Lóerőkkel a lovakért, avagy mindenki tehet azért, hogy a világ jobb hely legyen

14 motorkerékpár, 14 kalandra kész lovas állatorvos, 5300 megtett kilométer, 80 órányi előadás 10 helyszínen és 60.000, jótékony célokra összegyűjtött angol font – júliusban hazánkban jártak a Vets with Horsepower szelíd motorosai.

.

De mi az a Vets with Horsepower?

Végy néhány lovas állatorvost, akik motoroznak is, vidd el őket az összes angol állatorvosi egyetemre előadást tartani és gyűjts pénzt jótékony célokra – így kezdődött a Vets with Horsepower sikersztorija.

Az ötlet Derek Knottenbelt fejéből pattant ki 2009-ben, amikor nyugdíjazása előtt nem sokkal egy Harley Davidson motorkerékpárt nyert tombolán. Ahelyett, hogy megvált volna az országúti fenevadtól, megtanult motorozni, majd úgy döntött, hogy a járgányt, illetve nyugdíjazása apropóját jótékony célokra fordítja és belevág még egy utolsó nagy kalandba.

Az utolsó nagy kalandból és egy elnagyoltnak tűnő tervből azonban igazi sikersorozat lett. A Vets with Horsepower bejegyzett jótékonysági szervezet lett, az utak egyre hosszabbra nyúltak, egy-egy túra mögött legalább egy év és több száz munkaórányi szervezés áll. De ők azt mondják, kevés érzés fogható ahhoz, mint amikor több tízezer fontot adnak át egy jótékonysági szervezetnek.

„Szerintünk ez nagyon fontos, mert mi mind nagyon szerencsések vagyunk, és ezért fontos, hogy segítsünk azoknak, akik nincsenek ilyen kiváltságos helyzetben.

A Vets with Horsepower 2017-es csapata
A Vets with Horsepower 2017-es csapata

TAnita Lovasboltja

Akivel ez az egész kezdődött: Derek Knottenbelt

Dr. Knottenbelt tudását világszerte elismerik. Az Európai Kollégium lóbelgyógyász diplomate-je, saját tanszéke volt a Liverpooli Egyetemen. A Glasgow-i Egyetem professzora, 17 könyvet írt. Megkapta az Animal Health Trust tudományos kitüntetését, és a lógygyászatban elért érdemeiért a Brit Birodalom Rendjének tiszti fokozatát. Theresa May brit miniszterelnök 2016 decemberében Points of Light Award-dal ismerte el dr. Knottenbelt és a Vets with Horsepower érdemeit.

Ez nem az én érdemem, hanem ezeké a nagyszerű embereké, akik velem tartanak – mondta el itt Budapesten dr. Knottenbelt. „Tavaly egy esés miatt eltört a lábam Dél-Afrikában, de nem adtuk fel és megcsináltuk. Nem volt könnyű, de megcsináltuk. Ez a Horsepower szellemisége.”

A mindig mosolygó dr. Derek Knottenbelt - Fotó: Vets with Horsepower
A mindig mosolygó dr. Derek Knottenbelt – Fotó: Vets with Horsepower

Mindenki tehet egy kicsit azért, hogy a világ jobb hely legyen

„Mindenki azért jött ide, hogy tanuljon, de remélem azért is, hogy segítsen másokat, akik nem olyan szerencsések és kiváltságosak, mint mi” – mondja Derek Knottenbelt. „Olyan társadalmakat, ahol az élet kemény. Láttam hatéves gyerekeket szamarakként vizet hordani, mert a család szamara megbetegedett vagy elpusztult. És mindig a lányok fizetnek nagy árat, nem a fiúk vagy a férfiak. Mindig a lányokból lesznek a vízhordók.

Gondoljunk csak bele, nekünk milyen lehetőségeink voltak az életben, mennyi áldásban volt részünk. Tanulhattunk, egyetemre mehettünk, megválaszthattuk a munkánkat, dönthetünk arról, hogy kivel szeretnénk együtt élni, vagy hogy hány gyermeket szeretnénk. Ezek mind lehetőségek, áldások. Nekünk millió jutott belőlük. De egy kisgyerek, aki Maliban, Mauritániában, Gambiában vagy Dél-Afrikában jön a világra nincs ilyen kiváltságos helyzetben. A fogantatásának pillanatától fogva egy sorsra ítéltetett.

Persze nem oldhatunk meg minden problémát, de tehetünk valamit. És ha mindenki tesz egy kicsit, a világ jobb hely lesz.

A Vets with Horsepower azért különleges, mert az emberek közvetlenül a végcélhoz járulnak hozzá. Nincs pazarlás. A nagy jótékonysági szervezetek több millió angol fontot kapnak hetente és sokat el is pazarolnak belőle. De mi nem pazarolunk. A pénzt egy-egy tisztán körülhatárolt projekthez használjuk fel.”

A teljes cikket a Kamarai Állatorvos 2017. évi 3. számában olvashatod.

Köszönöm dr. Kutasi Orsolyának, hogy én írhattam beszámolót erről a különleges eseményről.

Kapcsolódó írásaim:

Dr. Bába András: az első a szolgálat a ló és a lótartó érdekében >>

A legnagyobb konkurenciánk a tudatlanság >>

Derült égből lógyógy cikkek >>