Mi szívinfarktust kapunk, a túlsúlyos lovak pedig…

A túlsúly egyre gyakoribb és egyre nagyobb probléma a lovak körében is. Ahogy dr. Teresa Hollands mondta: “Mi szívinfarktust kapunk, a túlsúlyos lovak laminitiszt.” Égető szükség van a szemléletváltásra: az állatorvosoknak és a lótartóknak is meg kell érteniük, hogy a túlsúlyos ló is rossz egészségi állapotban van, mert nem fit a feladatához, hasonlóan, mint egy kórosan sovány ló tette hozzá.

.

A testsúly ugyan fontos adat például a gyógyszerek, féreghatjók pontos adagolásához, a ló egészsége szempontjából azonban sokkal fontosabb a test “összetétele”, magyarán az izom és a zsír mennyisége.

Fontos felmérni, hogy a zsír hogyan oszlik el a lovon: a nyakon, bordákon, faron. (Itt olvashatsz bővebben dr. Teresa Hollands rendkívül egyszerű kondícióbecslő módszeréről.) Súlyos esetekben a vakszem helyén is zsírlerakódás alakulhat ki.

Figyeld meg a vakszemet és a nyak ívét!
Figyeld meg a vakszemet és a nyak ívét!

A felső nyakél ellenőrzése is sokat elárul: az a “taréj” a tarkószalag felett, amitől még szebb lesz a ló nyakának íve, és amire sok lovas oly büszke, mert a helyes edzésmunkának tulajdonítja, nem más, mint zsírlerakódás.

Zsírlerakódás a nyakon - Kép forrása: The cresty neck score is an independent predictor of insulin dysregulation in ponies - Danielle M. Fitzgerald, Stephen T. Anderson, Martin N. Sillence, Melody A. de Laat
Zsírlerakódás a nyakon – Kép forrása: The cresty neck score is an independent predictor of insulin dysregulation in ponies – Danielle M. Fitzgerald, Stephen T. Anderson, Martin N. Sillence, Melody A. de Laat

A testet beburkoló zsírrétegnél a szervek körüli zsírdepók sokkal veszélyesebbek, mert ezek metabolikusan aktívak, folyamatos, krónikus gyulladást tartanak fenn a szervezetben és felborítják a hormonháztartást.

Zsírlerakódás szempontjából az állat korát is figyelembe kell venni. A csikók fizikailag és biológiailag nem tudnak felizmosodni, a zsírlerakódástól látszanak fejlettebbnek, erősebbnek, mutatósabbnak koruknál. A túlsúlynak azonban már csikókorban megvannak a maga káros és akár egy életen át nyögött következményei.

A kor előrehaladtával a test felépítése változik, ahogy a ló idősödik, az izomtömeg csökken, a zsírtömeg nő. Emiatt ha egy idős ló hízni kezd, általában zsír és nem pedig izom keletkezik. A bevitt kalóriamennyiség növelése ilyenkor nem segít, az izomtömeg pótlásához fehérjére és mozgásra van szükség.

Harc a túlsúly ellen

A túlsúlyos ló esetében komplex szemléletmódra van szükség: kiegyensúlyozott, egész életen át tartó, a tartásmódra és a mozgatásra is kiterjedő menedzsment programot kell kidolgozni a takarmányozás optimalizálása mellett.

Az ördög a részletekben rejlik – különösen igaz ez a takarmányozás optimalizálásakor, ugyanis pontos mennyiségekre van szükség. Pontosan fel kell mérni, hogy milyen takarmányból mikor pontosan mennyit, hány grammot vagy kilogrammot eszik a ló. A szálas takarmány minősége mellett lényeges információ, hogy az „ad libitum” szénából pontosan mennyit fogyaszt el a ló. Dr. Hollands bizonyos esetekben még a trágyát is összegyűjteti és leméreti a lótartókkal.

Fontos, hogy a ló természetes táplálékfogyasztási magatartását ne korlátozd, mert az stresszhez, a stressz pedig sztereotip viselkedésformákhoz, illetve gyomorfekélyhez, az pedig egykönnyen kólikához vezet. Épp ezért dr. Hollands nem a szárazanyagbevitelt, hanem a kalóriák számát csökkenti. A szénaetetés egy túlsúlyos ló esetében is lényeges, áztatással azonban csökkenthető a kalóriatartalom. Egyúttal azonban vitaminokat és ásványi anyagokat is veszítünk, amit pótolni kell. Kis lyukú szénahálóval pedig hatékonyan és a ló számára jól tolerálhatóan lassítható a takarmányfelvétel.

A takarmányozás átgondolásakor a mennyiség mellett lényeges a minőség is: gyakori, hogy egy ló bár mennyiségileg túl van etetve, minőségileg éhezik, mert fontos fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hiányoznak étrendjéből.

A túlsúly elleni harcban érdemes kihasználni az évszakok adta lehetőségeket, hiszen a testsúly szezonálisan változik: egy egészséges, 500 kilogrammos ló akár 40-60 kilót is veszíthet télen. Félre kell tenni ilyenkor a lótakarót, az alsó nyakél és a has megnyírásával pedig még hatékonyabb a fogyás, hiszen a ló több energiát fog felhasználni testhője fenntartásához.

A túlsúly sajnos sokkal komolyabb következményekkel jár, mint amire a lótartók számítanak. A túlsúlyhoz (is) köthető hormonális betegségekkel (Cushing-kór, metabolikus szindróma, inzulin-rezisztancia) egyre gyakrabban találkoznak az állatorvosok. Mind a metabolikus szindróma, mind a jellemzően idős korban jelentkező Cushing-kór (PPID) esetében gyakori kísérő probléma a laminitisz, avagy savós patairha-gyulladás. A legeléstől nem szükséges eltiltani az érintett lovakat, de szájkosárral, a legelési idő csökkentésével, a legelésre szánt idő egy részének karámban töltésével csökkenteni kell a felvett fű- és kalóriamennyiséget. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a rövidebb időt a legelőn töltő lovak gyakran nagyon nagy mennyiséget legelnek rövid idő alatt.

Lovaink egészsége érdekében szemléletet kell váltanunk.

A kórosan sovány és a túlsúlyos ló sem egészséges, mindkettőnek csökken az élettartama és mindkettő nagyobb eséllyel van betegségnek kitéve

– emelte ki dr. Teresa Hollands.

Mint oly sok problémát, a túlsúlyt is egyszerűbb megelőzni, mint a miatta kialakult helyzetet kezelni. Épp ezért:

  1. Nézd kritikus szemmel lovadat
  2. Végezz rendszeresen kondícióbecslést
  3. Kérd ki állatorvosod és patkolókovácsod véleményét is (hiszen egyrészt több lovat látnak, másrészt biztosan nem elfogultak)
  4. Ha szükséges, változtass lovad tartásán és takarmányozásán – ehhez is kérd állatorvosod segítségét.

Képek forrása: Pixabay

Kapcsolódó témák:

A cikksorozat korábbi részei: