Vigyázz lovad állatorvosára (és magadra)!

Nem könnyű és egyáltalán nem veszélytelen az állatorvosi hivatás. A BEVA, a Brit Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének felmérése alapján karrierje során a lovas állatorvosok jelentős része szenved sérülést munkájából fakadóan. Ezek a balesetek a legtöbb esetben megelőzhetőek lennének.

.

A BEVA felmérése azt mutatta, hogy 30 éves aktívan praktizáló karrierje során egy állatorvost akár 7-8 alkalommal is érhet baleset. Sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy sérülést szenvednek, mint egy tűzoltónak, vagy mintha az építőiparban dolgoznának. A sérülések súlyossága a kisebb zúzódásoktól és karcolásoktól kezdve a töréseken, láb- és fejsérüléseken át az eszméletvesztésig széles skálán mozog. A sérülések 33%-a kórházi ellátást igényelt, 7%-a pedig eszméletvesztéssel járt.

Fotó: Flickr
Fotó: Flickr

Ha készítenénk ilyesfajta felmérést a patkolókovácsok körében, valószínűleg ott is hasonló eredményekre jutnánk. És az sem kérdés, hogy a lótartókat is gyakran éri kisebb-nagyobb baleset saját lovuk egészségéhez kapcsolódó tevékenységek, például egy rosszul sikerült felvezetés, küzdelmesen beadott féreghajtó, vagy egy nehézkesen elkészített patakötés során.

Lovadnak érthetően nem épp kedvenc programja az egészségügyi ellátás, de fontos, hogy ezekben a helyzetekben is könnyen kezelhető maradjon – a saját és az őt kezelők jól megfontolt érdekében. Ennek alapjait viszont kizárólag Te, mint lótartó tudod lefektetni megfelelő tréninggel.

A BEVA ezt felismerve egy sorozatnyi videót készített. A rövid, öt perces epizódokban egyszerűen, mindenki számára érthetően, és ami még fontosabb, megvalósíthatóan mutatják be, hogyan lehet egy átlagosan problémás lovat* alig néhány percnyi energiabefektetéssel rávenni, hogy nyugodtan állon az injekció beadása során, kényelmesen be lehessen adni neki a féreghajtót, vagy meg lehessen vizsgálni a fülét. Ezek a trükkök ráadásul a lótartók, sőt a patkolókovácsok mindennapjait is nagyban megkönnyíthetik.

A dolog az alapoknál kezdődik, mégpedig ott, hogy lovad tudjon nyugodtan állni:

Vagy hogy problémamentesen fel lehessen vezetni:

TAnita Lovasboltja

Bár volt már szó róla, hogyan tudod lovaddal elfogadtatni, vagy akár megkedveltetni a féreghajtó vagy más gyógyszerkészítmények beadását (ha lemaradtál volna, itt pótolhatod: Gyógyszer a lónak: öt egyszerű trükk), nézzük, hogyan teszi egyszerűvé a procedúrát néhány percnyi tréning:

Mindegy, hogy a gazdi, vagy az állatorvos próbálkozik vele, a lovak jelentős része nem örül, ha a fülét macerálják. De erre is van megoldás:

A lovak valahogy mindig megérzik, ha injekcióra kerül a sor – és általában nem fogadják kitörő örömmel a dolgot.  Fontos azonban, hogy úgy a védőoltások, mint a gyógyszerkészítmények beadása a lehető legkevésbé legyen stresszes az érintettek számára. A kulcs itt is a gyakorlás:

Soha ne feledd!

  • Az emberi biztonság minden esetben a ló ellátása felett áll. Egy ló egészségügyi ellátása során mindig elsődleges fontosságú annak biztosítása, hogy a ló az őt ellátó emberekre, illetve a környezetére ne jelentsen veszélyt. Gondolj csak bele: ha a ló kiütéses győzelemmel likvidálja a segítségére sietőket, nem lesz, aki ellássa.
  • Lovak közelében a zárt cipő viselése nemcsak ajánlott, hanem lábujjaid megtartása érdekében saját jól megfontolt érdeked.
  • Kiszámíthatatlan, nehezen kezelhető lovak ellátásakor ajánlott a kobak, de megfontolandó akár a védőmellény viselése is. Soha nem ciki, ha a saját életedet és egészségedet véded!

Mit mond az állatorvos?

A ló nem játék, soha ne becsüld alá” – mondja dr. Pallós Andrea lógyógyász specialista, aki kiemelte: lehet, hogy a ló nem akar rosszat, de a nagy súlykülönbség miatt egy mozdulattal az állatorvos vagy a lótartó sérülését okozhatja.

“Amikor be van bódítva, az nem az a ló, akit ismersz, nem úgy észleli környezetét, mint egyébként, ezért ilyenkor nem beszélhetünk bizalomról” – a bódított ló körüli tevékenység ezért még nagyobb óvatosságot és körültekintést kíván. És még egy jótanács, amit a doktornő kiemelt: “Soha ne állj az állatorvos mögé” – no nem azért, mert rúg, mint a ló, hanem hogy ha hirtelen el kell lépnie a ló elől, akkor legyen hova.

“Mi a praxisunkban gyakran alkalmazunk szájon át adható antibiotikumot, ha hosszabb ideig tartó kezelésről van szó, mivel így megkíméljük a lovat jó néhány injekciótól, a gazdit pedig a kiszállásokkal járó plusz költségtől. De ez csak akkor működik, ha a gazdi be tudja adni szájon át a gyógyszert – ezért is örültem, amikor megláttam ezt a videósorozatot. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom” – mondja dr. Horti Klára, az Equimed Kft. állatorvosa.

“Sajnos sok rossz tapasztalatom van ezen a téren. Gyakran szembesülök azzal, hogy a ló gazdája nem mer bemenni a bokszba, hogy megfogja a lovát, amíg beadom az injekciót vagy bódítót, de olyan is volt már, hogy a rúgó lovat ijedtségében rám fordította, vagy épp elengedte a lótartó – meséli dr. Horti Klára, akit egy korábbi páciense egy rúgással úgy helybenhagyott, hogy annak egy komoly műtét, két hét kórházi ellátás és négy hónapnyi lábadozás lett a vége.

“Egy 5-600 kilós állatról beszélünk, fontos, hogy a lótartó biztonságosan tudja kezelni. Ha ez nem megy, kérje szakember segítségét. Ha egy injekció beadása is problémát okoz, ami egy átlagos, hétköznapi szituáció, akkor egy problémás helyzetben, amikor a ló sérült vagy beteg, még kevésbé fogja tudni kezelni. A lóval való megfelelő kapcsolatért rengeteget kell dolgozni, de ez rendkívül fontos, mert sokszor az állatorvos és a gazdi élete is a ló kezelhetőségén múlik. Ezért tartom rendkívül jó kezdeményezésnek ezt a videósorozatot, mert az epizódok megoldást nyújtanak a hétköznapokban tapasztalható leggyakoribb kezelhetőségi problémákra.”

Fotó: Flickr
Fotó: Flickr

*Ha lovad komoly viselkedésbeli, kezelhetőségi problémákkal küzd, ha agresszív, ha akár a cikkben tárgyalt esetekben, akár váratlan helyzetekben magára és a környezetére nézve veszélyesen viselkedik, kérd tapasztalt lókiképző segítségét.

Forrás: BEVA Don’t Break Your Vet

Kapcsolódó írásaim:

Gyógyszer a lónak: öt egyszerű trükk >>

Makrancos lovak sebkezelése 9 lépésben >>

Az állatorvosoddal való jó kapcsolat titka >>