A ló, a zab és a széna nem változott – de a takarmányozás igen

Sokan vélik úgy, hogy nincs új a nap alatt, hiszen a lótakarmányozás alapvető tudnivalóit már réges-rég lefektették. Pedig ahogy egyre többet tudunk meg a lovak és az egyes táplálóanyagok viszonyáról, úgy kell újra és újra átgondolnunk lovaink takarmányozását – számomra ez volt az egyik legfontosabb tanulsága a dr. Teresa Hollands és dr. Joe Pagan előadásainak a Biofarmer Lótakarmányozási Napokon.

.

A lótakarmányozás a 20. század elejéig a szólt a széna-zab-víz mesterhármasáról, azóta az egyre fejlettebb kutatási és diagnosztikai módszereknek köszönhetően egyre többet tudnunk a lovak emésztéséről. Alapvetően nem a ló, a zab, vagy a széna változott a leginkább, hanem az ismereteink.

TAnita Lovasboltja

Ismétlésképp nézzük, ki is dr. Hollands és dr. Pagan, akiknek a nevével az elkövetkező hetekben többször is találkozni fogsz az oldalon:

Dr. Teresa Hollands PhD mintegy 30 éve nemzetközi lótakarmányozási szaktanácsadó, a Surrey Egyetem oktató-kutatója, számos kutatás és szakmai cikk, illetve egy könyv szerzője. A 2012-es londoni olimpián az angol olimpiai csapat lódietetikai szaktanácsadója volt. Alapelve, hogy a tartási körülményeket egy összefüggő egységként kell kezelni, ahelyett, hogy kiragadnánk belőle a takarmányozást, vagy a munkaterhelést, amik csak részei a kirakósnak.

Dr. Joe Pagan PhD szakterülete a lovak sportélettana és dietetikája, nagy tapasztalattal rendelkezik a versenyló ágazatban, az általa 1988-ban alapított Kentucky Equine Research (KER) nemzetközi kutatással, termékfejlesztéssel és szaktanácsadással foglalkozik, a legutóbbi hat olimpián és két lovas világjátékok során volt felelős a lovak takarmányozásáért.

A takarmányozás során a legfontosabb teendőnk az emésztőrendszer egészségének fenntartása. Az alapvető takarmányozás nem bonyolult – vallja dr. Hollands, – az egyetlen, amire szükséged van, az a józan ész: mérd fel a lovat, mérd fel a takarmányozást, változtass, ha szükséges.

Fontos, minden lótartó számára hasznos témák következnek tehát két kiváló szakember előadásai alapján előreláthatólag még 12 cikken át. Az egyes cikkek között lesz átfedés, mert bizonyos információk többféle összefüggésben is előkerülnek majd. De ennyi baj legyen, hiszen ismétlés a tudás anyja! 🙂

Ugyanakkor szó sincs arról, hogy a kétnapos kurzus anyagát egy az egyben leírnám – ha nem voltál ott, sajnos lemaradtál. Az elhangzottakból azokat a témákat és pontokat emeltem ki, amelyek szerintem a legfontosabbak a hazai lótartók számára, és a hallottakat saját tapasztalataimmal és gondolataimmal is ki fogom egészíteni.

Eredetileg több rövidke szösszenetet terveztem. Ebből leginkább a “több” valósult meg, mégpedig még 12 cikk formájában, de annyit azért ígérhetek, hogy lesznek köztük rövidkék is. 😉

A cikksorozat további részei: