Lovad mindennapi betevője: a jó minőségű széna 2.

Dr. Joe Pagan, akinek a kurzust megelőző napon lehetősége nyílt egy közeli lovardában több különböző szénát megtekinteni, nem rejtette véka alá, hogy hazánkban alapvető gondok vannak a szénával. Vagy ahogy ő mondta: az olimpiára bizonyosan nem Magyarországról szállíttatná a szénát. Rendkívül fontos ezért, hogy lótartóként megtanuld, milyen a jó minőségű széna és azt etesd, vásárold és keresd.

.

Általános tévhit, hogy minden növényi izé, amit lekaszálunk és bebálázunk, az széna. Én azt szoktam mondani, hogy a széna nem gizgaz és gyimgyom. Dr. Pagan ezt úgy fogalmazta meg, hogy a széna nem gyomnövények gyűjteménye. Fontos tudnivaló ez, amire egyelőre még túl kevés lótartó figyel oda. Pedig lovaink egészsége és teljesítménye múlik rajta.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Természetesen egész könyveket lehetne megtölteni azzal, hogy mik a ló számára ideális széna ismérvei, milyen növényeket tartalmazzon, mikor kaszálják, hogyan szárítsák, bálázzák, stb. De itt ezúttal is azt a tudást foglaltam össze, amit a mindennapok során biztosan kamatoztatni tudsz.

Ismétlésképp nézzük meg újra, mit ért dr. Pagan jó minőségű széna alatt:

Nézzük, mik a jó minőségű széna ismérvei:

 • A réti széna fűféléket tartalmaz, a lucernaszéna lucernát
 • Lehetőleg több benne a levél, mint a szár
 • Kaszálása lehetőleg még azelőtt történik, hogy felmagzott volna, vagy ha fel is magzott, még nem száradt ki.
 • A renden nem ázott meg, de nem is égette túl sokáig a nap
 • Minimális mennyiségű szennyező anyagot tartalmaz (por, föld, szemét, stb.)
 • Egységes, puha, nem roppanva törő szálakat tartalmaz
 • Kellemes illatú
 • Frissen zöld, később lehet sárgás vagy barnás színű.
 • “Ha ló lennék, akár én is megenném”, avagy lónak olyan minőségű takarmányt adj, amit Te is fenntartások nélkül elfogyasztanál. (Még egyszer, nem azt, hanem olyan minőséget!)

Nem jó minőségű széna:

 • A növény felmagzása és kiszáradása után kaszálták le, ezeknek a szénáknak gyakran az is jellemzője, hogy rendkívül hosszú szálakat tartalmaznak. Ez azért probléma, mert ahhoz, hogy a növény szára ehhez elég erős legyen, egy lignin nevű anyag termelődik benne, ami a ló számára nem emészthető. Ez a lignin olyannyira körbefonja a ló számára egyébként emészthető rostokat is, hogy ezáltal jelentősen rontja a széna emészthetőségét, minőségét.
 • Sást, nádat, tüskés növényeket, mérgező növényeket, kórót, gallyakat, falevelet stb. tartalmaz.
 • Roppanással törő, hurkapálca-szerű növényi részeket tartalmaz.
 • Poros, földes, szennyezett
 • Penészes: a penésznek sokféle arca van. Lehet fehér, fekete, szürke, porolhat, lehet vékony vagy vastag réteg, vagy akár szemmel még nem látható, de szagolható. De ahol megtelepedett, ott szemmel nem láthatóan is szennyez, és nem csak lovadra káros, hanem a Te egészségedre is.
 • Kellemetlen szagú

Az olcsóbb széna a drágább széna

A széna esetében is igaz, hogy az olcsóbb a drágább. A rossz minőségű széna hamar drága lesz, egyrészt mert sok megy pocsékba, nem hasznosul jól, megnövekszik a munkaráfordítás (pl. ki kell válogatni a nemkívánatos növényi részeket, vagy locsolni, áztatni kell), másrészt mert a miatta jelentkező állatorvosi problémákra a gatyádat is ráfizeted.

Fontos: a ló a mérgező növényeket nem válogatja ki a szénából. A tüskés növényeket próbálja elkerülni, de bizony gyönyörű esettanulmányok születtek már abból, hogy akár 30 centiméter hosszú, tüskés vadrózsa vagy szeder indát kellett az állatorvosnak a ló nyelőcsövéből, illetve légcsövéből eltávolítani. Ha pedig a szénát szénahálóból eteted, lovadnak esélyes sincs arra, hogy a szúrós növényeket elkerülje.

Általános tévhit, hogy az a jó széna, ami sokféle növényt tartalmaz /ősgyepes / természetvédelmi területről származik, mert majd ez a sokféleség biztosítja a ló minden igényét. A széna így is széna és úgy is széna. Nem fedezi a ló fehérje, vitamin és ásványi anyag igényét. A természetvédelmi és Natura2000 területekkel pedig van még egy gond: ott a természet védelme a cél, tehát a kaszálással megvárják, amíg a földön fészkelő madarak is kiköltöttek, így ezekről a területekről jellemzően elöregedett széna származik.

A tárolás is rendkívül fontos: a földön ázó szénabála hamar veszít minőségéből. Ha már sikerült jó minőségű szénát vásárolnod, tárold raklapokon, fedett helyen, vagy ponyvával lefedve.

A rossz minőségű, nem jól emészthető széna kólikára hajlamosít, mivel a kelleténél több időt tölt a bélben. De kólika kialakulására hajlamosíthat minden változás a ló körül, beleértve a tartási körülményeket és a munkaterhelést is. Takarmányváltozás a szálas takarmányban bekövetkező mindennemű változás: más termőterületről érkezett vagy új kaszálású széna, széna helyett lucerna, istállóból legelőre szoktatás vagy fordítva. Épp ezért ha versenyre indulsz, vagy máshová utazol lovaddal, szénáját is vidd magaddal, ne a helyszínen vásárolj. Így egyrészt nem vagy rászorulva egy kiszámíthatatlan minőségű takarmányforrásra, másrészt megkíméled lovadat egy hirtelen takarmányváltástól.

A minőségi széna nyomában

Az, hogy milyen a legelő, illetve a széna minősége, természetesen az adott földterület talajától és a klímától is függ. A szakszerű gazdálkodás azonban nagyon sokat segíthet(ne) abban, hogy a meglévő adottságokból a lehető legjobbat hozzuk ki lovaink számára.

Tudom, hogy jó minőségű szénát nem egyszerű beszerezni. A mezőgazdasági támogatások rendszere sem kedvez igazán a lovak számára megfelelő széna termelésének, illetve a lovas ágazat piaci súlya sem meghatározó.

De a jelenlegi helyzet létrejöttében mi, lótartók is hibásak vagyunk. Mert amíg az az elsődleges szempont a széna beszerzésekor, hogy olcsó legyen, és a minőség csak többedik a rangsorban, addig a termelők sincsenek rákényszerítve arra, hogy minőségi szénát termeljenek. Think quality – hívta fel a figyelmet dr. Hollands.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Ha szeretnéd tudni, mit etetsz

Legyen szó szénáról, szénapelletről, zabról vagy más gabonáról, netán lótápról: lovad takarmányát az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszékének Takarmányanalitikai Laboratóriumában vizsgáltathatod be. Elérhetőségeik:

1077 Budapest, Rottenbiller u. 50.
Tel.: +36-1-478-4249
E-mail: andrasofszky.emese@univet.hu

Kapcsolódó témák:

A cikksorozat korábbi részei: