Tényleg sovány a lovam? – Segítség a lovak kondícióbecsléséhez

Szüreti felvonulás, lovas polgárőr, lovasiskola – a közösségi média világában nem kell sokáig keresgélni, mire az ember belebotlik egy-két, vagy akár több olyan fotóba, ahol a lovas büszkén mosolyogva integet egy igencsak rossz kondíciójú ló hátáról. De mikor mondhatjuk, hogy sovány egy ló?

.

A lovak kondícióbecslése nem ördöngösség, több segédlet is letölthető hozzá a világhálóról.

Kép forrása: Happy Horse Cartoon Corral
Kép forrása: Happy Horse Cartoon Corral

Én a World Horse Welfare által megalkotott kis táblázatot tartom a legjobban használhatónak, ami még a lóhoz nem értők számára is egyértelmű útmutatást ad a melegvérű (nem póni és nem hidegvérű) lovak kondíciójának pontos meghatározásához:

Forrás: World Horse Welfare
Forrás: World Horse Welfare

Ezt a nagyon alapvető besorolást minden lovasnak és lótartónak ismernie és használnia kell. De a lovagolni járó gyerekek lóhoz nem értő szüleinek is erősen ajánlott. Aki pedig ennél pontosabban szeretne elmerülni a kondícióbecslés rejtelmeiben, az az interneten megismerkedhet például a Henneke-féle kilencfokozatú rendszerrel (Henneke horse body condition scoring system), vagy letöltheti a World Horse Welfare teljes, Is your horse the Right Weight? oktatóanyagát – érdemes.

Jó, ha tudod, hogy saját lovad kondícióját nehezebben ítéled meg pontosan, egész egyszerűen az elfogultság, vagy amiatt, hogy minden nap látod a lovadat. Érdemes ezért kikérned állatorvosod és patkolókovácsod véleményét is, ők ugyanis a ritkább találkozás és a nagyobb rálátás miatt elfogulatlanabb ítéletet tudnak mondani.

Idős, rossz kondíciójú lovak esetében gyakori hivatkozási alap a ló kora. Tény, hogy az idős lovak nehezebben tartják a kondíciójukat, nehezebben építenek izmot, villámgyorsan fogynak és gyakrabban fordulnak elő náluk a kondíciójukat hátrányosan befolyásoló egészségügyi problémák. De az is tény, hogy az idős lovak döntő többségének kondíciója megfelelő odafigyeléssel, speciális takarmányozással, menedzsmenttel és állatorvosi ellátással optimális szinten tartható.

Lovad takarmányozásával és kondíciójának megőrzésével, netán javításával kapcsolatos kérdéseiddel (is) fordulj bátran állatorvosodhoz.

Sok egyéb fontos tudnivalót megtalálsz ebben a témában egy korábbi írásomban:

Segítség, sovány a lovam! >>