Think quality: a lótakarmányozás alapja a minőség

Két előadó, két nap, 16 órányi előadás, aminek az eredménye 16 cikk lett.  Ebből 12 olyan cikk, amit azonnal hasznosíthatsz lovad takarmányozásában, bennük megdöntött tévhitek és sok-sok átgondolnivaló. Összegzéssel búcsúzik a lótakarmányozási cikksorozat.

.

Sajnos nagyon sok lótartó véli úgy kis hazánkban, hogy a lótakarmányozás alapvető tudnivalóit már réges-rég lefektették. Pedig ahogy egyre többet tudunk meg a lovak és az egyes táplálóanyagok viszonyáról, úgy kell újra és újra átgondolnunk lovaink takarmányozását – számomra ez volt az egyik legfontosabb tanulsága dr. Teresa Hollands és dr. Joe Pagan előadásainak a Biofarmer Lótakarmányozási Napokon.

Ideje megbarátkozni vele, hogy a lótakarmányozás a 20. század elejéig a szólt a széna-zab-víz mesterhármasáról, azóta az egyre fejlettebb kutatási és diagnosztikai módszereknek köszönhetően egyre többet tudnunk a lovak emésztéséről. Alapvetően nem a ló, a zab, vagy a széna változott a leginkább, hanem az ismereteink. Egyre pontosabban tudjuk, hogy takarmányozási szempontból mi kell lovainknak.

És fontos még egy dolgot szem előtt tartanunk:

„Think quality!”, azaz figyeljünk oda a minőségre,

hangsúlyozta mindkét előadó.

Mindegy, hogy lótenyésztésről, egy a sport- vagy egy a hobbiló takarmányozásáról, vagy úgy általában egy bármilyen ló jó egészségben való megtartásáról van szó: minőségi takarmányozás nélkül nincs minőségi lótartás. És persze nem csak az a fontos, mit etetünk, hanem az is, hogyan etetjük.

TAnita Lovasboltja

A legfőbb ideje tehát újragondolni lovaink takarmányozását, szakítani az idejétmúlt, vagy akár egyenesen káros berögződésekkel, és tanulni, tanulni, tanulni. De nem a 100-50-30 évvel ezelőtti könyvekből, hanem a legfrissebb kutatásokból és olyan szakemberektől, akik nagyon sokat letettek már az asztalra.

Íme a sorozat részei még egyszer:

A ló, a zab és a széna nem változott – de a takarmányozás igen

Sokan vélik úgy, hogy nincs új a nap alatt, hiszen a lótakarmányozás alapvető tudnivalóit már réges-rég lefektették. Pedig ahogy egyre többet tudunk meg a lovak és az egyes táplálóanyagok viszonyáról, úgy kell újra és újra átgondolnunk lovaink takarmányozását – számomra ez volt az egyik legfontosabb tanulsága a dr. Teresa Hollands és dr. Joe Pagan előadásainak a Biofarmer Lótakarmányozási Napokon.

Tovább a teljes cikkre: A ló, a zab és a széna nem változott – de a takarmányozás igen >>

A ló és a LÓ legelő

A legelés fontos, ezt minden lótartó tudja. De egyáltalán nem mindegy, hogy hol, milyen legelőn. Egész könyveket lehetne megtölteni azzal, milyen is pontosan a jó minőségű legelő, milyen növényeket kellene, hogy tartalmazzon, lehet morfondírozni azon, hogy mi a jobb, a telepített, vagy az ősgyep. De szorítkozzunk a még ennél is fontosabb alapokra.

Tovább a teljes cikkre: A ló és a LÓ legelő >>

Lovad mindennapi betevője: a jó minőségű széna 1.

“Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a széna a ló étrendjében” – mondta dr. Joe Pagan. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy hazánkban a széna minősége bizony hagy kívánnivalót maga után.

Tovább a teljes cikkre:
Lovad mindennapi betevője: a jó minőségű széna 1. >>

Lovad mindennapi betevője: a jó minőségű széna 2.

Dr. Joe Pagan, akinek a kurzust megelőző napon lehetősége nyílt egy közeli lovardában több különböző szénát megtekinteni, nem rejtette véka alá, hogy hazánkban alapvető gondok vannak a szénával. Vagy ahogy ő mondta: az olimpiára bizonyosan nem Magyarországról szállíttatná a szénát. Rendkívül fontos ezért, hogy lótartóként megtanuld, milyen a jó minőségű széna és azt etesd, vásárold és keresd.

Tovább a teljes cikkre: Lovad mindennapi betevője: a jó minőségű széna 2. >>

Lónak lucernát?

A lucernaszéna értékes, de sok lótartó által (egyébként teljesen feleslegesen) rettegett takarmány, amit érdemes megismerni és megfelelően használni, hiszen több energiát, fehérjét és kalciumot tartalmaz, mint a réti széna.

Tovább a teljes cikkre:
Lónak lucernát? >>

Zab, árpa, kukorica, korpa: ezt kell tudnod lovad abrakjáról

A háziasítással és munkába fogással a lónak többlet energiára lett szüksége. Ezt a többlet energiát biztosítjuk gabonával, vagy lótápokkal.

Tovább a teljes cikkre:
Zab, árpa, kukorica, korpa: ezt kell tudnod lovad abrakjáról >>

Korpa: valóban szükség van rá lovad étrendjében?

Általában abraktakarmányok kiegészítőjeként kerül a ló elé a korpa, vagy a lótartók által rendkívül kedvelt korpás mash, maccs. Sokan esküsznek rá, mások tartanak tőle. De mi az igazság: vajon értékes része a korpa lovad étrendjének?

Tovább a teljes cikkre:
Korpa: valóban szükség van rá lovad étrendjében? >>

Zsír és olaj: nem csak lovad patájára való

Akármilyen furcsán is hangzik ez egy növényevő állat esetében, zsírra, mint tápanyagra lovadnak is szüksége van. Sőt, a zsír, illetve olaj lovad étrendjébe is beépíthető, rendkívül jól emészthető és ízletes, energiában gazdag táplálóanyag, amivel kiváltható a szénhidrát, vagy annak egy része.

Tovább a teljes cikkre:
Zsír és olaj: nem csak lovad patájára való >>

Lovadnak is kell a fehérje

A lovaknak is szükségük van fehérjére – a legtöbb lótartó azonban szinte rettegve igyekszik távoltartani ezt a táplálóanyagot lovától. Pedig nem kell félni, nem harap a fehérje. 😉

Tovább a teljes cikkre:
Lovadnak is kell a fehérje >>

Gyomorfekély és kólika: a Te lovad is érintett lehet

A takarmányozás során az egyik legfontosabb szempont az emésztőrendszer egészségének fenntartása, mert ezzel teszed a legtöbbet a ló általános egészségéért. A lovak leggyakoribb emésztőrendszeri bántalmai a kólika és a gyomorfekély. Ne áltasd magad, a Te lovad is érintett lehet. Megfelelő takarmányozással azonban sokat tehetsz azért, hogy jelentősen csökkentsd előfordulásuk esélyét.

Tovább a teljes cikkre: Gyomorfekély és kólika: a Te lovad is érintett lehet >>

A ló, a munka és az energia, avagy mire kell a lóerő?

Az, hogy lovad milyen terhelésnek van kitéve, meghatározza, mennyi energiára, illetve mennyi takarmányra van szüksége. Lótartóként ezt azonban nem mindig könnyű megítélni, jól jön hozzá egy kis tudományos segítség.

Tovább a teljes cikkre:
A ló, a munka és az energia, avagy mire kell a lóerő? >>

Nincs ennél egyszerűbb módszer lovad kondícióbecslésére

Lótartóként talán saját lovad kondíciójának objektív megítélése a legnehezebb. Ezúttal egy pofonegyszerű módszert adok a kezedbe, egyenesen dr. Teresa Hollands eszköztárából.

