Nincs ennél egyszerűbb módszer lovad kondícióbecslésére

Lótartóként talán saját lovad kondíciójának objektív megítélése a legnehezebb. Ezúttal egy pofonegyszerű módszert adok a kezedbe, egyenesen dr. Teresa Hollands eszköztárából.

.

Fantasztikusan információdús két nap volt a Biofarmer Lótakarmányozási Napok, ahol a résztvevők a lótakarmányozás tudományának két nemzetközileg elismert szaktekintélyétől, dr. Teresa Hollandstól és dr. Joe Pagantól tanulhattak. És bár lesz még szó a rendezvényről, elöljáróban következzék egy fantasztikusan egyszerű és nagyszerű gyakorlati módszer dr. Teresa Hollandstól lovad kondícióbecsléséhez.

Bár rendkívül hasznos táblázatok állnak a lótartók rendelkezésére (Te is találkozhattál már velük ebben és ebben a cikkben), dr. Teresa Hollands módszerében talán az a legjobb, hogy tényleg mindig kéznél van. 😉

A kiindulási alap az, hogy lovad csontjait (tehát a lapockát, a bordákat, a csípőcsontot) nem szabad látni, de érezni kell. A lovat pedig a kondícióbecsléshez nem elég szemrevételezni, fontos, hogy meg is tapogasd, mert úgy könnyebb elkülöníteni, hogy izommal vagy zsírral van-e dolgod. Érdemes a lovat három testtájra osztani (nyak, test, far) és azokat külön-külön értékelni. És hogy pontosan mit keresünk?

Ehhez ténylegesen egy ökölszabályt ad a lótartók kezébe dr. Teresa Hollands:

  • Szorítsd ökölbe az egyik kezedet, a másik kezedet futtasd végig a bütykeiden. Ehhez hasonlítható, amikor sovány a ló: látod és érzed a csontokat:

 

  • Ha kinyitod a kezedet és ugyanígy végigfuttatod a másik kezedet a bütykeiden, ilyesmi a normál kondíció, amikor nem látod, de érzed a csontokat:

  • Ha pedig megfordítod a kezedet és a tenyered felől futtatod végig a kezedet a ugyanezen az ízületsoron, ez a túlsúlyos ló példája, amikor nem is látod, és nem is érzed a csontokat:

Mivel a túlsúly egyre nagyobb probléma a lovak körében (is), dr. Teresa Hollands felhívta a figyelmet arra, is, hogy a lovak nyakélének szép, ívelt “taraja”, amire sok lótartó rendkívül büszke, bizony nem más, mint zsír. Mégpedig a ló egészségére rendkívül veszélyes zsír.

A cikksorozat további részei:

Kapcsolódó írásaim: