Lóegészség, lótartás best of 2017

Ismét eltelt egy eseményekben és cikkekben gazdag év. Ha neked az év utolsó napján is az a legjobb szórakozás, ha végre egy kis lovas szakirodalmat olvashatsz, íme a tökéletes szilveszteri program számodra. Összegyűjtöttem 2017. legfontosabb, legérdekesebb bejegyzéseit. Szemezgess belőlük lovad javára.

.

Szerencsére egyre több lovas tudja, mennyire fontos a meleg víz itatása, mégsem lehet ezt eleget hangsúlyozni:

Itatás télidőben – avagy a lovaknak is jár egy kis melegség

jegesviz250Ha a lovak itatása a téma, a legtöbbször ezt láthatod, hallhatod: „a lovak előtt mindig legyen elegendő friss, tiszta, fagymentes víz”. Ez mind szép és jó. De gyakran sajnos a fagymentes édeskevés – különösen télen.

Tovább a teljes cikkhez: Itatás télidőben – avagy a lovaknak is jár egy kis melegség >>

TAnita Lovasboltja

Bár sokszor és sokat tanultam már korábban is a ló emésztőrendszeréről, ez a két cikk tényleg fantasztikus utazás volt számomra is:

Csodálatos utazás a ló emésztőrendszerében 1.

emesztorendszer250A középiskolás biológiatanárom azt mondta, minden élőlény a saját emésztőrendszere köré szerveződik. És bár jót nevettünk rajta, tény, hogy így van. Tehát a ló is a saját emésztőrendszere köré szerveződik. És amilyen bonyolult teremtmény a ló, épp olyan bonyolult az emésztőrendszere is. Érdemes vetned rá egy pillantást közelebbről is. Nyugi, nem lesz semmi vér, sem elborzasztó kép, de garantálom, hogy ezentúl másképp fogsz nézni lovadra.

Tovább a teljes cikkhez: Csodálatos utazás a ló emésztőrendszerében 1. >>

Csodálatos utazás a ló emésztőrendszerében 2.

emesztorendszer250-2A múlt héten utazásra indultunk a ló emésztőrendszerében és megnéztük, hogyan is fér mintegy 30 méternyi bél 200 liternyi űrtartalommal egy átlagos felnőtt lóba. De mivel egy utazás során nem csak a megtett út a fontos, hanem az idő is, ma ezen a vonalon indulunk tovább.

Tovább a teljes cikkhez: Csodálatos utazás a ló emésztőrendszerében 2. >>

Idén egy fantasztikus kis kiadvány, a Kólika kisokos állt a lóéletmentés szolgálatába, mégpedig kétszer kétezer példányban:

Kólika kisokos: életmentő ajándék állatorvosoktól lótartóknak

KK-OG250Mindenkinek van egy álma. Van, aki távoli, egzotikus helyekre szeretne eljutni. Mások az álomautóra, az álommelóra, vagy az álomházra vágynak. Nekem egy egészen különleges álmom van. Azt szeretném, hogy kevesebb ló veszítse az életét kólika miatt. A Magyar Állatorvosi Kamara és a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete jóvoltából most egészen pontosan 2000 lépéssel közelebb kerültünk ehhez az álomhoz.

Tovább a teljes cikkhez: Kólika kisokos: életmentő ajándék állatorvosoktól lótartóknak >>

Részt vettem egy szuper takarmányozási kurzuson:

A ló, a vas, a vérszegénység és a vámpírtámadás

lo-vampir250Sokáig azt hittem, hogy a takarmányozástan unalmas dolog. Aztán egyszer megláttam az egyik legismertebb angol állatorvosi egyetem online kurzusát és gondoltam, megpróbálom, hiszen mit is veszíthetnék? Nem bántam meg. Sőt! Fantasztikus dolgokat tanultam, és azóta tudom, a takarmányozástan érdekes. Egy olyan tudomány, amiről minden lovasnak és lótartónak sokkal többet kellene tudnia.

Tovább a teljes cikkhez: A ló, a vas, a vérszegénység és a vámpírtámadás >>

A legelőszezon kapcsán körbejártam egy rendkívül elterjedt tévhitet:

Legelői mérgezések: a pipacs és a ló halálos viszonya

“A ló tudja, mi a jó neki”. „A ló nagyon okos, felismeri a mérgező növényeket, nem eszi meg, ami nem jó neki”. Biztosan Te is hallottad már ezeket a kijelentéseket. De vajon mennyi mögöttük az igazság?

Tovább a teljes cikkhez: Legelői mérgezések: a pipacs és a ló halálos viszonya >>

Idén sem kerültem el a komoly témákat :

Mire jó a lókórház?

Ha te is azt gondolod, hogy a lókórház az a hely, ahol csak a legsúlyosabban beteg lovakat kezelik horror összegekért, ezt a cikket mindenképp olvasd el. Most. Ne máskor. Mert lehet, hogy akkor már késő lesz.

Tovább a teljes cikkhez: Mire jó a lókórház? >>

A szénahálók mellé lovaim szénahordót is kaptak:

Lovaim és a szénahordó

Gyengéim a szénaetetők. Egyrészt mert rettentő praktikusak, másrészt pedig mert olyan érdekesek és kreatívan sokfélék. Régóta vágytam már a szénahálók mellett egy hordóból készített etetőre. És végre ez is megvalósult.

Tovább a teljes cikkhez: Lovaim és a szénahordó >>

Majd pedig egy egész sor tévhitet és cukormázas városi legendát szedtem ízeire:

Vadlovak a porcelánboltban: a nagy mítoszrombolás

Egy cikknek indult, de végül egy egész cikksorozat kerekedett belőle: az elmúlt hónapokban itt a Racionál Horsemanshipen szép sorban előkerültek a leggyakoribb, a “természet”-tel, a “természetes”-sel és “a vadlovak”-kal kapcsolatos tévhitek és városi legendák, amelyeket gyakran emlegetnek és nyilvánvaló igazságnak tartanak lovasok és lótartók.

Tovább a teljes cikkhez: Vadlovak a porcelánboltban: a nagy mítoszrombolás >>

Nem mehettem el sző nélkül a világ eseményei mellett sem:

Lótartónak lenni hurrikán idején…

A Harvey Texason, az Irma a Karib-tengeri térségen és Floridán söpört végig, mindenütt romokat és áradásokat hagyva maguk után. Olyan természeti katasztrófák ezek, amikor nem csak az emberek, de a lovak is segítségre szorulnak.

Tovább a teljes cikkhez: Lótartónak lenni hurrikán idején… >>

Lóerőkkel a lovakért, avagy mindenki tehet azért, hogy a világ jobb hely legyen

14 motorkerékpár, 14 kalandra kész lovas állatorvos, 5300 megtett kilométer, 80 órányi előadás 10 helyszínen és 60.000, jótékony célokra összegyűjtött angol font – júliusban hazánkban jártak a Vets with Horsepower szelíd motorosai.

Tovább a teljes cikkhez: Lóerőkkel a lovakért, avagy mindenki tehet azért, hogy a világ jobb hely legyen >>

Útjára indítottam a Ti írtátok kategóriát:

Igaz mese, amit az élet és egy lótartó írt

Ismét levelet kaptam és ismét megismerhettem egy nagyszerű lótartót. Kár is lenne tagadni, hogy az ilyen visszajelzések nagyon sok erőt adnak ahhoz, hogy folytassam a munkát napról napra, hétről hétre. És mivel írója hozzájárult, ezt a levelet is közkinccsé teszem, hátha Nektek is épp annyi lendületet ad, mint nekem.

Tovább a teljes cikkhez: Igaz mese, amit az élet és egy lótartó írt >>

A lovasok és lovas állatorvosok külföldi tapasztalatait bemutató sorozat is itt indult el. Az első rész Ausztráliáról szólt, remélem, hogy kapok még innen beszámolót. Felszerkesztés alatt van egy angliai beszámoló egy nagyon neves lókórházából, és reményeim szerint Gambiáról is olvashattok majd.

Egy magyar lovas kalandjai Ausztráliában

Egy ismerős, egy barát, egy családtag: ma már szinte mindenki ismer valakit, aki külföldre indul szerencsét próbálni. És bár a legtöbben a nyugat-európai országokban keresik a boldogulásukat, Vaskor Eszter lovasoktató és párja meg sem álltak egészen Ausztráliáig. És mivel egy lovas a világ túlvégén is lovas marad, vállalta, hogy megosztja élményeit a Racionál Horsemanship olvasóival.

Tovább a teljes cikkhez: Egy magyar lovas kalandjai Ausztráliában >>

Köszönöm Nektek, hogy idén is a Racionál Horsemanshipet olvastátok.

Köszönöm TAnita Lovasboltja,az Equimins, és a Barefoot támogatását. 

Boldog új évet! Jövőre innen folytatjuk! 🙂

Ez történt az előző években:

Lóegészség és lótartás best of 2016 >>

Lóegészség és lótartás best of 2015 >>