Egy csikó érkezése nem gyerekjáték

A szeretett kanca, egy nagy gonddal kiválasztott mén, 10 hónapnyi türelmes, majd 1+ hónapnyi idegőrlő várakozás után végre megérkezik a lótartó szeme fénye, az áhított kiscsikó… Egy kiscsikó felnevelése talán egy lótartó legszebb feladata. De vajon felkészültél rá?

.

Ma már egyre kevesebb lótartó van megfelelő tudással felfegyverkezve egy kiscsikó érkezésére. Ezzel együtt kevesebb az olyan lovarda is, ahol a helyi erők megfelelő támogatást tudnának nyújtani a csikóvállalásban még járatlan gazdiknak. Pedig úgy az ellés, mint a kiscsikó életének első fél – egy éve kritikus időszak, ami nagyban kihat majd a jövőjére, vagyis arra, hogy erős, egészséges felnőtt ló lesz-e majd belőle pár év múlva.

Szerencsére persze a kancák és a csikók is tudják a dolgukat, annak ellenére, hogy nem olvassák a vonatkozó szakirodalmat. Általában gond nélkül lezajlik az ellés, lábra áll és szopik a kiscsikó és a gazdinak nincs más dolga, mint fotók tucatjain megörökíteni, ahogy a kis jövevény felfedezi a nagyvilágot.

De szép számmal akadnak olyan esetek is, ahol kisebb vagy nagyobb probléma adódik. Ilyenkor a lótartónak fel kell ismernie a problémákat és villámgyorsan meghoznia a megfelelő döntést. Nincs lehetőség kivárni, nincs olyan, hogy „majd meglátjuk”, vagy hogy „majd kinövi”. A kiscsikókkal és az elléssel kapcsolatban egyetlen dolog nincs: idő, mert a helyzet a “jaj, mit is kellene csinálni”-ról villámgyorsan romlik az “atyaég, itt már csak a csoda segíthet”-re.

Egy (vagy több) vemhes kanca gazdájaként ezért rendkívül fontos, hogy az ellés előtt konzultálj állatorvosoddal. Beszéljétek át:

  • az elléssel kapcsolatos teendőket
  • a csikó körüli teendőket
  • hogy milyen esetekben hívd fel késlekedés nélkül
  • hogy mennyi idő alatt kell megtörténnie az ellésnek, felállnia, majd szopnia a csikónak
  • hogy hogyan is viselkedik egy egészséges kiscsikó
  • milyen jelek utalhatnak arra, hogy probléma van a csikóval vagy a kancával

Fontos teendőid:

  • A kiscsikót és a kancát az ellést követő 24 órán belül vizsgálja meg az állatorvos – még akkor is, ha makkegészségesnek tűnik mindkettő.
  • Egyeztess patkolókovácsoddal, hogy rendszeresen (havonta 2 alkalommal) ellenőrizze a csikó lábállását.

És végül, de nem utolsósorban: képezd magad, olvass megbízható könyveket és cikkeket a témában. Az ajánlott szakirodalom tekintetében én dr. Pénzes György segítségét kértem, akit sokan csak a kancadoktorként emlegetnek.

Ő Sue Caldwell Foaling simplified című könyvét ajánlja a kancatulajdonosoknak, ami 70 oldalon mindent, de tényleg mindent leír, amit lótartóként tudnod kell a témában. A könyv ugyan angol nyelven íródott, de szerencsére ez egyre kevesebb lótartónak okoz problémát. A kiadványt idehaza dr. Pénzes Györgytől be is szerezheted.

És következzék egy kis plusz érdekesség kezdő csikógazdik számára: dr. Pénzes György a fogantatástól egészen az első reszketeg lábú lépésekig kíséri a csikókat. Istállójában a vemhes kancák panziós elhelyezésére is van lehetőség, hogy az ellés biztonságos környezetben, folyamatos megfigyelés mellett, és egy szakértő stáb szakmai felügyeletével történjen. Mi ez, ha nem szülészeti klinika lovak számára?!

A modern technika pedig a kancák és csikóik egészségének szolgálatába is állítható. Dr. Pénzes György saját fejlesztésű ellésjelző készülékének számos csikó és kanca köszönheti egészségét és életét. A különleges kis kütyü ugyanis még időben értesítést küld arról, hogy beindult az ellés. Így a lótartó megspórolja az álmatlan éjszakákat, amit a vemhes kanca megfigyelésével (egyúttal gyakran a kanca pihenésének megzavarásával) töltene. Az ellésjelzőt az Arab Emirátusoktól Dél-Amerikán, Új-Zélandon, Ausztrálián át Dél-Afrikáig és Marokkóig számos istállóban és ménesben használják a lótartók.

A könyv mellé pedig jöjjön egy szuper weboldal: az Equimed Kft.dr. Horti Klára és dr. Tóth Balázs weboldala számos hasznos információt tartalmaz az ellés körüli teendőkről, és az újszülött csikókról:

Mi az a neonatológia? >>

Neonatológia – csikók ellátása >>

“Minket idén nagyon sok egynapos csikóhoz hívtak, mert azok nem keltek fel, vagy nem szoptak. A lótartók azonban vártak fél-egy napot, utána hívtak csak állatorvost, de ekkor már teljesen komatózus volt mindegyik” – mondja dr. Horti Klára lógyógyász szakállatorvos. “Az a helyzet, hogy csikónál ha nagy baj van, minden elvesztegetett óra súlyos következménnyel jár és csökkenti az életben maradás esélyét, illetve annál agresszívabb intenzív kezelést kell alkalmazni.

Kapcsolódó írásaim:

Életnagyságú lószimulátor segíti a tanulást >>

Bébiőr lovaknak? Dehogy! Valami sokkal jobb! >>

Világszínvonalú állatorvosi ellátás jár az olimpiai lovaknak >>

Segítő támogatás a beteg lovaknak >>