Szeresd jól a lovad – avagy a szeretetet nem szelfikben mérik

Van egy mondás, miszerint a ló nem szereti a szegényszagot. Sokan ezt úgy értelmezik, hogy a lovaglás és a lótartás a gazdagok kiváltsága. A lótartás valóban nem olcsó dolog, de nem csak erről van itt szó.

.

A lótartás felelősség

Mindegy, hogy egy vagy több lóról beszélünk: egy több száz kilós ló, de akár egy szerényebb méretű póni nem játékszer. Felelős vagy az egészségéért, a jólétéért, a jogszabályi előírások betartásáért. A lóútlevél kiváltása és a rendszeres vérvizsgálat bizony pénzbe kerül, és hidd el, nem csak azért találták ki, hogy szegény lótartókkal kiszúrjanak. Ha lovadat otthon tartod, a lótartó hely bejelentése inkább csak macera, de attól még törvényben előírt kötelességed.

Felelős vagy a saját és családtagjaid testi épségéért is – egy ló ugyanis sajnos veszélyes is tud lenni. Emellett pedig felelős vagy azért, hogy a környezeted se szívjon azért, mert neked lovad van.

A lótartás szaktudást igényel

A ló kényes jószág. És a lótartáshoz érteni kell. Neki lehet állni saját kútfőből, youtube videók és néhány könyv vagy lovas magazin után lovat tartani. Sőt, sokan csinálják ezt „nekem már a nagypapám is lovat tartott” alapon, de a dolog legnagyobb vesztese a ló. A ló, akit elvileg azért veszel magad mellé, mert szereted és mert a legjobbat akarod neki.

Tudod, hogy pontosan milyen igényei vannak? Hogyan kell tartani és takarmányozni? Hogy milyen betegségei lehetnek és hogyan ismered fel őket? És ha felismerted, akkor mi a teendő? Hogy milyen védőoltásokra és egyéb megelőző jellegű kezelésekre van szüksége? Tudod, hogy mekkora helyre lenne szüksége? Hogy egyedül lovat tartani több, mint kiszúrás? Tudod, hogy az OSB lemez tök jó, de lóközelben halálos? Tudod, hogyan teheted lovad környezetét biztonságossá? Tudod, hogy mely növények mérgezőek lovad számára és melyek nem?

Persze a bértartás sok gondot levehet a válladról. De meg tudod ítélni, hogy az adott bértartó helyen vajon valóban jó dolga lesz lovadnak? Tudod, hogy a rideg vagy félrideg tartás pontosan mit is kellene, hogy jelentsen? Tudod, hogy az az istálló valójában jó, kényelmes, egészséges-e a lovadnak? Meg tudod ítélni, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű takarmányt kap majd?

Tudod, hogy ki az az állatorvos és patkolókovács, akire rábízhatod lovad egészségét?
Lesz majd valaki, akinek majd felteheted a kérdéseidet, vagy maradnak a Facebook csoportok, ahol csak úgy repkednek az önjelölt mindentudók hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb tanácsai?

A lótartás időigényes

Bizonyára lehet napi 1 óra időráfordítással is lovat tartani. Vagy ha van más állat, akkor „elfér az a többi mellett” alapon. Kérdés az, hogy milyen minőségben. A lótartás nem csak annyiból áll, hogy reggel-este odadobod nekik a szénát és az abrakot, meg 10 perc alatt kitrágyázol. Persze meg lehet csinálni. Kérdés, hogy van-e értelme. De azt a lovat ápolni és mozgatni is kell. A karámot, legelőt rendben kell tartani. Kaszáláskor be kell hordani és elrendezni a szénát, szalmát, aratáskor a zabot. És időnként még a trágyától is meg kell szabadulni valahogy.

És ha ezt még meg is oldod hosszú távon, minden nap: kire fogod bízni, ha el akarsz menni valahova egy hosszú hétvégére, vagy egy kellemes nyaralásra?

A lótartás infrastuktúraigényes

Elsőre jó bulinak hangzik, hogy az ablakból rálátsz a lovaidra. Hiszen olyan nagy a kert, elfér ott egy vagy két ló. Nos, a ló el. Csak a kiszolgáló létesítményekkel lehet bökkenő. Mert nem elég az istálló vagy beálló és némi karám. A takarmányt és a trágyát is el kell tudni helyezni.

Majd persze hamar rájössz, hogy valamilyen munkagépre szükséged van. Lehet ez egy erősebb autó, vagy egy kisebb traktor, de kell. Nem árt egy daráló, vagy zabroppantó sem. És jó, ha van saját lószállítód – vagy legalább kontaktod olyasvalakihez, aki bármikor ott van, ha baj van.

A lótartás pénzigényes

A lovat nem megvenni nehéz, hanem eltartani. A minőségi takarmány, a jó állatorvos és jó patkolókovács, illetve ha nem otthon tartod, akkor a színvonalas bértartás egyaránt pénzbe kerül. Van, ahol lehet spórolni, például ha egy tételben veszed a takarmányt vagy a strasszos helyett az egyszerű nyeregalátétet választod. De lovad egészségén nem.

Persze megveheted a netről, Facebook csoportokból a féreghajtót. Kihívhatod a helyi, olcsó, univerzális állatorvost, hogy beadja a védőoltásokat. De akkor ne csodálkozz, hogy nehezen találsz majd szakembert, ha egyszer hétvégén, vagy éjszaka lesz rá szükséged.

Megveheted az olcsó szénát, nem baj, ha megázott egy kicsit, vagy ha gazos, vagy olyan erős a szára, mint a hurkapálca. Majd a ló kiválogatja. Lehámozhatod a bála külső, penészes héját, hogy a lovad csak a többi részét egye meg. Etetheted lovadat a szomszédoktól, vagy az ismerős zöldségestől kapott maradékokkal. Lehet, hogy drágán megfizeted az árát.

Ha az autód elromlik, leállíthatod a garázsban, és majd megjavíttatod, amikor van rá pénzed. De ha lovadnak ellátásra van szüksége, akkor nem nagyon tudod húzni az időt – és figyelem, tessék kapaszkodni, ezt nem fizeti a tébé.

Ha kaszálás van, meg kell venned a szénát és a szalmát, aratáskor a zabot, így jársz a legjobban. De ez sem két fillér.

TAnita Lovasboltja

A ló érzékeny jószág

A ló rendkívül érzékeny a takarmány minőségére, mennyiségére, a takarmányváltásra, a porra és penészre. A por- és penészmentes széna és szalma alap lenne, de sok lótartó helyen mégsem valósul meg. Két ponton szokott megbukni a dolog:

  • A spórolás jegyében az olcsóbb takarmányt vásárolja meg a lótartó
  • A jó minőségben betakarított takarmányt nem sikerül úgy tárolni, hogy az megőrizze a minőségét.

Vannak lovak, akikkel ideig-óráig működik a dolog. Vannak, akikkel sokáig. És vannak lótartók, akik hamar ráfáznak.

A ló önkritikára nevel

Jobb esetben. Arra, hogy folyamatosan felülvizsgáld, elég jól csinálod-e. Hogy folyamatosan kérdéseke tegyék fel magadnak. Hogy elég jó-e a takarmány, hogy javíthatnál-e az elhelyezésén, hogy kell-e neki vitaminkiegészítés, ésatöbbi. Ha ez nem így van, vagy úgy érzed, hogy Te minden lehetséges kérdésre tudod a választ, kezdj el nagyon gyorsan kételkedni. Tudod, van ez a mondás:

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel. (Bertrand Russell)

A dolognak van tudományos alapja is. Ez az úgynevezett Dunning–Kruger-hatás, vagyis az a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább hajlamos túlbecsülni a saját tudását.

Az önjelölt profik korát éljük. A lótartókét, akik tudásukat városi legendákra, Facebook csoportokban szerzett tudásra, youtube videókra, esetleg néhány könyvre vagy lovas magazinra alapozzák. Az internet és a szabadon hozzáférhető információáradat azt a hamis biztonságérzetet adhatja, hogy nincs szükség végzettségre, diplomára ahhoz, hogy valaki valamiben szakértő lehessen. Pedig hidd el, nem véletlenül találták ki ezeket.

A szeretetet nem szelfikben mérik

Hanem odafigyelésben és törődésben.

Abban, hogy megteremted lovad számára a megfelelő tartási körülményeket. Hogy kihívod hozzá a megfelelő állatorvost és patkolókovácsot akkor, amikor szüksége van rá. Hogy megvásárolod a jó minőségű takarmányt.

Hogy felismered, ha lovadnak problémája van és teszel azért, hogy neki jobb legyen. Hogy felismered, hogy az a ló, akivel olyan jó szelfiket lehet készíteni, mert olyan cukin (és sokat) fekszik, annak lehet, hogy baja van. Hogy megérted, hogy az a ló, aki sánta, annak fáj valamije. Hogy megérted, hogy a ló nem szimulál.

A lótartás pofonegyszerűnek tűnhet – egész addig, amíg el nem kezdesz tanulni.

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó írásaim:

Lóbetegségek és internetes népi bölcsességek >>

A ló bizalmának megnyerése helyett… >>

A ló bizalmának megnyerése helyett 2. >>

Lovanként megváltani a világot >>

Te kinek a hibájából tanulsz? >>

Légyszi, hívj végre állatorvost a lovadhoz… >>

Az utolsó remény >>