Vért vettek a lovamtól…

Lovad legritkább esetben háromévente átesik a kötelező vérvizsgálaton, de vérvételre számos más okból és számos más esetben is sor kerülhet. Nézzük!

.

A lótartók gyakran úgy gondolnak a vérvizsgálatra, mint a varázslatos, mindentudó kristálygömbre: az állatorvos csak behelyez egy fiola vért egy szuper gépbe, az pedig kisvártatva teljes listát ír a ló egészségügyi paramétereiről. Ennél azonban sokkal összetettebb a helyzet.

Kép forrása: TheHorse.com
Kép forrása: TheHorse.com

A vérből nagyon sok dolog kimutatható, leginkább értelemszerűen a betegségekre utaló eltéréseket keressük.

A lovaknak is van vércsoportjuk?

Bizony van. Nyolc fő vércsoportot különböztetnek meg náluk, ezeket nagybetűkkel jelölik: A, C, D, K, P, Q, U, T

Az egyes vércsoportokon belül pedig még további 30 variáció, azaz harmincféle faktor létezik, ezeket kisbetűvel szokták feltüntetni. Így míg a te vércsoportod mondjuk A-, addig a lónál ez így néz ki: A (a,b,c,f,g); Ca; D (a,g,k); Ka; P (a,b); vagy Q (a,b,c). 400.000 ilyen kombináció létezik.

A mindentudó vérvizsgálat

Az egyik leggyakoribb laboratóriumi vizsgálat az úgynevezett vérkép, amikor a vérben lévő alakos elemek, köztük a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék számát határozzák meg. Létezik teljes (mennyiségi, vagy kvantitatív) és minőségi (kvalitatív) vérkép.

A mennyiségi vérkép segítségével a vörösvérsejtek, fehérvérsejtek, vérlemezkék abszolút számából következtethet az állatorvos többek között vérszegénységre, vérvesztésre, kiszáradásra, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokra, véralvadási zavarokra.

A minőségi vérkép a teljes vérkép része, a vérben lévő különböző fehérvérsejt típusok számát adja meg. Ebből a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokra, egy fertőzés heveny vagy idült voltára, valamint arra lehet következtetni, hogy azt vírus, baktérium, vagy élősködő okozza-e.

A vérképet gyakran kiegészítik úgynevezett biokémiai paraméterek vizsgálatával, ami a máj, a vese, hasnyálmirigy vagy a szív állapotáról ad információt, továbbá ellenőrizhető a vércukor-anyagcserét, illetve a szervezet elektrolit-egyensúlyát is. Utóbbinál többek között a kálium, nátrium, kalcium, vas, foszfor szintjét.

A teljes vérképnél általában az úgynevezett vérsejtsüllyedést, vagyis a vér egy óra alatti ülepedési mértékét is vizsgálják.

A leleten, amit kézhez kapsz, nem csak a mért értéket tüntetik fel, hanem azt is, hogy mihez kell őket viszonyítani, ezek a referenciaértékek, amik laboronként valamennyire eltérhetnek. Lótartóként Te is egyértelműen láthatod, hol jelez lovad vérvizsgálati eredménye pozitív vagy negatív eltéréseket. Ezeket az eltéréseket azonban összefüggéseikben kell tudni értelmezni – ez pedig állatorvosod feladata.

Csak egy gyakori példa: míg te azt látod lovad laborján, hogy vashiánya van és már rohannál is vastartalmú takarmánykiegészítőt venni, addig állatorvosod számára ez egy figyelmeztető jel, hogy valahol akár egy krónikus gyulladásos folyamat is lehet a háttérben. Ilyenkor az első és legfontosabb dolog egy alapos állatorvosi vizsgálat.

Kép forrása: Pixabay
Kép forrása: Pixabay

TAnita Lovasboltja

A szerológia

Szerológiai vizsgálattal ellenőrizhető, hogy az adott ló megfertőződött-e valamilyen betegséggel. Ilyenkor a vérben a fertőzésre adott válaszként megjelenő antitestek alapján történik a diagnoszika. De akkor is az antitesteket vizsgálja az állatorvos, ha azt kell kideríteni, hogy egy újszülött csikó elég kolosztrumot szopott-e.

A szerológiai vizsgálatokat a laborok különböző tesztekkel végzik. Tehát – visszatérve kiinduló képünkhöz – nem az történik, hogy az állatorvos bedobja a fiolát, a gép pedig kiírja, hogy fertőző kevésvérűségre negatív, de nyugat-nílusira pozitív, átesett már herpesz fertőzésen, és kellene a vizsgált lónak egy kis szelén meg E-vitamin is. Az egyes betegségeket külön-külön tesztekkel vizsgálják.

Van, ahol a betegség meglétére egy bizonyos elszíneződés vagy egy speciális alakzat megjelenése utal. És vannak olyan tesztek, ahol görbék és grafikonok alapján kell megmondania a tutit a labornak.

Negatív Coggins teszt, a ló fertőző kevésvérűségben nem szenved - Kép forrása: Visavet
Negatív Coggins teszt, a ló fertőző kevésvérűségben nem szenved – Kép forrása: Visavet
Pozitív Coggins teszt, a ló fertőző kevésvérűségben szenved - Kép forrása: Visavet
Pozitív Coggins teszt, a ló fertőző kevésvérűségben szenved – Kép forrása: Visavet
ELISA teszt – Kép forrása: „Assesment of diagnostic methods and standard diagnostic procedures” , Prof. Dr. Ivaylo Chenchev
ELISA teszt – Kép forrása: „Assesment of diagnostic methods and standard diagnostic procedures” , Prof. Dr. Ivaylo Chenchev

Azok a fránya hormonok

Különösen az idős lovak gazdái számára ismerősek a következő kifejezések: Cushing-kór, inzulin-rezisztancia, metabolikus szindróma. Ezek a bántalmak elsősorban az idős lovakat érintik. A Cushing kór diagnosztizálásához egy bizonyos hormon, az ACTH szintjét nézik. Az inzulin-rezisztancia, illetve metabolikus szindróma esetén pedig az inzulin szintjét is vizsgálják.

Mi kerül be lovam útlevelébe?

A vérvizsgálatok közül lovad útlevelébe kizárólag azok kerülnek be, amelyek hivatalos szempontból fontosak, tehát azt igazolják, hogy lovad fertőző betegségektől mentes. Ilyen betegségek sport- és hobbilovak esetében a fertőző kevésvérűség és a takonykór, tenyésztésbe vont lovaknál pedig ehhez jön még a tenyészbénaság és a vírusos arteritisz.

A vérvizsgálat-kirakós

Ha lovad minden ok nélkül fogyni kezd, vagy csökken a teljesítménye, állatorvosod valószínűleg teljes vérképet készíttet majd. Ha viszont a kötelező vérvizsgálat van soron (fertőző kevésvérűség és takonykór), szerológiai vizsgálatot fog kérni.

A vér rengeteg információt hordoz, de az állatorvos és a labor feladata, hogy a megfelelő vizsgálatok alapján nyert kis mozaikdarabkákból kirakják a teljes képet.

Kép forrása: TheHorse.com
Kép forrása: TheHorse.com

Köszönöm a lektorálást dr. Joó Kingának és dr. Korbacska-Kutasi Orsolyának!

Forrás: TheHorse.com, HáziPatika.com

A Vissza az alapokhoz cikksorozat további részei: