Lótartók, vissza az alapokhoz!

Injekció, vérvizsgálat, féreghajtás – ezek talán a leggyakoribb állatorvosi beavatkozások egy ló és egy lótartó életében. Szinte hétköznapi dolgok, mégis sok nyitott kérdés övezi őket.

.

„Melyik féreghajtót kell adni most ősszel?”*

„A lovamnak most lesz esedékes a kötelező vérvizsgálata. Abból az is kiderül, hogy rendben van-e a vérképe?”*

„Itt volt az állatorvos, beoltotta a lovamat antibiotikummal…”*

Gyakran tapasztalom, hogy a lovasok nincsenek teljesen tisztában bizonyos lógyógyászati kifejezések jelentésével, helytelenül használnak bizonyos fogalmakat, megfelelő tudás híján alaptalanul tartanak bizonyos kezelésektől, vagy épp ellenkezőleg: a vélt tudás birtokában a saját kezükbe akarják venni az irányítást.

Ezért a Racionál Horsemanship következő néhány cikkében olyan gyakori, sőt hétköznapi lógyógyászati kezeléseket, eljárásokat járunk körbe, amelyeket sok kérdőjel, tévhit, fals információ és városi legenda övez. A cél, hogy tájékozott lótartóként felelős döntéseket hozhass kedvenced egészségével kapcsolatban, illetve hogy egyszerűbb, zökkenőmentesebb legyen az állatorvosoddal való kommunikáció.

Olyan témákat fogunk körbejárni, amelyekkel lótartóként gyakran találkozhatsz a mindennapok során. Ebből adódóan biztosan szembejön néhány számodra már ismert információ, de garantálom, hogy hasznos újdonságokkal is ellátlak majd bőven.

TAnita Lovasboltja

*Megtörtént esetek alapján lejegyezve.

A Vissza az alapokhoz cikksorozat részei: