Gyomorfekély és kólika: a Te lovad is érintett lehet

A takarmányozás során az egyik legfontosabb szempont az emésztőrendszer egészségének fenntartása, mert ezzel teszed a legtöbbet a ló általános egészségéért. A lovak leggyakoribb emésztőrendszeri bántalmai a kólika és a gyomorfekély. Ne áltasd magad, a Te lovad is érintett lehet. Megfelelő takarmányozással azonban sokat tehetsz azért, hogy jelentősen csökkentsd előfordulásuk esélyét.

.

A gyomorfekély körülbelül a versenylovak 85-95%, a sportlovak 65-75% és a hobbilovak 45%-át érinti,

rendkívül gyakori problémáról van tehát szó. A gyomorfekély pedig gyakran egyenes út a kólikához.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

TAnita Lovasboltja

A gyomorfekély kapcsán nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a napi takarmányadagot – úgy a szálas, mint az abraktakarmányt – minél több kisebb adagra kell felosztani, illetve hogy rendkívül fontos a szálastakarmány bevitel, a rágás, mivel keletkező nyál hígítja a gyomorsavat.

A gyomorfekély mellett kólika kialakulására hajlamosíthat minden változás a ló körül, beleértve a tartási körülményeket és a munkaterhelést is, de leginkább a takarmányozásra, illetve az abban bekövetkező változásokra kell különösen odafigyelni.

Az egészséges takarmányozás alapja a napi legalább 2-3 óra legelés és a több kisebb adagban etetett jó minőségű szálastakarmány. A folyamatos rostbevitel – tehát a legelés, illetve a szénához való folyamatos hozzáférés – azért rendkívül fontos, mert

az a ló, amelyik nem kap elegendő rostot, illetve nem rághat eleget, próbál kompenzálni: stresszel, fát rág, feleszi az almot (nem csak a szalmát, de a faforgácsot is, ráadásul akár napi több kilogrammot*), ami – ördögi kör – jelentősen megnöveli nem csak a gyomorfekély és a kólika kialakulásának, de ismételt előfordulásának esélyét is.

Ajánlott az abrak előtt szénát etetni, elkerülendő, hogy a kiéhezett ló rávesse magát az abrakra és behabzsolja azt. Fontos azt is szem előtt tartani, hogy minél több abrakot fogyaszt egy ló, annál nagyobb a kólika kialakulásának esélye, ezért ne etess 2,5 kilogrammnál több abraktakarmányt egyszerre, illetve etess több kisebb adagot, így csökkentheted a kólika kialakulásának kockázatát. Sőt, érdemes azt is átgondolnod, hogy valóban szüksége van-e lovadnak abrakra, és ha igen, akkor vajon a megfelelő mennyiséget kapja-e.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A takarmányváltás szintén növeli a kólika esélyét. Takarmányváltás minden olyan változás, ami a ló takarmányozását érinti.

Többek között, de nem kizárólag:

 • tavalyi zab helyett idei zab
 • egyik termelő zabja helyett egy másik termelő zabja
 • lótáp típusának vagy márkájának változtatása
 • más termőterületről érkezett széna
 • tavalyi helyett idei széna
 • istállóból legelőre váltás vagy fordítva
 • bármilyen új takarmányféleség bevonása az étrendbe

Épp ezért:

 • A takarmányváltozásokat ajánlott lassan, 10-12 nap alatt bevezetni, hogy az emésztőrendszer alkalmazkodhasson.
 • Ha magad felelsz lovad takarmányozásáért, az éves takarmánymennyiséget igyekezz egy helyről, vagy néhány nagyobb adagban megvásárolni.
 • A legelési szezon végének közeledtével fontos, hogy a lónak már a legelőn is legyen hozzáférése ahhoz a szálastakarmányhoz, amit az istállóban kap.
 • Ha versenyre (vagy máshová) indulsz lovaddal, szénáját is vidd magaddal, ne a helyszínen vásárolj. Így egyrészt nem vagy rászorulva egy kiszámíthatatlan minőségű takarmányforrásra, másrészt megkíméled lovadat egy hirtelen takarmányváltástól.

A rossz minőségű, nem jól emészthető széna kólikára hajlamosít, mivel sokkal több időt tölt a bélben. És sajnos tudomásul kell vennünk, hogy hazánkban sem a széna, sem a legelők minősége nem tekinthető lótakarmányozás szempontjából kiválónak. Ezért Neked, mint lótartónak kell betéve tudnod a jó minőségű széna és legelő ismérveit, gondoskodnod a lehető legjobb minőségű szálas takarmány beszerzéséről és kompenzálni, ha valami nem az igazi.

Nem jó minőségű széna, ha:

 • A növény felmagzása és kiszáradása után kaszálták le. Ezeknek a szénáknak gyakran az is jellemzője, hogy rendkívül hosszú, gyakran roppanással törő, hurkapálca-szerű szálakat tartalmaznak. Ahhoz, hogy a növény szára elég erős legyen a virág és a termés megtartásához, egy lignin nevű anyag termelődik benne, ami a ló számára nem emészthető. Ez a lignin olyannyira körbefonja a ló számára egyébként emészthető rostokat is, hogy ezáltal jelentősen rontja a széna emészthetőségét, minőségét.
 • Sást, nádat, tüskés növényeket, mérgező növényeket, kórót, gallyakat, falevelet stb. tartalmaz.
 • Poros, földes, szennyezett.
 • Penészes: a penésznek sokféle arca van. Lehet fehér, fekete, szürke, porolhat, lehet vékony vagy vastag réteg, vagy akár szemmel még nem látható, de szagolható. De ahol megtelepedett, ott szemmel nem láthatóan is szennyez, és nem csak lovadra káros, hanem a Te egészségedre is.
 • Kellemetlen szagú
Fotó: Racionál Horsemanship
Fotó: Racionál Horsemanship

Legyen szó szénáról, szénapelletről, zabról vagy más gabonáról, netán lótápról: lovad takarmányát az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési, Takarmányozástani és Laborállat-tudományi Tanszékének Takarmányanalitikai Laboratóriumában vizsgáltathatod be (1077 Budapest, Rottenbiller u. 50., +36-1-478-4249, andrasofszky.emese@univet.hu).

Az istállóban töltött idő is a kólikának kedvez, mert istállózott lovaknál csökken a vastagbél motilitása. Illetve az istállóban a ló mindössze ideje kis részét tölti jellemzően alacsony víztartalmú takarmány (széna) fogyasztásával, míg egy jó minőségű legelőn ideje nagy részében legel magas víztartalmú füvet. Az időprobléma áthidalását segíti, ha lovad több kisebb adagban kapja meg szénaadagját, illetve a szénaháló és szénaetető (slow feeder) használata. A szénaetetés kapcsán dr. Teresa Hollands nem csak ajánlja, hanem mindennapos, általános rutinként tekint a szénaháló használatára.

Jellemzően az abraktakarmányok kiegészítőjeként kerül a ló elé a korpa, vagy a lótartók által rendkívül kedvelt korpás mash, maccs. A korpa azonban hiába rost, irritálja a beleket, és felborítja a kalcium-foszfor egyensúlyt.

Különösen rossz gyakorlat heti egy-két alkalommal korpás maccs etetése, ami 24 órára teljesen felborítja az emésztést, így növelve a kólika kialakulásának kockázatát.

Ne feledd, a lótartó egyik legjobb barátja az állandóság!

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

 

Lábjegyzet:

*Jó ha tudod: hiába van ráírva az előre csomagolt forgács, szalma és egyéb alom csomagolására, hogy biztonságos, hiszen a ló nem eszi meg. A lovak sajnos nem olvassák a használati utasítást, és bizony vannak köztük olyanok, akik bizonyos körülmények együttállása esetén még ezeket az almokat is elfogyasztják.

Ha a cikkben vannak ismerős részek, az nem a véletlen műve 😉 , hiszen az egyes tápanyagok és takarmányféleségek kapcsán nagyon sok kockázati tényezőt körbejártunk már. Azonban fontosnak éreztem, hogy a kólika és a gyomorfekély kapcsán egy egységbe összerendezzem ezeket.

A cikksorozat korábbi részei: