Zsír és olaj: nem csak lovad patájára való

Akármilyen furcsán is hangzik ez egy növényevő állat esetében, zsírra, mint tápanyagra lovadnak is szüksége van. Sőt, a zsír, illetve olaj lovad étrendjébe is beépíthető, rendkívül jól emészthető és ízletes, energiában gazdag táplálóanyag, amivel kiváltható a szénhidrát, vagy annak egy része.

.

Takarmányozási szempontból a zsírok közé tartoznak az olajok is, mindkettőben zsírsavakat találunk.

A zsírok és olajok hozzájárulhatnak a bélrendszeri problémák megelőzéséhez és kedvező élettani hatásúak. Energiában rendkívül gazdagok és fontosak bizonyos vitaminok (az úgynevezett zsírban oldódó vitaminok) bevitele szempontjából is.

TAnita Lovasboltja

Fontos, hogy megkülönböztessük az olajok három típusát aszerint, hogy milyen funkciót töltenek be lovad takarmányozásában:

  • Azt az olajat, amit energiatartalma miatt etetsz lovaddal – fokozatos szoktatás után akár napi 100-250 ml mennyiségben. Ilyen például a lenolaj és a szójaolaj.
  • Azt az olajat, amit valamilyen gyógyhatása miatt egészen kis mennyiségben etetsz (pl. máriatövisolaj; kis mennyiségű lenolaj épp csak azért, hogy lovad szőre szebb legyen) – ez nem jelent érdemleges plusz energiabevitelt.
  • A paraffinolajat, ami egy kőolajszármazék és állatorvosod utasítására eteted bizonyos kólikás panaszok esetén. Ez az emésztőrendszerben nem hasznosul, hanem kenőanyagként működve megkönnyíti a takarmány áthaladását a bélrendszeren.

Takarmányozás szempontjából az elsőnek van igazán jelentősége. Egységnyi térfogatú olaj két és félszer annyi energiát tartalmaz, mint ugyakkora térfogatú zab, tehát energiában rendkívül gazdag tápanyag. Különösen hasznos azokban az esetekeben, amikor úgy szeretnénk megnövelni a bevitt energia mennyiségét, hogy közben a takarmány mennyiségét, illetve a bevitt szénhidrát és keményítő mennyiségét nem növeljük. Válassz olyan olajat, amiben több az Omega 3, mint az Omega 6 zsírsav. Bár elsőre furcsának tűnhet, a csukamájolaj is rendkívül hasznos és kedvező hatású takarmánykiegészítő.

Az olajokat leggyakrabban a versenylovak takarmányozásában alkalmazzák, illetve rendkívül hasznos az idős lovak számára is:

  • A nagy terhelésnek kitett versenylovak általában nagy mennyiségű abrakot fogyasztanak, azonban – mint arról már szó volt a Zab, árpa, kukorica, korpa: ezt kell tudnod lovad abrakjáról című cikkben, a vékonybélben csak csak korlátozott mennyiségű keményítő tud hasznosulni, a vastagbélbe továbbhaladó keményítő viszont komoly problémákat okoz, ezért az abrak mennyisége nem növelhető tetszőlegesen. Amennyiben a már meglévő abrakadaghoz olajat adagolunk, akkor úgy vittünk be a ló étrendjébe többlet kalóriákat, hogy az abraktakarmány (ezáltal a szénhidrát, illetve keményítő) mennyiségét nem növeltük. Illetve: ha nincs szükség plusz kalóriákra, az etetett abraktakarmány mennyisége csökkenthető olaj hozzáadásával.
  • Az idős lovak esetében a rágás már problémát okozhat akár a fogak állapota, akár az állkapocsízület fájdalma miatt. Ilyenkor az olaj segítségével úgy csempészhetünk többlet kalóriákat az idős ló étrendjébe, hogy nem kell pluszban rágnia.

A cikksorozat korábbi részei: