A ló bizalmának elnyerése vegán alapú holisztikus takarmányozással – egy tanfolyam margójára

“Szerintetek mit etessek a csikómmal?” “Ki milyen tápot ajánl…” “Mi lenne a legjobb megoldás…” Nap mint nap találkozni hasonló kérdésekkel és az ezekre érkező hajmeresztőbbnél hajmeresztőbb tanácsokkal, amik jól mutatják, hogy a hazai lótartók lótakarmányozás terén szerzett műveltsége finoman szólva is hagy némi kívánnivalót maga után. Vagy ahogy egy kedves állatorvos barátnőm szokta volt mondani: ő nagyon büszke a magyar lovakra, mert elképesztő, hogy takarmányozás terén mi mindent kibírnak.

.

Most itt lenne a lehetőség, hogy változtassunk ezen – mégpedig jó irányba. Alig egy hete jelent meg több más felület mellett itt a Racionál Horsemanshipen is a Biofarmer Lótakarmányozási Szakmai Napok programja, ahol a szombati nap programja kifejezetten a lótartók számára lett összeállítva, köszönhetően két lelkes és elhivatott hazai szakembernek, akik a szakma két nemzetközi szaktekintélyét csábították hazánkba erre a kurzusra.

És bár szépen gyűlnek a regisztrációk, úgy tűnik, hogy

az átlagos lótartó nem méri fel mekkora lehetőség hullhat az ölébe.

Jól mutatja a téma jelentőségét, hogy Szlovákiából, Ausztriából és még Dubajból is vannak olyanok, akik jelezték részvételüket, de magyar lótartó alig-alig akad a jelentkezők között. Az állatorvosok, akik jobban tisztában vannak a téma jelentőségével sokkal lelkesebben regisztrálnak.

TAnita Lovasboltja

Néhány lájk és néhány visszajelzés azonban érkezett. Utóbbiak sokatmondóan összegzik a lótartók hozzáállását:

  • “Sajnos nincs rá pénzem”
  • “Jó lenne, ha ezekről a dolgokról nem csak azok tudhatnának, akik ki tudják fizetni a tanfolyamot.”
  • “Mennék én, csak hát ugye az anyagiak…”

Tisztázzunk valamit. Egy ilyen tanfolyammal lovad jövőjébe fektetsz be. Az itt megszerzett tudással elérheted, hogy a megfelelő takarmányozás révén lovad hosszabb ideig nagyobb eséllyel őrizze meg egészségét, ergó spórolsz az állatorvosi kiadásaidon. De spórolsz a takarmányon is, mivel nem Facebook csoportokban szerzett ajánlások alapján vásárolod össze-vissza a különféle lótápokat és takarmánykiegészítőket szabad szemmel is jól látható összegekért, hanem képben leszel, hogy lovadnak mire van szüksége, illetve tudni fogod, hogyan válaszd ki a megfelelő terméket.

Sőt, ez egy lehetőség, ahol végre kiderülne, hogy:

  • a vemhes kanca és a csikó takarmányozásához bizony érteni kell
  • a takarmányozás a legjobb módja, hogy csikód elkerülje a fejlődési rendellenességeket és egészséges lábállású ló fejlődjön belőle
  • a savós patairha-gyulladást nem a fehérje, hanem a szénhidrát okozza
  • mi is az a sok betű lovad tápjának zsákján, és miért szerepel az összetevők között a zsákon a nyershamu (vigyázat, szpojlerveszély: nem azért, mert az elvetemült tápgyártó gonosz módon azzal eteti a lovadat)

A sportlovasok pedig egész egyszerűen jobb versenyeredményeket remélhetnek a hatékonyabb takarmányozástól. Ugyebár a klasszis sportolók sem találomra, Facebook csoportokban gyűjtött tanácsok, vagy évtizedek óta a polcon porosodó könyvek tanácsai alapján állítják össze étrendjüket. Sőt, a “nagyapád is ezt ette, és kint kapált a határban egész nap” kezdetű tanácsok náluk vélhetően fel sem merülnek.

És még valami.

A lótartás drága dolog és pénzbe kerül. Ahogy a tudás is pénzbe kerül. A tanulás pedig ezen felül munkába, kitartásba és időbe. Ha valaki ennek az ellenkezőjét állítja, ne higgy neki.

Ha pedig világhíres szakemberek tartanak előadást, azt sajnos mindenhol, a világ minden pontján és minden szakterületen meg kell fizetni.

Félreértés ne essék: távol álljon tőlem, hogy bárkinek is a zsebében kotorásszak. De sajnos azt látom, hogy a magyar lótartók fontossági listáján még mindig előrébb van a csillivilli ló- és lovasfelszerelés, egy versenyen való részvétel, a „ló bizalma” és lovaglása, mint a minőségi lótartás, aminek fontos része a minőségi lótakarmányozás is.

Az én javaslatom: felejtsd el a kifogásokat.

Lovad takarmányozása egészségének és teljesítményének alapja, ezt hatalmas hiba figyelmen kívül hagyni.

És a lótakarmányozás sokkal több, mint a zab – széna – legelő kombó, hasonlóan, ahogy a lovaglás sem merül ki abban, hogy a száját húzzuk, az oldalát pedig rúgjuk. De ez persze csak akkor derül ki, ha elmerülsz a témában.

Ha úgy gondolod, hogy neked megéri befektetned lovad egészségébe, itt léphetsz a tettek mezejére:

Utóiratok: Hogy mire utal a cím? Lehet, hogy ugyanezzel a szakmai tartalommal, de a fenti címmel sokkal több lótartót sikerült volna elcsábítani…?

És nem, igazából nem fűződik érdekem a toborzáshoz. Egészen egyszerűen csupán értetlenül állok a jelenség előtt.

Kapcsolódó írásaim:

A ló, a vas, a vérszegénység és a vámpírtámadás >>