovakért, avagy mindenki tehet azért, hogy a világ jobb hely legyen

14 motorkerékpár, 14 kalandra kész lovas állatorvos, 5300 megtett kilométer, 80 órányi előadás 10 helyszínen és 60.000, jótékony célokra összegyűjtött angol font – júliusban hazánkban jártak a Vets with Horsepower szelíd motorosai.

 

Tovább a teljes cikkre: Lóerőkkel a lovakért, avagy mindenki tehet azért, hogy a világ jobb hely legyen >>

Dr. Bába András: az első a szolgálat a ló és a lótartó érdekében

loszem250Egy lovas állatorvos, akinek a nevét szinte minden lótartó ismeri. Egy lovas állatorvos, aki több mint 26 éve dolgozik nap mint nap a lovak egészségéért, jólétéért. Emellett pedig a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének elnöke, ír, oktat, és egy több állatorvost mozgató praxist vezet. A Kamarai Állatorvos megbízásából Dr. Bába Andrással beszélgettem.

Tovább a teljes cikkre: Dr. Bába András: az első a szolgálat a ló és a lótartó érdekében >>

A Magyar Állatorvosi Kamara 20. születésnapjának margójára

KamAo250-1Egy születésnap mindig bensőséges, családi ünnep. Egy szervezet születésnapja is az. Egy olyan esemény, aminek jelentőségét főleg azok értik és érzik, akik benne vannak az adott szervezet életében – akár már a kezdetektől fogva. Különösen, ha egy nagy múltú, el- és közismert szervezetről van szó.

Tovább a teljes cikkre: A Magyar Állatorvosi Kamara 20. születésnapjának margójára >>

Derült égből lógyógy cikkek

pega-kamara250Egy kicsit rendhagyó módon ezúttal nem lovaim kalandjairól lesz szó és kivételesen nem is a lóegészségről, vagy lótartásról. Legalábbis nem közvetlenül. Hanem olyan cikkekről – cikkeimről -, melyek a lóegészségről szólnak. De kivételesen belefér egy kis kitérő.

Tovább ide: Derült égből lógyógy cikkek >>

Patkolás-körmölés

Megállta a helyét az állatorvosok és patkolókovácsok állásfoglalása

figyelmeztet600(1)A részvevők teljes egyetértésével ért véget a találkozó, melyet az MLGyÁE és a MAPE állásfoglalása kapcsán hívtak össze. A két szakmai szervezet közösen hívta fel a lovasok és lótartók figyelmét a Strasser-féle természetes körmölési, vagy pataápolási módszer veszélyeire.

Tovább ide: Megállta a helyét az állatorvosok és patkolókovácsok állásfoglalása >>

A „természetes” minden gondot megold?

termeszet-KA „természetes” igazából semmit sem jelent. Egy töltelékszó csupán, de ha az egészséggel kapcsolatban használják, akkor hirtelen a „jó” szinonimája lesz, hiszen az anyatermészettől jön. Egyszerűen nincs olyan, hogy „természetes” pata.

Tovább ide: A “természetes” minden gondot megold? >>

Mi fán terem a patkolókovács?

gyerek250Mi leszel, ha nagy leszel? – hangzik el a kérdés minden gyerek életében. Csak kevesen vágják rá, hogy: patkolókovács! Felnőtt fejjel aztán már egyre többen kacérkodnak a gondolattal, hogy kitanulják a patkolókovács szakma csínját-bínját.

Tovább ide: Mi fán terem a patkolókovács? >>

A lónak négy lába van – és azok általában nem egyformák

aszimm2-150A természetben nagyon ritka a tökéletes szimmetria. Még az arcunk sem tökéletesen szimmetrikus. A lovaknál is ugyanez a helyzet, egy lónak sincs két teljesen egyforma patája. Fontos, hogy a lovas, lótartó, edző is lássa, ismerje ezeket a különbségeket lovánál, lovainál.

Tovább ide: A lónak négy lába van – és azok általában nem egyformák >>

A “kék csoda”

kek250Egy internetes fórumon kibontakozott eszmecsere kapcsán merült fel átfogóan a “hagyjunk mindent a természetre, vagy avatkozzunk közbe” problémaköre. Ennek kapcsán megosztom a mi személyes történetünket. Az alábbi sorok 2010-ben születtek.

Tovább ide: A “kék csoda” >>

Grant Moon a „mezítlábas” trendről

grant250Lovaink életmódjának már szinte semmi köze a vadlovakéhoz. Nem természetes, hogy istállóban tartjuk őket, vagy hogy a hátukra ülünk. A „természetes” az ő esetükben nem működik.

Tovább ide: Grant Moon a “mezítlábas” trendről >>

Lovasok.hu:

Kólikaműtét után vissza a dobogóra

Gandalf-Babolna250Mi történik, ha szeretett lovad élete veszélybe kerül és meg kell műteni? Túl fogja élni? Van esélye rá, hogy utána teljes életet élhessen, netán folytassa sportkarrierjét? Eredményes távlovasunk, Dr. Varga Katalin lova, Gandalf egy kólikaműtétet követően tért vissza az élvonalba.

Tovább ide: Kólikaműtét után vissza a dobogóra >>

Úttörő felfedezés a lószemészetben?

loszem250Új műtéti eljárást dolgoztak ki amerikai állatorvosok a lószemészet terén, adták hírül angol nyelvű lovas portálok. Azonban a tengerentúlon most forradalmi újdonságként bemutatott technika Európában már nem újkeletű. Egy magyar származású állatorvos 2007 óta már több mint 500 ló esetében alkalmazta.

Tovább ide: Úttörő felfedezés a lószemészetben? >>

Elaltatták a lovamat fertőző kevésvérűség miatt – egy lótartó vallomása

1fkv_interju_250Egy év külföldi tartózkodás után landol a géped Budapesten. Végre viszontláthatod a lovadat. Az egyik első SMS a lótartótól érkezik, aki gondját viselte távolléted alatt: “holnapután elaltatják a lovadat, kérlek hívj”. Te mit éreznél?

Tovább ide: Elaltatták a lovamat fertőző kevésvérűség miatt – egy lótartó megrázó vallomása>>

Segítsetek – mentsük meg szegény lovakat!

pump water (1)600(1)Munkám során nap mint nap tapasztalom, hogy a lóval kapcsolatos hírek, lovakról közölt fotók, videók kapcsán szinte mindig akad olyan lóbarát, aki sajnálni kezdi a szóban forgó jószágot és állatvédőkért kiált. Sokszor hamarabb, mint kellene.

Tovább ide: Segítsetek – mentsük meg szegény lovakat! >>

Úgy szeretlek, majd megeszlek – a póniknak a tányéron a helye?

poniatanyeron-feliratos600Meglepő kijelentést tett Anna brit királyi hercegnő. Szerinte azzal lehetne megvédeni a Dartmoor vidékén élő pónikat a kihalástól, ha többen fogyasztanák a húsukat. Így ugyanis piacot teremtenének a póniknak, és nem kellene a fajta eltűnésétől tartani, írta a Telegraph.

Tovább ide: Úgy szeretlek, majd megeszlek >>

Lovasok, kutyások, vadászok békében az erdőkben

erdoKét olyan elismert lovas szakembert szólaltattam meg a témában, akik elkötelezett kutyások és vadászok is: dr. Pallós Andreát és dr. Túri Árpádot.

Tovább ide: Lovasok, kutyások, vadászok békében az erdőkben >>

Betiltanák a lovak levágását az Unióban – Haszonállatból társállat lehet a ló?

schL2-300Az Európai Parlament egyik képviselője indítványt nyújtott be, melynek célja, hogy a lovakat ne a haszonállatok, hanem a kutyákhoz és macskákhoz hasonlóan a társállatok közé sorolják. Az Európai Bizottság egyik munkatársát kérdeztem az indítvánnyal kapcsolatban.

Tovább ide: Betiltanák a lovak levágását az Unióban >>

Boldog békeidők? – Lovak a 19. századi nagyvárosban

rosszallapotAz urbanizáció és lovak hihetetlen létszáma komoly válsághoz vezetett a 19. század végi New Yorkban és Brooklynban. Az utakon dolgozó lovak napi 2.000.000 kilogramm trágyával és 1.000.000 liter vizelettel szennyezték a várost. Akkoriban a lovak miatt környezeti katasztrófa fenyegetett.

Tovább ide: Boldog békeidők? Lovak a 19. századi nagyvárosban >>

Egy kiscsikó szerencséje

Történet egy csikó szerencséjéről, avagy hogyan győzzük meg a lótartót arról, hogy a kezelő állatorvos diagnózisa ellenére lova mégiscsak tetanuszban szenved és speciális ellátást igényel.

Tovább ide: Egy kiscsikó szerencséje >>

Ártatlannak tűnő orrfolyástól az életmentő műtétig

Baro_kotessel_rontgenre_varNem csak hazánkban, de Európában is egyedülálló életmentő mellkasműtétet végeztek az üllői Nagyállat Klinika orvosai 2011 nyarán. Az úttörő jelentőségű beavatkozás kapcsán örökérvényű tartási, edzési és diagnosztikai problémára is felhívták a lótartók figyelmét.

Tovább ide: Ártatlannak tűnő orrfolyástól az életmentő műtétig >>

Cipőt a cipőboltból – Állategészségügyi szolgáltatást az állatorvostól

kontar_vs_allatorvosSajnos hazánkban számos botcsinálta szakember tevékenykedik, aki állatorvosi végzettség nélkül nyújt állategészségügyi szolgáltatásokat.

Tovább ide:  Állategészségügyi szolgáltatást az állatorvostól >>

Lógyógyász világtalálkozó Budapesten

20131003_PEL_3558_496A WEVA kongresszus a világ lógyógyász állatorvosai számára az egyik legnevesebb és mindenki által ismert rendezvény. 2013-ban Magyarország adott otthont az eseménynek.

Tovább ide: Lógyógyász világtalálkozó Budapesten >>