Egy magyar lovas kalandjai Ausztráliában

Egy ismerős, egy barát, egy családtag: ma már szinte mindenki ismer valakit, aki külföldre indul szerencsét próbálni. És bár a legtöbben a nyugat-európai országokban keresik a boldogulásukat, Vaskor Eszter lovasoktató és párja meg sem álltak egészen Ausztráliáig, több mit fél évet töltöttek ott. És mivel egy lovas a világ túlvégén is lovas marad, vállalta, hogy megosztja élményeit a Racionál Horsemanship olvasóival.

.

Eszter 2017 augusztusának végén landolt Ausztrália egyik legnagyobb városában, Victoria állam fővárosában, Melbourne-ben, a kontinens dél-délkeleti részén. Ausztráliának ezen a területén mérsékelt éghajlat uralkodik, de a amikor nálunk nyár van, ott tél és fordítva. A lovas ágazat pedig fontos tényező ezen a vidéken, gondolj csak a híres Melbourne Cup-ra.

Esztert arra kértem, hogy leginkább a lótartással, lóegészséggel kapcsolatos tapasztalatairól számoljon be. És mivel szeretne odakint is lovas területen elhelyezkedni, szerencsére a helyi lovas élet ezen vonulataiba is bele tud majd pillantani.

Vaskor Eszter
Vaskor Eszter

Következzék tehát Eszter beszámolója:

„Az itteni helyzetet elnézve elég borzasztóan áll Magyarország, a nagy “lovas nemzet” lótartás-ügyileg.

Ausztrália

TAnita Lovasboltja

Én Victoria-ban, Melbourne központjától 30 percre lakom, itt a környéken nagyon sok lovas hely van. Ezek nem nagy lovardák, csak magánterületek, akik vagy a saját lovaikat, vagy mások lovait tartják bértartásban.

Ausztrália

Itt más minden. Nincsenek istállók, nagy megépített pályák. Itt a mezőn készülnek fel az ugrólovasok a versenyekre – hozzáteszem, a legprofibb felszerelésekkel.

A lovak állandóan legelőn vannak, ahol mindig van fű, de mindenhol szénabálát is tesznek be a karámokba, legelőkre.

Szénabálát is tesznek a karámba vagy a legelőre
Szénabálát is tesznek a karámba vagy a legelőre

Minden lónak van általában valamilyen fémből készült beállója (de én még nem láttam lovat bemenni). Nem igazán etetnek más takarmányt, azt mondják, a széna és az itt növő fű a legjobb a lónak. Pár helyen sózzák és ecetezik a vizet, mivel az ecet jó a bogarak ellen, a kiizzadt sót pedig pótolni kell.

Kb. októberig takarózzák a lovakat. Itt ugyanis az a tél vége. Utána nagyon könnyű vászontakarók kerülnek a lovakra, nem lyukacsosak és nem színesek, mint otthon.

Ausztrália
Tél végéig takarózzák a lovakat

Akiket én látok, azoknak nagy része hobbista, vagy magánkezdeményezésből indított lovasiskolák, de nem profik. Viszont élvezik, nincsenek kiégve, nem furkálják egymást se emberileg, se szakmailag. Itt mindenki teszi a maga dolgát. Mérhetetlenül szeretik az állataikat. Ha valamelyiknek baja van, akkor a terület tulajdonosa, ha kell, a lóval alszik.

Ausztrália
Itt nem verebek vannak a lovak körül, hanem kacsák, mert közel van egy patak

Itt nem verebek vannak a lovak körül, hanem kacsák mert közel van egy patak. De sokszor kakaduk bányásszák a lótrágyát. Itt a kakadu olyan, mint otthon a galamb, csak ezek sokkal szebbek!”

Kakadu, Ausztrália
Itt a kakadu olyan, mint otthon a galamb

Írta és fotózta: Vaskor Eszter

Kapcsolódó bejegyzések:

Ti írtátok >>

Egy magyar állatorvos Anglia legnagyobb lókórházában >>

Egy magyar állatorvos Anglia legnagyobb lókórházában 2. >>

Egy magyar állatorvos Anglia legnagyobb lókórházában 3. >>