Az új közellenség: szteroid

A szteroid mesterséges, rossz és veszélyes? Bár a legtöbb lótartó nem tudná pontosan meghatározni, mi is az a szteroid, abban teljesen biztos, hogy rossz dolog, amit csak a drogosok, gyúrósok és az NDK úszónők használnak. Olyannyira rossz, hogy mindenáron el kell kerülni, mert ha egy ló szteroidot kap, az már a vég. Ezért ezúttal annak járunk utána, valóban szükséges-e tartani a szteroidoktól.

.

Kezdjük az elején, mindjárt egy tévhit lerombolásával!

Mi az a szteroid?

A szteroidok hormonok, amelyeket a mellékvesék termelnek. Ilyen hormon például a tesztoszteron, a progeszteron, illetve a kortikoszteroidok is – a későbbiekben leginkább róluk lesz majd szó. A szteroid tartalmú gyógyszerek mesterségesen előállított készítmények, amelyek hasonlóak a természetes hormonokhoz, de erősebb hatást lehet velük elérni. A gyógyászatban már több mint 60 éve használják őket.

A szervezetben termelődő kortizon vagy kortizol állja útját a gyulladáskeltő anyagoknak, illetve egyensúlyban tart számos fontos életfunkciót stresszhelyzetben is, így fontos szerepe van a túlélésben. Nagyobb mennyiségű szintetikus szteroid alkalmazásával jelentős gyulladáscsökkentő hatást lehet elérni.

A testépítők által is használt, illetve a doppingbotrányokból is ismert szteroidkészítmények az úgynevezett anabolikus szteroidok közé tartoznak. Ezek hatása – bár kémiai szerkezetük hasonló – jelentősen eltér a mellékvesekéreg által termelt kortikoszteroidokétól.

TAnita Lovasboltja

Mire jók a szteroidok?

A szteroid tartalmú gyógyszerek úgy működnek, mint a kortizol hormon, amelyet a mellékvesék termelnek. Alkalmazásuk igen elterjedt, gyakran életmentő. Erőteljes gyulladáscsökkentő, immunműködést elnyomó és antiallergiás hatásuk miatt nélkülözhetetlenek.

A leggyakoribb alkalmazási területei lovak esetében:

  • légúti megbetegedések (ló-asztma, RAO, kehesség, tüdősség, ésatöbbi)
  • mozgásszervi megbetegedések
  • súlyos allergiás reakciók
  • autoimmun betegségek
  • szemgyulladások
  • krónikus bélgyulladások
  • idegrendszeri betegségek

Milyen formája lehet a szteroidnak?

Bármilyen. Léteznek injekciók és szájon át adható készítmények, de krémek és belélegezhető aeroszolok is.

Na de a mellékhatások…

Minden egészségügyi kezelésnek és gyógyszernek lehet mellékhatása. Állatorvosod lovad gyógykezelésekor mindig mérlegeli az adott készítménnyel elérhető eredményt, illetve a lehetséges mellékhatásokat. Utóbbiak a dózis nagyságától és a gyógyszerezés idejétől függenek.

A helyileg ható, gyulladáscsökkentő hatású szteroid tartalmú készítmények hosszútávon is alkalmazhatók – például a légúti megbetegedésben szenvedő lovak esetében inhalálva. A szájon át, vagy injekcióban, tartósan, nagy mennyiségben alkalmazott szteroidokhoz képest itt a mellékhatások elenyészőek, mivel a szteroid ez esetben a nyálkahártyán keresztül szívódik fel, helyileg fejti ki hatását anélkül, hogy a szervezet egészét terhelné.

Lótartóként fontos tudnod, hogy a mellékhatásokat tekintve a lovak lényegesen kevésbé érzékenyek, mint a kutyák vagy az emberek. A szteroidok ésszel történő használata esetükben ezért nagyon biztonságos.

Két esetben azonban oda kell figyelni:

  • A savós patairha-gyulladás hormonális hátterű formáinál tilos szteroidot alkalmazni (maximum inhalációs formában), mert fellobbanthatja az irha gyulladásos folyamatait. Ha felmerül a Cushing-kór vagy a metabolikus szindróma lehetősége, érdemes laborvizsgálattal tisztázni ennek meglétét szteroidot használata előtt.
  • A másik fontos szempont, hogy ezek a gyógyszerek doppinglistás szerek, ezért verseny- és sportlovaknál csak a pihenő időszakban használhatók.*

Merjem, vagy ne merjem?

Azt, hogy lovadnak szüksége van-e szteroid tartalmú készítményre egészségügyi problémája kezeléséhez, állatorvosod fogja eldönteni. Állatorvosod pedig kizárólag indokolt esetben, indokolt mennyiségben és csak a szükséges ideig fogja lovadat szteroiddal kezelni. Olyankor, amikor lovadnak erre szüksége van ahhoz, hogy életben maradjon, vagy hogy az életminősége megfelelő legyen.

Zsurmák

Láttam már szteroidot életet menteni és ölni egyaránt. És személyes véleményem az, hogy megfelelően használva ugyanolyan gyógyszer, mint bármi más. A megfelelő használathoz pedig kell egy jó állatorvos.

Gyakran találkozom azzal, hogy a lótartók olyannyira tartanak a szteroidok vélt vagy valós veszélyeitől, hogy akkor sem merik beadatni lovaiknak, amikor az már valóban indokolt lenne. Különösen a légúti problémáktól szenvedő lovak gazdái hajlamosak arra, hogy még a legdurvább befulladásos időszakokat is megpróbálják irdatlan mennyiségű gyógynövénnyel, inhalációval és miegyébbel áthidalni – gyakran inkább kevesebb, mint több sikerrel. De vajon mit választana a ló, ha lenne beleszólása? Valószínűleg inkább a légutakat felszabadító injekciót, nem pedig a levegőért való küzdelmet minden egyes másodpercben.

Köszönöm a lektorálást dr. Joó Kingának és dr. Korbacska-Kutasi Orsolyának!

Forrás:

A Vissza az alapokhoz cikksorozat korábbi részei: