Te tudod, mennyit rág a lovad?

pixabay-horse-eat250Emlékszel, amikor kicsi voltál és anyukád azt tanította, hogy minden falatot tízszer meg kell rágni? Nos, a lovaknak nem tanít ilyesmit az anyukájuk, mégis rengeteget rágnak. Többet, mint gondolnád.

.

Épp egy tanulmányt olvasgatok az idős lovak takarmányozásáról. Tekintve, hogy Terina februárban múlt 24 éves és sosem volt az a kerekded alkat, rám is fér a tudás. Ebben találtam néhány érdekes adatot azzal kapcsolatban, hogy mennyit rágnak a lovak.

pixabay-horse-eat790

És mivel elsőre megdöbbentem a számokon, gondoltam, kicsit utánanézek a dolognak. Így végül egy halom érdekes információt gyűjtöttem össze a rágásról, ami egyébként annyira hétköznapi dolog, hogy szinte figyelemre sem méltatjuk, hacsak nincs vele valami gondja a lónak:

 • Egy ló körülbelül 2500-3500 rágással fogyaszt el 1 kg szénát. Ehhez mintegy 40 percre van szüksége.
  .
 • 1 kilogramm zab, vagy más abraktakarmány megrágásához viszont csak 800-1000 rágó mozdulatot végeznek és 10 perc alatt végeznek is vele.
  .
 • A lovak nem ugyanúgy rágják meg a szénát, mint az abraktakarmányokat, más mozdulatokat használnak a különböző takarmányfajták felaprításához.
  .
 • A széna minden egyes kilójának feldolgozásához 3-5 liter nyál termelődik a ló szájában, míg az abraktakarmányok egy-egy kilójának elfogyasztásakor csak 1-1,5 liter.
  .
 • A póniknak ugyanakkora mennyiségű takarmány feldolgozásához sokkal többet kell rágniuk, ez pedig időben is több, mint a nagy lovak esetében.

pixabay-horse-eat

Találtam egy hasznos videót is:

Nos, alaposan átrágtuk a témát? 🙂

Forrás:

Fotók: Pixabay

 

Kapcsolódó írásaim:

Legelőhöz szoktatás? Csak fokozatosan! >>

EgészségNapLÓ a LÓ egészségért >>