Örökbe adnám lovamat – jelige: csak jó helyre

A lovak örökbe adásáról, avagy az öreg, a sánta, a vak ló, akit “szeretsz”, csak nem tudod tovább tartani…

.

  • “Nem tudom tovább tartani, de szeretnék jó otthont találni vak lovamnak…”
  • “Nem lovagolható, de szeretnék szerető gazdát találni sánta, patahengeres lovamnak…”
  • “Nem belovagolt 28 éves tenyészkanca, csak jó helyre, nem tudunk vele foglalkozni…”
  • Vagy ugyanez jótékony felhanggal: “Szeretnék örömet szerezni olyasvalakinek, aki nagyon szeretne saját lovat, de nem engedheti meg magának a ló megvásárlásával járó kiadást…”

 

TAnita Lovasboltja

Előbb-utóbb persze kibújik a szeg a zsákból: azért fontos a „szeretett” ló elpasszolása, hogy legyen idő, hely és keret egy másik, egészséges, lovagolható, tehát kevesebb bosszúságot és kiadást, ámde több örömet okozó ló számára.

Te is egészen biztosan találkoztál már ilyen posztokkal. A körítés változik, de a sztori mindig ugyanaz: a gazdi szabadulna egy olyan lótól, aminek szinte semmi esélye arra, hogy megfelelő gazdára találjon, mert se nem fiatal, se nem egészséges, állapota miatt fokozott odafigyelést, speciális ellátást vagy takarmányozást, netán gyógykezelést igényel. Magyarán a tartása még drágább és macerásabb, mint egy egészséges, használható lóé.

Vannak lótartók, akik futnak egy kört az állatvédő szervezetekkel is. Viszont itt is van egy bökkenő: az amúgy is a véglegekig túlterhelt állatvédő szervezetek nem azért vannak, hogy az állataikról a továbbiakban gondoskodni nem kívánó gazdiknak nyújtsanak segítő kezet.

A rideg valóság az, hogy az ilyen – mondhatjuk azt, hogy hátrányos helyzetű – lovaknak szinte semmi esélyük arra, hogy hosszú távú, biztos otthonra, megfelelő gondoskodásra és szerető gazdára találjanak.

Persze vannak, akik örömmel fogadnának akár egy vak, sánta vagy egyéb okból nem lovagolható lovat is, a lényeg, hogy ló legyen. Ezek a gazdijelöltek általában nem rendelkeznek a megfelelő anyagi háttérrel és/vagy a megfelelő tudással, amit az ilyen lovak ellátása igényel. És persze ne feledkezzünk meg arról, hogy az örökbefogadók között is vannak jószándékúak, mások pedig nem azok.

A lényeg általában nem változik. A legtöbb ilyen hátrányos helyzetű ló, akiket sebtében örökbe adnak néhány Facebook poszt alapján, vagy örökbefogadó hiányában elhelyeznek egy távoli, nagyon olcsó bértartásban „ménesben”, általában rosszul végzik: elhanyagoltan, éhezve, mégiscsak dolgoztatva vagy tenyésztésbe fogva, vagy épp kolbászban. Az örökbeadó pedig, amikor évek múltán mégiscsak kíváncsi lenne arra, hogyan megy egykori lova sora, megdöbbenten tapasztalja, hogy a ló „eltűnt” vagy „ellopták” – megállapodás, ígéretek, szép szavak vagy épp örökbefogadási szerződés ide vagy oda.

Hogy mi a megoldás? A szemléletváltás. Ha ilyen lovad van, nem az a megoldás, hogy elpasszolod. Mert ő a te felelősséged. A Te felelősséged, hogy soha ne kelljen éheznie, szenvednie, bántalmazást elszenvednie, félnie csak azért, mert te nem voltál képes felelős döntést hozni a sorsáról. Téged szolgált. Ne keresd a kiskaput a felelősség alól.

Ha nem tudsz vagy nem akarsz gondoskodni róla, nem az a megoldás, hogy meghirdeted ingyen vagy olcsón. Mert ami ingyen van, azt általában nem becsülik meg.

Ha Neked mégiscsak olyan nagy szerencséd van, hogy kopogtat a reménybeli örökbefogadó az ajtódon, a következő feltételeknek mind teljesülniük kell. Ha csak egy is hibádzik, felejtsd el az egészet:

  • Kérd el az állatorvos nevét és telefonszámát. Hívd fel és faggasd ki a reménybeli gazdiról.
  • Kérd el a patkolókovács nevét és telefonszámát. Hívd fel és faggasd ki a reménybeli gazdiról.
  • Kérj fotót a ló leendő tartási helyéről, karámokról, más lovakról, a takarmányról. Ha fotók alapján mindent rendben találsz, ülj autóba és bejelentés nélkül, meglepetésszerűen tégy egy látogatást.
  • Szállítsd a lovadat magad.
  • Írj minden részletre kiterjedő örökbefogadási szerződést – ügyvéddel.

Nem nagy kérések igaz? És nem is garantálják a sikert. Viszont azt fogod látni, hogy amint szóba kerülnek ezek, eltűnnek a lelkes érdeklődők.

De gondolj csak bele. Ha Te, akit az a ló szolgált nem vagy hajlandó gondoskodni róla nyugdíjas éveiben, miért várod el ezt mástól?

Forrás: A Heart of Phoeniy Equine Rescue cikke alapján

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó írásaim:

Mi lesz a lovammal, ha megöregszik? >>

Öreg lovakkal kapcsolatos cikkek a Racionál Horsemanshipen >>