A ló, a vas, a vérszegénység és a vámpírtámadás

lo-vampir250Sokáig azt hittem, hogy a takarmányozástan unalmas dolog. Aztán egyszer megláttam az egyik legismertebb angol állatorvosi egyetem online kurzusát és gondoltam, megpróbálom, hiszen mit is veszíthetnék? Nem bántam meg. Sőt! Fantasztikus dolgokat tanultam, és azóta tudom, a takarmányozástan érdekes. Egy olyan tudomány, amiről minden lovasnak és lótartónak sokkal többet kellene tudnia.

.

Amikor tehát megtudtam, hogy Dr. Kutasi Orsolya és Marton Zsófia kétnapos kurzust tart az Állatorvosi Egyetemen “Modern tudományos szemléletek és ősi alapok: lovak takarmányozása, dietetikája és a gyógynövények szerepe” címmel, nem volt kérdés, hogy ott a helyem.

TakOG790

A tudásszintet jól mutatja, hogy bár a kurzus nyitott volt lovasok és lótartók előtt is, tekintélyes mennyiségű kamarai továbbképzési pontot adott a résztvevő állatorvosoknak. Nem volt semmi lazázás, reggel 8:30-tól délután 17-18 óráig tartottak az előadások. Nem az ilyesfajta program az, amit az ember a “pihentető” jelzővel illetne. Én mégis feltöltődtem. Feltöltődtem tudással, rengeteg új információval és feltöltődtem lelkesedéssel, hiszen kiváló előadóktól tanulhattam.

Ezért elhoztam néhány sziporkát, alapigazságot és aranyköpést erről a két napról. Vannak köztük megmosolyogtató és vannak gondolatébresztő alaptételek is annak jegyében, hogy mennyivel többet kellene tudnunk lovaink takarmányozásáról.

Ez például nagy kedvencem volt Prof. Fekete Sándor Györgytől, aki a lovak takarmányairól beszélt péntek reggel:

A szárazkenyér azért jó, mert egyszerre két dologban is káros. Sok benne a gyorsan bontható szénhidrát, és szinte mindig penészes.” Kólika, laminitisz, mikotoxin-mérgezés az eredmény – hívta fel a figyelmet.

Dr. Kutasi Orsolya - Fotó: Haga Zsuzsanna
Dr. Kutasi Orsolya – Fotó: Haga Zsuzsanna

De a legtöbb sziporkát Dr. Kutasi Orsolyától jegyeztem fel.

 • “Az anyatermészet bánt is” – hangzott el a vadlovak legelői laminitisze kapcsán. Hogy miért emelem ezt ki? Mert az egyik vesszőparipám, hogy bizony a vadlovak élete sem csak játék és mese, hanem keményen meg kell küzdeniük a túlélésért.
  .
 • “A lónak szüksége van a fogaira. … Ismert fogproblémával rendelkező lovak esetén megnő a kólikás betegségek előfordulási esélye.”
  .
 • “A ló nem disznó” – ennyi elég is ahhoz, hogy viszonylag pontosan belőhessük a kukoricához való viszonyát.
  .
 • “A szűkremese esztétikai funkciókat lát el: citromokat gyárt.” – Milyen jól mutatott volna ez a mondat Lószart mindenkinek című írásomban. 🙂
  .
 • “Mindennek, így az olcsó és silány takarmánynak is megfizeted az árát. Amit megspórolsz egy helyen, annak a többszörösét adod ki máshol.
  .
 • “A ló takarmányozásának alapja a széna. De a széna gonosz. Sokféle minőséget képes produkálni.” – Ezért kellene mindig bevizsgáltatni a szénát, majd az eredmény alapján meghatározni a lovak takarmányozását: mennyi energiabevitelre, milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van még szükségük.
  .
 • “Az annyira válogatós ló, ami a szénát, zabot nem eszi meg, az beteg.”
  .
 • “A csikó víz. Egy nagy lötty, amit forgatnod kell.”
  .
 • “A ló nem zabtól bolond, hanem az inzulinválasza hektikus.” – A megoldás: sokszori etetés és legelő.
  .
 • Kiegészítők és vitaminok: szinte minden lovas eteti őket, akár egyszerre többet is. Pedig a makro- és mikroelemek felszívódva egymásra is hatnak és van, amelyik felgyűlve toxikus lehet. “A leggyakoribb oka a takarmányozási anomáliáknak az, amikor túl sok mindent össze-vissza etetünk. Célzottan és tudatosan kell összeállítani az adagokat.” Nincs mit tenni, számolni kell. Felejtsd el a csomagban talált mérőkanalat és számolj.
  .
 • “A legelőn, ha nincs túllegelve, kikerüli a ló a mérgező növényt. De ha a legelő nem optimális, a mérgező növényt is megeszi – főleg az, amelyik a rangsor végén áll.
  .
 • Nálunk a legtöbb ló pollenallergiás, hiszen inkább tavasszal jelentkeznek a tüneteik, nem pedig télen, az istállózás időszakában.

És a kedvencem:

 • “A lóban a vashiányos anémia majdnem olyan ritka, mint egy vámpírtámadás.” – Ez persze nem volt újdonság, hiszen Dr. Kutasi Orsolyan korábban egy különleges eset kapcsán már beszélt erről. Viszont megtudtam azt is, hogy a nyugalomban lévő ló vérképe mást mutat, mint amire terhelés alatt képes.

És végül egy saját megállapítás: A vemhes kanca, majd a megszületett csikó takarmányozása színtiszta matematika és tudomány. Egy olyan tudomány, ami segít abban, hogy a csikó a lehető legtöbb támogatást megkapja az optimális fejlődés érdekében. Amit a lótartók 99%-a csinál (beleértve magunkat is annó), az színtiszta hazárdjáték és vakszerencse. Ha tehát vemhes kancád van, takarmányozásával kapcsolatban mindenképp érdemes kikérned egy lovas állatorvos vagy egy takarmányozási szakember tanácsát.

Összefoglalva: fantasztikus társaság és fantasztikus előadók, és két, tudással az utolsó percig telezsúfolt két nap volt ez.

Kapcsolódó írásaim:

Csodálatos utazás a ló emésztőrendszerében 2. >>

Csodálatos utazás a ló emésztőrendszerében 1. >>

Szénapellet: instant kaja lovaknak >>

Segítség, sovány a lovam! >>

Legelőhöz szoktatás? Csak fokozatosan! >>

Te tudod, mennyit rág a lovad? >>