Korpa: valóban szükség van rá lovad étrendjében?

Általában abraktakarmányok kiegészítőjeként kerül a ló elé a korpa, vagy a lótartók által rendkívül kedvelt korpás mash, maccs. Sokan esküsznek rá, mások tartanak tőle. De mi az igazság: vajon értékes része a korpa lovad étrendjének?

.

A meleg vízzel és korpával készített híg mash vagy maccs általában télen kerül a lovak elé, tipikusan heti egy-két alkalommal. Van, aki azért eteti, hogy kicsit felmelegítse a lovát, míg mások a kólika kialakulásának kockázatát szeretnék csökkenteni a korpa és a meleg víz révén.

De hiába a rost lovad takarmányozásának alapja, és hiába rosttartalmú a korpa is. A korpában található rost irritálja a beleket, és mivel viszonylag magas a foszfortartalma, felboríthatja a kalcium-foszfor egyensúlyt, mondta el dr. Hollands, és felhívta rá a figyelmet, hogy:

Különösen rossz gyakorlat heti egy-két alkalommal a korpás maccs etetése, mert 24 órára teljesen felborítja az emésztést, ezáltal pont, hogy növeli a kólika kialakulásának kockázatát.

Ne feledd, az állandóság a lótartó jó barátja. 😉

Sőt, a korpa vízből sem köt meg említésre méltó mennyiséget.

Vannak, akik a korpa feltételezett mikotoxin-szennyeződésétől tartanak. Ez azonban olyasmi, ami miatt nem kell aggódni, hiszen a korpa az emberi fogyasztásra készülő liszt mellékterméke – mondta dr. Pagan.

Érdemes tehát átgondolnod, hogy pontosan miért is etetsz korpát lovaddal, és hogy valóban szükség van-e rá lovad étrendjében. Ha rosttartalma miatt eteted, vagy csak azért, mert lovad másképp nem fogyasztaná el azt a csekély mennyiségű takarmánykiegészítőt, gyógyszert, gyógynövényt, amire szüksége van, érdemes kipróbálnod a korpa helyett a széna-, vagy a cukorrépa pelletet.

A cikksorozat korábbi részei: