Lovad van? Hívj lovas állatorvost!

doki250Az állatorvos fontos szereplője az állattartók életének – még akkor is, ha jó esetben csak a vakcinázások és féreghajtások alkalmával találkoznak. A jó állatorvos biztonság: valaki, akire számíthatsz a bajban.

Ennek ellenére szinte naponta látom, hogy a lótartók nem átgondoltan választanak állatorvost.

.

Sokan úgy vélik, hogy az állatorvos automatikusan mindenhez ért a hörcsögtől kezdve a kanárin, kutyán, macskán, lovon át a tehénig. Megteszi tehát a helyi, vagy körzeti állatorvos is. Pedig gondolj csak bele! Neked van háziorvosod, ha kell, elmész a reumatológiára, a sebészetre, belgyógyászatra, van külön gyermekgyógyászat és terhesgondozás. Egy állatorvostól pedig elvárnád, hogy egy sor állatfaj minden bajához értsen? Van erre egy vicc, tipikus angol humor:

„What do you call a veterinarian who can only take care of one species? – A physician.”*

doki790

Persze hihetetlenül sokat tanulnak az egyetemen egy sor állatfajról, de ma már az állatorvosok körében is egyre gyakoribb a specializálódás. Vannak, akik a kisállatokra, vannak, akik a haszonállatokra fókuszálnak. De még ezen túl is vannak, akik inkább a kutyák mozgásszervi problémáival foglalkoznak, míg mások a lovak belgyógyászatával. Így van ez jól, így tudják választott szakterületüket a lehető legmagasabb szinten képviselni és pácienseiket a lehető legjobban ellátni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem tudnak összevarrni egy sebet, vagy beadni egy injekciót. Sokkal inkább azt, hogy van egy terület, amiben jobbak, mint másban.

De nézzük, Te honnan tudhatod, hogy megtaláltad az ideális állatorvost:

 • Az az állatorvos, akire Neked lótartóként szükséged van, lovakkal foglalkozik – nem csak úgy mellékesen és nem az Egyetemen találkozott velük utoljára. Nem kisállatos, nem haszonállatos, hanem lovas doki: ideje jelentős részében lovakat lát el. Ha lógyógyász szakállatorvos, vagy lóspecialista, az még jobb.
 • Továbbképzésekre járnia kell, ez evidens, máskülönben nem praktizálhatna. De az, akit Te keresel, az rendszeresen jár lógyógyászati továbbképzésekre is.
 • Mindig érthetően és türelmesen elmondja, mi a baj.
 • Tudja, megérti, hogy lovad nem egy haszonállat, hanem a társad, barátod, kedvenced, vagy akár családtag, hasonlóan, mint egy kutya.
 • Fel mered hívni, akkor is, ha csak tanácsra van szükséged.
 • Baj esetén, vagy ha bizonytalan vagy, akár hétvégén, vagy az éjszaka közepén is meg mered csörgetni. Ha épp nem ér rá, akkor ajánl valakit maga helyett.
 • Be mered vallani neki, lehet, hogy hülyeséget csináltál.
 • Ha olyan problémát tapasztal lovadnál, ami nem az ő szakterülete, nem fél más, az adott problémát jobban ismerő kollégát ajánlani. Akár azt is vállalja, hogy ő is eljön vele egy időben, de legalábbis konzultálnak.
 • Ha lovad problémája lehetővé teszi, nem rest alternatív gyógymódokat (oszteoterápia, fizioterápia, akupunktúra, gyógynövénykészítmények, táplálékkiegészítők, homeopátia, stb.) ajánlani.
 • Ha arra van szükség, együttműködik lovad patkolókovácsával.
 • Ha lovadnak kivizsgálásra, vagy kórházi ellátásra van szüksége, nem habozik beküldeni az ellátóhelyre. Sőt, egyeztet a kórház orvosával.
 • És végezetül: Ha Neked van valami bajod, hamarabb mondanád el az állatorvosodnak, mint a háziorvosodnak.
rtg790

TAnita Lovasboltja

Nem azt mondom, hogy ha a fentiek teljesülnek, akkor garantált a siker. Az évek folyamán jómagam is számos állatorvossal találkoztam, voltak köztük jó és kevésbé jó szakemberek. Volt, akiben megbíztam, pedig mint utóbb kiderült, nem kellett volna. De ez a néhány pont mindenesetre jó kiindulási alap lehet a választáshoz. Ezek egy olyan lista, amit jól képzett, megbízható állatorvosokkal való együttműködés során alakítottam ki.

Persze kettőn áll a vásár. A jó munkakapcsolatért Neked is tenned kell. Többek között a következőket:

 • Mindig pontosan betartanod állatorvosod utasításait, legyen bár szó általános takarmányozási és lótartási kérdésekről, istállómenedzsmentről, munkaterhelésről, nem utolsó sorban pedig az adott ló adott pillanatban történő gyógykezeléséről.
 • Mindig időben szólj, ha baj van, de ne zaklasd feleslegesen csip-csup ügyekkel munkaidőn kívül.
 • Ne csak sürgős esetekben, ünnepnapokon és éjszaka fordulj hozzá, de bízd rá az olyan rutinmunkákat is, mint a féreghajtás, vagy a vakcinázás.
 • Mindig maradéktalanul egyenlítsd ki a tartozásodat és ne alkudozz.

LÓ egészséget!

*Forrás: Barbara Natterson-Horowitz: What veterinarians know that physicians don’t

Kapcsolódó írások:

Hová lett a józan paraszti ész? >>