Lovadnak is kell a fehérje

A lovaknak is szükségük van fehérjére – a legtöbb lótartó azonban szinte rettegve igyekszik távoltartani ezt a táplálóanyagot lovától. Pedig nem kell félni, nem harap a fehérje. 😉

.

A lovaknak is szükségük van fehérjére – a tenyésztésbe vont, a magas szinten versenyző, tehát nagy terhelésnek kitett, illetve növekedésben lévő lovaknak még többre is, mint társaiknak. Helyesebben nem is fehérjére, hanem…

TAnita Lovasboltja

A lovaknak valójában a fehérjéket alkotó aminosavakra van szükségük.

A 22-féle aminosav legtöbbjét képes előállítani szervezetük, a többit, az úgynevezett limitáló aminosavakat a takarmánynak kell tartalmaznia.

És hogyan gondoskodhatsz arról, hogy lovad megkapja a számára szükséges fehérjét?

  • Míg a szénában nagyon kevés a fehérje, a lucerna, illetve a szója kiváló fehérjeforrás.
  • Akár speciális táplálékkiegészítő formájában is megadhatod a lovad számára fontos minőségű és mennyiségű proteint.
  • Emellett pedig a lótápok és az úgynevezett balancer tápok is tartalmazzák a lovad számára szükséges mennyiségű fehérjét. A balancer tápok esetében ez az összetevők százalékos arányában esetleg ijesztően magas szám lehet, de nem kell aggódni, a titok az, hogy ezeket a készítményeket viszonylag kis mennyiségben etetjük.

Ne feledd: A fehérjének a tenyésztésbe vont, és növekedésben lévő lovak étrendjében van kiemelt szerepe. Emellett az intenzíven és szubmaximálisan dolgozó, tehát nagyon nagy igénybevételnek kitett, magas szinten versenyző sportlovaknak jelentősen emelt fehérjére van szükségük, mint ahogy a humán sportolóknak is, mivel az izom nagy terhelés során fehérjét is bont. Ugyanakkor fontos jól behatárolni a ló munkaterhelését – ezt a lótartók hajlamosak túlbecsülni. Annak a “sportlónak”, aki heti négyszer körbeüget a négyszögben, vagy kétszer átugrik 110 centimétert, nincs különösebb fehérjeigénye, ami van, az zabbal és lótáppal fedezhető, az esetleges felesleg a vizelettel távozik.

Ezzel a végére is értünk a legfontosabb tápanyagokról, illetve takarmányokról szóló tudnivalóknak. Legközelebb arról lesz szó, hogy milyen terhelés mellett mennyi energiára van szüksége lovadnak, később pedig szó lesz a gyomorfekélyről, kólikáról és a túlsúlyról is. Tehát folytatása következik.

A cikksorozat korábbi részei: