Kólika gyorsteszt, amit minden lótartónak ismernie kell

Néhány egyszerű vizsgálat elvégzésével Te is felmérheted kólikás lovad állapotát. Az élettani paraméterek ugyanis nagyon sokat elárulnak lovad általános állapotáról és a kólika súlyosságáról is. Ha már az első telefonhíváskor elmondod ezeket állatorvosodnak, ő is és lovad is hálás lesz érte.

.

Az, hogy felismerted a kólika tüneteit, az első lépés lovad gyógyulásához. De vajon súlyos az állapota? Van idő megvárni az állatorvost, vagy sürgős ellátásra van szüksége?

Ha szánsz néhány percet arra, hogy a kólika állapotfelmérő lap segítségével kategorizáld lovad tüneteit, megkapod a választ a legfontosabb kérdésekre.

Letöltöm a Kólika állapotfelmérő lapot (.pdf) >>

Töltsd le és nyomtasd ki ezt a lapot és függeszd ki az istállóban vagy tedd az istállópatikába, hogy mindig kéznél legyen, ha szükség van rá.

Fontos!

  • Az élettani paramétereket és lovad tüneteit mindig összefüggéseiben vizsgáld. Egy-egy élettani paraméter vagy tünet kiragadása téves következtetésekhez vezethet.
  • A csikók élettani paraméterei eltérnek a felnőtt lovakétól.
  • Ezeket a teszteket csak akkor fogod tudni éles helyzetben elvégezni, ha jó előre begyakorlod őket egészséges lovakon.

Kezdjük is a gyakorlást:

Pulzus:

A pulzust az alsó állkapocs belső élénél, illetve a csüdnél tudod kitapintani – kérd meg állatorvosodat, hogy mutassa meg és jelölje be ezeket a helyeket.

A legegyszerűbb azonban, ha fonendoszkóppal a ló bal oldalán a könyökénél megkeresed a szívhangot. Egy felnőtt ló nyugalmi pulzusa normál esetben 20-40 szívdobbanás percenként. Az időt mérd telefonod segítségével.

Fonendoszkóppal a ló bal oldalán, a könyökénél ellenőrizheted a pulzust
Fonendoszkóppal a ló bal oldalán, a könyökénél ellenőrizheted a pulzust

Légzés:

Egy egészséges felnőtt ló nyugalomban percenként 8-16 alkalommal vesz levegőt. Helyezd a kezed a ló orra elé és számold a kilégzéseket, vagy figyeld a bordák emelkedését és süllyedését, közben pedig mérd az időt.

Testhőmérséklet

A ló hőmérsékletét a végbelében tudod megmérni, a legegyszerűbben és leggyorsabban egy digitális lázmérővel. Normál esetben egy felnőtt ló testhőmérséklete 37.0 – 38.5°C között van.

Nyálkahártyák színe

Húzd szét a ló szemhéjait, vagy húzd fel az ajkát. A nyálkahártyák egy egészséges ló esetében halvány rózsaszínűek.

Egy egészséges ló nyálkahártyái halvány rózsaszínűek
Egy egészséges ló nyálkahártyái halvány rózsaszínűek

Kapilláris újratelítődési idő

Húzd fel a ló ajkát és az ujjbegyeddel (nem a körmöddel!) gyakorolj nyomást a ló ínyére, hogy az kifehéredjen, és figyeld, hogy mennyi idő alatt nyeri vissza a színét. Ez egy egyszerű vizsgálat a ló keringésének ellenőrzésére.

Bőrráncteszt

A ló álljon lehetőség szerint természetesen és nézzen előre egyenes nyakkal. A ló vállízülete előtt, a vállbúbnál, vagy a vállbúb felett markold meg a bőrt és emeld el. Figyeld meg, hogy mennyi idő alatt simul ki újra. Ha ez szinte azonnal megtörténik, rendben van a ló vízháztartása. Minél több időt kell várni rá, annál nagyobb a baj.

Jó ha tudod, hogy ezt a tesztet sokan a ló nyakán végzik, ami vékonyabb bőrű lovaknál (pl. arab, akhal-teke) téves eredményt adhat, mert az ő bőrük itt gyakran akkor sem simul vissza azonnal, ha a vízháztartásuk teljesen rendben van, főként, ha nedves a szőrük. Ezért jobb ezt a vizsgálatot a vállízület környékén végezni.

A ló vállízülete előtt, a vállbúbnál, vagy a vállbúb felett érdemes a bőrránctesztet elvégezni
A ló vállízülete előtt, a vállbúbnál, vagy a vállbúb felett érdemes a bőrránctesztet elvégezni

Bélhangok

A ló bélhangjait a legegyszerűbben egy fonendoszkóp segítségével ellenőrizheted, de ha az épp nincs kéznél, a füledet a ló hasára helyezve is elvégezheted a vizsgálatot. A képeken jelölt helyeken figyeld meg a bélhangokat:

A ló bal oldalán:

Bélhangok hallgatózási pontjai a ló bal oldalán
Bélhangok hallgatózási pontjai a ló bal oldalán

A ló jobb oldalán:

Bélhangok hallgatózási pontjai a ló jobb oldalán
Bélhangok hallgatózási pontjai a ló jobb oldalán

Lótartóként Te vagy az, aki a legtöbbet teheti lovad egészségéért. Ha a fenti vizsgálatok elvégzésével viszonylag pontosan fel tudod mérni kólikás lovad állapotát, és továbbadod ezeket az információkat állatorvosodnak, már megtetted az első lépést lovad gyógyulása felé.

Lektorálta: Dr. Pallós Andrea lógyógyász specialista
és dr. Bába András lógyógyász specialista

Kapcsolódó tudásanyagok:

Kólika kisokos >>

Kólikával kapcsolatos cikkek >>

EgészségNapLÓ letöltése >>