Lónak lucernát?

A lucernaszéna értékes, de sok lótartó által (egyébként teljesen feleslegesen) rettegett takarmány, amit érdemes megismerni és megfelelően használni, hiszen több energiát, fehérjét és kalciumot tartalmaz, mint a réti széna.

.

Lucernát Angliában a lovak 99%-a fogyaszt valamilyen formában. Az USA egyes területein, például Kaliforniában és Arizonában, illetve Ausztrália bizonyos részein is lovak milliói kizárólag lucernát kapnak szálastakarmányként – minden probléma nélkül. Az ok egyszerű: arrafelé ez terem meg. Nem szükséges tehát aggódni miatta, hangzott dr. Hollands és dr. Pagan egybehangzó állásfoglalása.

TAnita Lovasboltja

Nem is olyan régen, úgy jó 15 éve még a mi környékünkön (fővároshoz közeli, ma már megyejogú város) kizárólag lucernát etetett lovával a magára valamit is adó lótartó. Nem is akármilyet, lehetőleg első kaszálásút. Persze ma már tudjuk, hogy ez közel sem volt ideális választás. De lehet, hogy ideje lenne megtalálnunk az arany középutat, valahogy így:

a lucernának helye lehet lovad étrendjében, csak tudni kell, milyen esetekben és mennyit érdemes belőle etetni.

A lucerna ugyanis a ló számára a legértékesebb, a lótartó számára pedig a legolcsóbb fehérjehordozó, emiatt:

  • nagyon nagy szükség van rá a tenyésztésben és a csikónevelésben
  • rendkívül hasznos az idős lovak takarmányozásában
  • ajánlott a gyomorfekélyben szenvedő lovak számára

A sportló viszont más kérdés. Az intenzíven és szubmaximálisan dolgozó, tehát nagyon nagy igénybevételnek kitett, magas szinten versenyző sportlovaknak jelentősen emelt fehérjére van szükségük, mint ahogy a humán sportolóknak is, mivel az izom nagy terhelés során fehérjét is bont. Ugyanakkor fontos jól behatárolni a ló munkaterhelését* – ezt a lótartók hajlamosak túlbecsülni. Annak a “sportlónak”, aki heti négyszer körbeüget a négyszögben, vagy kétszer átugrik 110 centimétert, tényleg nincs különösebb fehérjeigénye, ami van, az pedig zabbal és lótáppal fedezhető, az esetleges felesleg a vizelettel távozik.

Tehát még egyszer: “a lucernától nem elhatárolódni kell. Borzasztóan nagy szükség van rá a tenyésztésben és csikónevelésben, illetve minőséget kell készíteni” – hangsúlyozza dr. Kutasi Orsolya.

Ahogy a réti széna, úgy a lucernaszéna esetében is fontos a minőség: hogyan és mikor vágják, hogyan dolgozzák fel és tárolják. A jó lucernaszéna szára nem kemény és bőven tartalmaz leveleket is:

Érdemes megnézni ezt a két rendkívül hasznos videót a témában:

Kis kiegészítés a második videóhoz: a lucernában a réti szénához képest sok a kalcium, ezért merülhetett fel az említett tanulmányban a bélkő kialakulása kapcsán. Magyarországon és Európa legtöbb országában azonban rendkívül ritka a bélkő. Ez a betegség az USA egyes államaiban fordul elő, és a bermuda szénával is összefüggésbe hozták már – tájékoztatott dr. Kutasi Orsolya.

*Egy későbbi cikkben lesz még róla szó.

Kapcsolódó témák:

A cikksorozat korábbi részei: