Hogyan válasszak szénaetetőt a lovamnak?

Ha épp egy szénaetető beszerzésén vagy elkészítésén töröd a fejedet, számos kérdésed felmerülhet. Nézzük, mi mindent érdemes átgondolnod, hogy megtaláld a lovad igényeinek leginkább megfelelő megoldást.

.

A földre szórt széna csak a lovásznak jó, hiszen egyszerű, kevéssé munkaigényes, nagyon sok helyen etetik így a lovakat. Persze van még egy előnye, mégpedig a természetes legelő testtartás. De a hátrányai sem elhanyagolhatók:

  • A por a ló légutait irritálhatja
  • Az emésztőrendszerbe nagyobb mennyiségben kerülhet föld, homok, ebből lesz az úgynevezett homokkólika.
  • Nem gazdaságos: a ló nagyobb arányban pocsékol, betapossa a szénát

A helyzeten a legegyszerűbben úgy javíthatsz, ha például leterítesz egy nagyobb méretű, istállóba való gumiszőnyeget és arra kerül a széna.

Ha pedig ennél is tovább mennél és szeretnél inkább valamilyen szénaetetőt, akkor érdemes átgondolnod néhány dolgot. Hiszen rengeteg lehetőség közül választhatsz kezdve a fém körbálaetetőktől az egész körbálát lefedő szénahálón és a kisebb-nagyobb szénahálókon át a legkülönfélébb szénaetető alkalmatosságokig. Segítek, hogy ezek kötött megtaláld azt, ami a legjobb megoldás Neked és lova(i)dnak egyaránt.

Pontosan mi a cél?

Hogy ne a földről egyen a ló?

  • Jó néhány szénaetető van, amelyekből a földre potyog majd a széna – például egy szénahálóból, szénahordóból vagy szénazsákból. Ezek alá kerülhet tálca, vagy gumiszőnyeg.
  • Vannak olyan szénaadagoló játékok, amelyeket a földön görget a ló és így húzza ki belőlük a szénát. Ezeket semmiképp se használd homokos, poros vagy sáros talajon.
  • És persze választhatsz olyan szénaetetőt, amiBEN eszik a ló, nem pedig kihúzkodja onnan a szénát.
Ezeket a játékos szénaadagolókat ne használd homokos, poros vagy sáros talajon.
Ezeket a játékos szénaadagolókat ne használd homokos, poros vagy sáros talajon.

Ne pocsékoljon?

Ennek a kritériumnak általában a legtöbb szénaetető megfelel.

Lassabban / kevesebbet / több ideig egyen?

Ha ez a cél, akkor mindenképp olyan szénaetető megoldásra lesz szükséged, ahonnan  a ló csak kisebb adagokban tudja kihúzni szénát.

Helyi adottságok:

Egy ló vagy több ló?

Ha több ló számára keresed az ideális megoldást, úgy kell a szénaetetők méretét, számát és elhelyezését kialakítani, hogy a rangsor alján álló egyedek se maradjanak hoppon. Ha az állományban póni vagy csikó is van, rájuk külön oda kell figyelni, hiszen kisebbek, mint a felnőtt lovak így például a normál méretű lovak számára biztonságos megoldások számukra lehetnek balesetveszélyesek.

Istálló, kifutó, karám, vagy legelő?

Gondold át, hol szeretnéd elhelyezni a szénaetetőt, hiszen mindenhol más lehetőségek, más előnyök és más korlátok adottak. Szabadtéren számolni kell az időjárási viszonyokkal, az istállón belül pedig azzal, hogy esetleg szűkös a hely.

Az istállóban is elhelyezhetsz szénaetetőt
Az istállóban is elhelyezhetsz szénaetetőt

Fix, vagy mobil?

Ha fix konstrukciót választasz (például egy karámra erősített szénaetetőt), számolj vele, hogy egyrészt hosszabb távra szól a döntésed, másrészt hogy a szénaetetőt mindig csak ott helyben fogod tudni megtölteni.

Ha valamilyen mobil megoldásra (pl. szénaháló) esik a választásod, az elhelyezését szabadon variálhatod, a megtöltését pedig a Neked leginkább praktikus helyszínen végezheted.

Akármelyiket is választod, a biztonság legyen az első.

Késztermék, vagy házi barkács?

Az interneten számos készen rendelhető szénaetető közül választhatsz, de épp ugyanennyi leírást találsz „csináld magad” típusú szénaetetőkhöz és szénahálókhoz is. Ha szénaetetődet magad készíted, könnyebb figyelembe venni a hely adottságait, a saját és lovad igényeit, viszont lehet, hogy időigényes lesz.

Ha készen vásárolsz, az kevésbé időigényes, és ha körültekintően választasz, akkor kipróbált, biztonságos megoldás. Lehet, hogy egy kicsit drágább, de ha minőségi terméket veszel, azzal a saját pénztárcádat és lovad egészségét is véded.

Mindkét esetben készülj fel rá, hogy előfordulhat, hogy elsőre nem sikerül megtalálnod a tökéletes megoldást. Sőt, igazából elmondhatjuk, hogy nincs tökéletes megoldás, hiszen kompromisszumokra mindig szükség van.

Fontos tudnod, hogy minden ló más és más. Előfordulhat, hogy bizonyos típusú lovakat bizonyos típusú szénaetetők használata stresszel. Egy tanulmány szerint a szénahálóból etetett lovak feszültebbek voltak, mint azok, akiket fix szénaetetőből etettek. Saját tapasztalat, hogy a szénahálót a lovaim jobban kedvelik, mint a szénahordót.

Mindig a biztonság az első

A lovaknak egészen elképesztő érzékük van hozzá, hogy bajba kerüljenek, ezért rendkívül fontos, hogy a szénaetető ne legyen balesetveszélyes: ne dőljön fel, ne tudjon beleszorulni a ló lába vagy a feje, ne legyen könnyen eltörhető.

A megfelelő elhelyezés is kritikus: a ló ne tudjon belelépni vagy a mellső lábával belevágni. Ugyanakkor ne helyezkedjen el túl magasan sem, mert ez egészségtelen és természetellenes testtartást eredményez evés közben.

Ha a szénaetető fedett, fontos, hogy a ló feje ne szorulhasson bele, lehetőleg ne verje be a fejét fent sem, vagy ha esetleg be is veri, a szénaetető ne okozzon sérülést.

Hiába olcsó és könnyen használható alapanyag, sem a szénaetető, sem más, a lovak környezetében álló tárgy nem készülhet OSB lemezből, mert rendkívül balesetveszélyes.

Fontos figyelembe venned, hogy a lovak – különösen nyáron – emelgetik, csapkodják a lábukat. Ezért olyan konstrukciót érdemes készíteni, illetve választani, amibe nem rúgnak bele lábtővel. Ezért a nagy méretű ládák, vagy a karámba betolt utánfutó nem ideális szénaetetők.

A nagy méretű ládák, vagy a karámba betolt utánfutó nem ideális szénaetetők.
A nagy méretű ládák, vagy a karámba betolt utánfutó nem ideális szénaetetők.

Ha viszont kisebb alapterületű a szénaetető, akkor a ló evés közben általában nem áll olyan közel hozzá, hogy belerúgjon.

Ha kis alapterületű a szénaetető, a ló nem fog lábtővel belerúgni
Ha kis alapterületű a szénaetető, a ló nem fog lábtővel belerúgni

A rácsok, betonvas hálók rendkívül veszélyesek, mert beleakadhat, beleszorulhat a ló lába.

Ezeket a rácsokat ne használd lovak közelében
Ezeket a rácsokat ne használd lovak közelében

A megfelelő szénaetető kiválasztása igényel némi körültekintést, de ha végiggondolod a fenti szempontokat, a rengeteg jobbnál jobb megoldás közül rögvest könnyebb lesz kiválasztani azt a néhány típust, ami lovad számára a legideálisabb választás.

Fotók: Pinterest

Kapcsolódó írásaim:

Lovaim és a szénahordó >>

Még egy kis szénaszálhasogatás >>

Szénaszálhasogatás – avagy a legjobb szénaetetők >>

A szénaháló megtöltése nem ördöngösség! >>

Így készül a szénaháló >>

A szénaháló jó barátod >>