Tovább a teljes cikkre: Nincs ennél egyszerűbb módszer lovad kondícióbecslésére >>

Mi szívinfarktust kapunk, a túlsúlyos lovak pedig…

A túlsúly egyre gyakoribb és egyre nagyobb probléma a lovak körében is. Ahogy dr. Teresa Hollands mondta: “Mi szívinfarktust kapunk, a túlsúlyos lovak laminitiszt.” Égető szükség van a szemléletváltásra: az állatorvosoknak és a lótartóknak is meg kell érteniük, hogy a túlsúlyos ló is rossz egészségi állapotban van, mert nem fit a feladatához, hasonlóan, mint egy kórosan sovány ló tette hozzá.

Tovább a teljes cikkre: Mi szívinfarktust kapunk, a túlsúlyos lovak pedig… >>

És még néhány izgalmas téma:

Most kiderül, mit esznek az olimpián résztvevő lovak

Nemrégiben állatorvosoknak és lótartóknak tartott kétnapos kurzust dr. Joe Pagan PhD. Szakterülete a lovak sportélettana és dietetikája. Ő, illetve az általa 1988-ban alapított Kentucky Equine Research (KER) a legutóbbi hat olimpia és két lovas világjátékok során volt felelős a versenyeken résztvevő lovak takarmányozásáért. Előadásai között szerencsére helyett kapott egy olyan prezentáció is, ahol ezekről a feladatokról, a felmerült kihívásokról és tapasztalatairól mesélt.

Tovább a teljes cikkre: Most kiderül, mit esznek az olimpián résztvevő lovak >>

Lótakarmányozás a Kamarai Állatorvosban

Valószínűleg régimódi vagyok, de nagyon szeretem a frissen nyomott újságok és könyvek illatát. Az újdonság és a birtokba vehető tartalom miatt érzett öröm mellett pedig külön izgalom kikeresni, hogyan is fest nyomtatásban az a cikk, amin annyit dolgozott az ember lánya…

Tovább a teljes cikkre: Lótakarmányozás a Kamarai Állatorvosban >>

A ló bizalmának elnyerése vegán alapú holisztikus takarmányozással – egy tanfolyam margójára

“Szerintetek mit etessek a csikómmal?” “Ki milyen tápot ajánl…” “Mi lenne a legjobb megoldás…” Nap mint nap találkozni hasonló kérdésekkel és az ezekre érkező hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb tanácsokkal, amik jól mutatják, hogy a hazai lótartók lótakarmányozás terén szerzett műveltsége finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után. Vagy ahogy egy kedves állatorvos barátnőm szokta volt mondani: ő nagyon büszke a magyar lovakra, mert elképesztő, hogy takarmányozás terén mi mindent kibírnak.

Tovább a teljes cikkre: A ló bizalmának elnyerése vegán alapú holisztikus takarmányozással – egy tanfolyam margójára >>

Zsurmák

Nem most tanultam először lótakarmányozást. Nem is most hallgattam először lótakarmányozást külföldi szakemberektől. És mégis. Ez után a kétnapos kurzus után még két hétig nonstop kattogott az agyam a hallottakon, úgyhogy a Kamarai Állatorvosba szánt összefoglaló után nekiálltam összeállítani egy anyagot ide, a Racionál Horsemanshipre.

Az, hogy a 16 részes sorozat összesen 2500+ lájkot gyűjtött be, a sorozat konkrét, gyakorlati tudnivalókat tartalmazó részei közül pedig szinte mind 100 feletti lájkot kapott (sőt, voltak 300 lájkot is meghaladó részek is), reményeim szerint azt mutatja, hogy sok lótartó tartotta érdekesnek és hasznosnak a leírtakat. Remélem, hogy közülük sokan a mindennapokban is hasznosítják az olvasottakat.

Köszönöm Bertalan Zsolt segítségét és együttműködését, aki a Ló osteopathia és akupunktúra oldalon is megosztotta a cikkeket, kiegészítve azokat saját gondolataival, tapasztalataival, javaslataival.

Kép forrása: Pixabay

Kapcsolódó témák: