Te tudod, mit kell tenned, ha bezabál a lovad?

Elég egyetlen pillanat, egy véletlenül nyitva felejtett ajtó vagy kapu ahhoz, hogy megtörténjen a baj. Ha lovad bejut a zabosba és szabad garázdálkodásba kezd, azonnal cselekedned kell.

.

Egy ló bezabálta a libáknak készített árpából, kukoricából és tritikáléból összeállított takarmánykeveréket. A lótartó csak akkor értesítette állatorvosát, amikor a lónál kólikás tünetek jelentkeztek. A szakember megpróbálta a lovat a tartási helyén kezelni, majd másnap kórházba küldte. Itt a kólikát ugyan orvosolni tudták, de a lónak mind a négy lábán súlyos patairha-gyulladása alakult ki. (Egy állatorvos beszámolója alapján)

„A lovam beszökött a zabosba és többféle takarmányból is rengeteget evett (kukoricadara, süldő táp). Rosszul lett, hívtunk állatorvost, kapott gyógyszert. Nyáladzik, a szája bedagadt, valószínűleg allergiás reakció. Enne és mozogna, de nem tud, viszont inni nem is akar. Lehet ebből nagyobb baja? Tehetünk mi itthon valamit? Léteznek erre jól bevált házi praktikák?” (Egy lótartó levele alapján)

Bezabálásról általában szemes takarmányok, vagy tápok túlzott fogyasztásakor szoktunk beszélni. Bárhol, bármikor, bármelyik lótartóval megtörténhet, hogy lova valahogy bejut a zabosba és lakmározásba kezd. Akár veled is. Épp ezért nagyon fontos, hogy tudd, mi ilyenkor a teendőd:

  1. Akadályozd meg, hogy tovább egyen.
  2. Mérd fel, hogy milyen takarmány(ok)ból mennyit fogyasztott.
  3. Figyeld meg, hogy az érintett területen látsz-e lótrágyát, és ha igen, mennyit. Ez hasznos támpont lehet annak meghatározásában, hogy lovad mennyi időt töltött evéssel.
  4. Azonnal értesítsd állatorvosodat és egyeztessétek a további teendőket. Ne várd meg, hogy lovadnak vajon lesz-e baja és ne folyamodj házi praktikákhoz.

A továbbiak szempontjából döntő fontosságú, hogy a plusz takarmány ne jusson tovább a ló emésztőrendszerébe. Mivel a lovak nem tudnak hányni, az állatorvos ilyen esetekben egy orr-nyelőcső szonda segítségével kiüríti és átmossa a ló gyomrát. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a bezabálást követően egy-két órán belül ki tud menni a lóhoz, vagy ha a ló ugyanennyi időn belül állatkórházba kerül.

Amennyiben a gyomormosás nem, vagy csak későn történik meg, és a plusz takarmány továbbhalad a ló emésztőrendszerében, elsőként akár életveszélyes kólikás panaszokat okozhat. További probléma, hogy az abraktakarmányok nagy mennyiségű keményítőt tartalmaznak, ami károsítja a ló bélflóráját. Ez a későbbiekben ismét kólikához vezethet. Emellett fennáll ilyenkor a savós patairha-gyulladás kialakulásának veszélye is, ami maradandó károsodást okozhat a ló lábszerkezetében, vagy akár a ló életét is követelheti.

Minden lótartónak fontos emellett tudnia, hogy a sertések, baromfik és más haszonállatok számára készült tápok tartalmazhatnak olyan antibiotikumokat, amelyek mérgezőek a lovak számára (még ha ez egyre ritkábban fordul is elő). További probléma ezekkel a tápokkal, hogy megduzzadhatnak a ló gyomrában, gyomorrepedést és az állat halálát okozva.

Fontos tehát, hogy soha ne etess más állatnak készült tápokat lovaddal. Ha pedig lovad mégis ilyen készítményt fogyasztott, a táp nevét is közöld állatorvosoddal.

Lektorálta: dr. Pallós Andrea

Kapcsolódó írásaim:

Fűnyírózott fű és dísznövények: lovadra leselkedő veszélyek a kertben >>

Legelői mérgezések: a pipacs és a ló halálos viszonya >>

Legelőhöz szoktatás? Csak fokozatosan! >>

Mire jó a lókórház? >>