Most kiderül, mit esznek az olimpián résztvevő lovak

Nemrégiben állatorvosoknak és lótartóknak tartott kétnapos kurzust dr. Joe Pagan PhD. Szakterülete a lovak sportélettana és dietetikája. Ő, illetve az általa 1988-ban alapított Kentucky Equine Research (KER) a legutóbbi hat olimpia és két lovas világjátékok során volt felelős a versenyeken résztvevő lovak takarmányozásáért. Előadásai között szerencsére helyett kapott egy olyan prezentáció is, ahol ezekről a feladatokról, a felmerült kihívásokról és tapasztalatairól mesélt.

.

Napjaink legértékesebb, legnevesebb, legnagyobb odafigyelést kapó sportlovai az olimpiákon, illetve az olimpiák között szintén négyévente megrendezett Lovas Világjátékokon fordulnak meg. A tét pedig nagy, így nem is csoda, hogy mint dr. Pagan mondja: a világ legstresszesebb emberei az olimpián résztvevő lovasok és edzőik.

A Kentucky Equine Research dr. Pagan vezetésével a legutóbbi hat olimpia és két világjátékok során a versenyben résztvevő lovak takarmányának hivatalos szállítója volt. Rendkívüli felelősség ez, iszonyatos szervezés és logisztika és olykor bizony kivételes kreativitás és problémamegoldó képesség szükséges egy ilyen feladat elvégzéséhez. Biztosítaniuk kell, hogy minden olyan takarmány rendelkezésre álljon a helyszínen, amire csak a lovasoknak szüksége lehet. Ehhez előzetesen fel kell mérniük az igényeket, és figyelembe kell venniük a rendező ország előírásait. Ausztráliába például nem vihettek be lótápot, mindent helyben kellett legyártatniuk. Megtapasztalták, hogy a “fontos” és a “sürgős” Görögországban, vagy Rio de Janeiroban megközelítőleg sem azt jelenti, mint náluk. És az olyan rendkívüli helyzetekre is fel kell készülniük, mint  például a tavalyi világjátékokat sújtó hurrikán.

Dr. Pagan számára hazai pálya volt a 2018-as, Tryonban (Kentucky) megrendezett Lovas Világjátékok, ahol 50+ nemzeti szövetség 750 lovának ellátásáról gondoskodtak, ehhez 135 különböző tápot szállíttattak a helyszínre Európából.

Jellemzően Washington államból, az USA északnyugati részéről származó szénát szállíttatnak ezekre az eseményekre, mint mondja, a legtöbb lovas már jól ismeri ezeket a kétszeresen tömörített bálákat: a bebálázott szénát ugyanis még egyszer összepréselik, így kisebb méretű, a szokásosnál tömörebb, nehezebb, a szállítás szempontjából praktikusabb bálákat kapnak.

A szenázs rendkívül népszerű az európai lovasok körében, és nagyon sok olyan lovas van, aki gőzöli a szénát.

Dr. Pagan megfigyelése és a megrendelt mennyiségek növekedése alapján azonban a legfontosabb minden ilyen világrendezvény során, hogy elegendő sárgarépa álljon rendelkezésre, így ennek beszerzéséről mindig helyben gondoskodnak.

Ez a különleges feladat kiváló kutatási lehetőség is: a KER munkatársai folyamatosan vizsgálják a különféle lótápok összetételét, 2010-18 között például mintegy kilencvenféle tápot vettek górcső alá. Egyrészt azt tapasztalták, hogy idővel a tápok összetétele is változott, illetve hogy különbség van az európai és az amerikai lótápok összetétele között. Mint mondja, Amerikában talán túl messzire mentek a keményítő mennyiségének csökkentésével és a zsírtartalom emelésével. De mivel sokkal jobb minőségű a szénájuk, mint például idehaza ezért ez nem okoz problémát. “I am afraid, Hungary won’t be my main supplier of hay for the olympics” – mondta dr. Pagan, utalva arra, hogy az előadást megelőző napon közelebbi ismeretséget kötött a hazánkban etetett szálastakarmányokkal is.

Borítókép: Tryon2018

A cikksorozat további részei:

Kapcsolódó cikk:

Világszínvonalú állatorvosi ellátás jár az olimpiai lovaknak >>