Lóegészség, lótartás: 2018-as válogatás

Ha az év utolsó napján a pezsgő neked nem elég pezsgő, a bulit az istálló alapos kitrágyázása jelenti, a szórakozást pedig az, ha végre teljes nyugalomban olvasgathatsz lovas cikkeket, íme a tökéletes szilveszteri program számodra.

.

Idén is összegyűjtöttem az év legfontosabb, legérdekesebb bejegyzéseit. Szemezgess belőlük lovad javára, és áruld el, melyik volt a kedvenced.

Egy magyar állatorvos Anglia legnagyobb lókórházában

Idehaza, a szürke magyar valóságban gyakran érezzük úgy, hogy külföldön minden szebb és jobb. Vajon valóban így van? Vagy csak a távolság szépít meg mindent? Dr. Apáti-Nagy Glória egy évet dolgozott a legnagyobb angliai lókórházban, a Rossdales Equine Hospitalban és leírta tapasztalatait.

Tovább a teljes cikkre: Egy magyar állatorvos Anglia legnagyobb lókórházában >>

Kólika gyorsteszt, amit minden lótartónak ismernie kell

Néhány egyszerű vizsgálat elvégzésével Te is felmérheted kólikás lovad állapotát. Az élettani paraméterek nagyon sokat elárulnak lovad általános állapotáról és a kólika súlyosságáról is. Ha már az első telefonhíváskor elmondod ezeket állatorvosodnak, ő is és lovad is hálás lesz érte.

Tovább a teljes cikkre: Kólika gyorsteszt, amit minden lótartónak ismernie kell >>

Te felismered, ha kólikázik a lovad?

A kólika vezető halálok a lovak körében. Ennek ellenére a lótartók és lovasok ijesztően keveset tudnak erről a tünetegyüttesről, viszont nagyon sok városi legenda kering mind megelőzése, mind a kezelése kapcsán. Fontos tehát megtanulnod, mit tehetsz lovadért, ha baj van.

Tovább a teljes cikkre: Te felismered, ha kólikázik a lovad? >>

Hogyan válasszak szénaetetőt a lovamnak?

Ha épp egy szénaetető beszerzésén vagy elkészítésén töröd a fejedet, számos kérdésed felmerülhet. Nézzük, mi mindent érdemes átgondolnod, hogy megtaláld a lovad igényeinek leginkább megfelelő megoldást.

Tovább a teljes cikkre: Hogyan válasszak szénaetetőt a lovamnak? >>

Szeresd jól a lovad – avagy a szeretetet nem szelfikben mérik

Van egy mondás, miszerint a ló nem szereti a szegényszagot. Sokan ezt úgy értelmezik, hogy a lovaglás és a lótartás a gazdagok kiváltsága. A lótartás valóban nem olcsó dolog, de nem csak erről van itt szó.

Tovább a teljes cikkre: Szeresd jól a lovad – avagy a szeretetet nem szelfikben mérik >>

TAnita Lovasboltja

Te tudod, mit kell tenned, ha bezabál a lovad?

Elég egyetlen pillanat, egy véletlenül nyitva felejtett ajtó vagy kapu ahhoz, hogy megtörténjen a baj. Ha lovad bejut a zabosba és szabad garázdálkodásba kezd, azonnal cselekedned kell.

Tovább a teljes cikkre: Te tudod, mit kell tenned, ha bezabál a lovad? >>

Fűnyírózott fű és dísznövények: lovadra leselkedő veszélyek a kertben

A ló növényevő. Sőt, leginkább füvet eszik. És ugyebár az is fű, ami a fűnyíró gyűjtőtartályában landol, igaz? Nos, voltaképp igen, mégsem alkalmas arra, hogy lovad elfogyassza. És így van ez sok más kerti hulladékkal is.

Tovább a teljes cikkre: Fűnyírózott fű és dísznövények: lovadra leselkedő veszélyek a kertben >>

Egy csikó érkezése nem gyerekjáték

A szeretett kanca, egy nagy gonddal kiválasztott mén, 10 hónapnyi türelmes, majd 1+ hónapnyi idegőrlő várakozás után végre megérkezik a lótartó szeme fénye, az áhított kiscsikó… Egy kiscsikó felnevelése talán egy lótartó legszebb feladata. De vajon felkészültél rá?

Tovább a teljes cikkre: Egy csikó érkezése nem gyerekjáték >>

Örökbe adnám lovamat – jelige: csak jó helyre

A lovak örökbe adásáról, avagy az öreg, a sánta, a vak ló, akit “szeretsz”, csak nem tudod tovább tartani…

Tovább a teljes cikkre: Örökbe adnám lovamat – jelige: csak jó helyre >>

Narkolepszia és alvásmegvonás – avagy: miért esik össze a lovam?

Ha egy ló szundikálás közben hirtelen összeesik, a kezdeti ijedtség után egyre több lovas vágja rá a bűvös szót: narkolepszia. Nézzük, mi állhat zavaró jelenség hátterében!

Tovább a teljes cikkre: Narkolepszia és alvásmegvonás – avagy: miért esik össze a lovam? >>

Vigyázz lovad állatorvosára (és magadra)!

Nem könnyű és egyáltalán nem veszélytelen az állatorvosi hivatás. A BEVA, a Brit Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének felmérése alapján karrierje során a lovas állatorvosok jelentős része szenved sérülést munkájából fakadóan. Ezek a balesetek a legtöbb esetben megelőzhetőek lennének.

Tovább a teljes cikkre: Vigyázz lovad állatorvosára (és magadra)! >>

Tényleg sovány a lovam? – Segítség a lovak kondícióbecsléséhez

Szüreti felvonulás, lovas polgárőr, lovasiskola – a közösségi média világában nem kell sokáig keresgélni, mire az ember belebotlik egy-két, vagy akár több olyan fotóba, ahol a lovas büszkén mosolyogva integet egy igencsak rossz kondíciójú ló hátáról. De mikor mondhatjuk, hogy sovány egy ló?

Tovább a teljes cikkre: Tényleg sovány a lovam? – Segítség a lovak kondícióbecsléséhez >>

Vért vettek a lovamtól…

Lovad legritkább esetben háromévente átesik a kötelező vérvizsgálaton, de vérvételre számos más okból és számos más esetben is sor kerülhet. Nézzük!

Tovább a teljes cikkre: Vért vettek a lovamtól… >>

Az új közellenség: szteroid

A szteroid mesterséges, rossz és veszélyes? Bár a legtöbb lótartó nem tudná pontosan meghatározni, mi is az a szteroid, abban teljesen biztos, hogy rossz dolog. Olyannyira rossz, hogy mindenáron el kell kerülni, mert ha egy ló szteroidot kap, az már a vég. Ezért ezúttal annak járunk utána, valóban szükséges-e tartani a szteroidoktól.

Tovább a teljes cikkre: Az új közellenség: szteroid >>

Köszönöm Nektek, hogy idén is a Racionál Horsemanshipet olvastátok.

Köszönöm TAnita Lovasboltja, a Barefoot és az Equimins támogatását.

Jövőre innen folytatjuk! Hogy pontosan mivel? Ami eddig biztos, hogy két témával folytatódik a Vissza az alapokhoz cikksorozat, a kólikával kapcsolatban különleges és szuper anyagok várnak arra, hogy cikként jelenhessenek meg és tervben van egy takarmányteszt is. Boldog új évet!

Ez történt az előző években:

Lóegészség, lótartás best of 2017 >>

Lóegészség és lótartás best of 2016 >>

Lóegészség és lótartás best of 2015 >>