Narkolepszia és alváshiány – avagy: miért esik össze a lovam?

Ha egy ló szundikálás közben hirtelen összeesik, a kezdeti ijedtség után egyre több lovas vágja rá a bűvös szót: narkolepszia. Nézzük, mi állhat zavaró jelenség hátterében!

.

Mi az a narkolepszia?

A narkolepszia egy rendkívül ritka, genetikai hátterű rendellenesség, aminek következtében az agyban megváltozik bizonyos információt közvetítő anyagok termelődése. A narkolepsziás ló kontrollálhatatlan álmosságot él meg, gyakran hirtelen, szinte ájulásszerűen alszik el, majd egy idő múlva magától felébred. Gyakori, hogy valamilyen érzelmi reakcióra, vagy bizonyos cselekménysorozatra (pl. ápolás) adott reakcióként jelentkezik az elalvás akár a legváratlanabb helyzetekben.

Diagnosztizálása fizosztigmin teszttel történik. Jelenleg bevált kezelése nincs, egy humán orvoslásban használt antidepresszánssal lehet próbálkozni.

Alváshiány vagy alvásmegvonás lovaknál

Ha lovad nem fekszik le, hogy aludjon, előbb-utóbb diffúz fáradtság lesz úrrá rajta, ez hirtelen elalváshoz vezet, amit azonnali ébredés követ. Gyakran látni ezt idősebb lovaknál, amikor álló helyzetben “elbóbiskolnak” a karámban, majd a csüd elülső-felső részére esnek, vagy akár teljesen összecsuklanak, amitől hirtelen felébrednek. Az állat méretéből és súlyából adódóan azonban ez komoly sérülésekhez vezethet.

A mindennapok során az állatorvosok és a lótartók is gyakran hívják ezt a jelenséget narkolepsziának – pedig ez igazából az alvásmegvonás egyik tünete is lehet.

A korábbi cikkekben már említett J.J Bertone statisztikái szerint az esetek 90%-ában az alvásmegvonás áll az ijesztő tünetek hátterében és nincs szó valódi narkolepsziáról.

Mi történik, ha lovad túl keveset alszik?

A pihentető alvás hiánya viselkedési zavarok, és komoly egészségügyi problémák – úgy mint gyomorfekély, súlyvesztés, termékenyülési zavarok, fertőző betegségekkel szembeni csökkent ellenállóképesség – kialakulásához vezet. Nem vezethet, hanem valóban vezet is. Mégpedig nagyon hamar.

A ló mintegy két hétig bírja az alvás pihentető REM fázisa nélkül, két hét után pedig elkezdenek jelentkezni az első tünetek. Épp ezért nem érdemes egy vállrándítással továbblépni, nagyon fontos kideríteni a probléma okát. Ennek pedig az első lépése annak kiderítése, hogy valódi narkolepszia, vagy alváshiány áll-e a probléma hátterében.

Mi lehet az oka annak, ha egy ló nem tudja kipihenni magát?

Bertone munkássága során összegyűjtötte azokat a leggyakoribb okokat, amelyek a lovak alváshiánya, illetve összeeséssel kísért elalvása mögött állhatnak. Ezek közül kettőt emelnék ki, amivel a lótartók és állatorvosok a leggyakrabban találkozhatnak:

Fájdalom vagy fizikai diszkomfort:

A ló nem tud vagy nem akar lefeküdni vagy azért, mert maga a fekvés kellemetlen / fájdalmas neki, vagy a lefekvés-felállás esik nehezére. Az okok széles skálán mozoghatnak, a háttérben állhatnak például ízületi bántalmak, mozgásszervrendszeri betegségek, izombetegségek, gyomorfekély, hasűri letapadások, bélkövek, előrehaladott vemhesség. Ilyen esetekben az alvásmegvonás okozta tünetek az alapprobléma kezelésének hatására, illetve fájdalomcsillapításra javulnak.

Félelem, a biztonságérzet hiánya:

A ló nem mer lefeküdni, mert nem érzi magát biztonságban, nyugalomban. Az okok itt is sokfélék lehetnek: változás a ló elhelyezésében, istállóváltás, másik bokszba költözés, fajtársak hiánya, a megszokott társ hiánya, egy éjszaka is zajos versenyhelyszín. De lehet olyan, számunkra szinte észrevehetetlen apróság is, mint egy szokatlan, ismétlődő zaj. Ilyen esetekben az okok feltárása és a ló tartásmódjának megfelelő változtatása lehet a megoldás.

Nézzük a többit:

  • Monotónia, unalom: olyan lovaknál tapasztalható a hirtelen elalvás és összeesés, akik hosszú időn át álldogálnak kikötve, mozdulatlanságra kényszerítve (például órákig tartó sörényfonás során). Más szituációban nem jelentkezik a tünet.
  • Dominancia, agresszió: jellemzően herélteknél tapasztalhatóak az elalvás okozta összeesések, akik dominánsan viselkednek, túlzott és folyamatos agressziót mutatnak egy másik ló, vagy a csapat minden lova felé. Ilyen esetekben általában egy idős, agilis kanca csoportba való bevezetése a megoldás, aki átveszi a vezetői feladatokat, vagy azok egy részét.
  • Lyme-kór: A Lyme-kórt még mindig sok kérdőjel övezi lovak esetében. Azonban Lyme-kórra pozitív, de egyéb tüneteket nem mutató lovaknál tapasztaltak elalvás okozta összeeséseket, a probléma az alapbetegség kezelésére javult.

A jelenség hasonló – de kiváltó ok a lényeg

Látható tehát, hogy bár a narkolepszia és az alvásmegvonás hasonlóképp nyilvánul meg (a ló elalszik és összeesik), a kiváltó okok gyökeresen eltérnek, emiatt pedig kezelésük is különbözik. Míg az alvásmegvonásos esetek jól reagálnak a tartási körülmények változtatására, illetve az alapbetegség kezelésére vagy fájdalomcsillapításra, a narkolepszia esetében ezek a változtatások nem hoznak javulást.

A legfontosabb épp ezért mindig az okok feltárása. A feladat elsőként a ló alaposabb megfigyelése:

  • Valóban jól érzi magát a társai között? Nincs esetleg a hierarchia alján?
  • Ha a szabadban alszanak éjszaka, meg lehet próbálni, hogy nem aludna-e jobban az istállóban és fordítva (bár tudjuk, hogy maga a változás is zavaró lehet).
  • Nincsenek-e olyan egészségügyi problémái, ami miatt nehezen fekszik le és kel fel? Szokott hemperegni? Le szokott feküdni aludni?
  • Rendelkezésére áll olyan kényelmes, biztonságos terület, ahol le tud feküdni és biztonságosan fel is tud állni? Istállós, bokszos tartás esetén megfelelő az alom mennyiséges és minősége, a boksz mérete?

Időigényes, ámde hasznos segítség lehet a ló egész napos videós megfigyelése több napon át.

Forrás:

Kapcsolódó írásaim:

Lovadnak is fontos a pihentető alvás >>

Segítség, narkolepsziás a lovam! Vagy mégsem? >>