Mire jó a lókórház?

Ha te is azt gondolod, hogy a lókórház az a hely, ahol csak a legsúlyosabban beteg lovakat kezelik horror összegekért, ezt a cikket mindenképp olvasd el. Most. Ne máskor. Mert lehet, hogy akkor már késő lesz.

.

Amikor otthon nem megy

2012 környékén Romeonak ki kellett húzni az egyik fogát. Az üllői műtét után őkelme itthon lábadozott. A napi sokszori szájöblítést én csináltam – olyan hideg volt azokban a hetekben, hogy bár a házból kellemes langyos víz jött ki a slagon, a ló szájából kifolyva az egész rámfagyott… Már ez sem volt épp sétagalopp, de akkor jött csak a feketeleves, amikor egy hét után esedékessé vált a tamponcsere.

Állatorvos barátnőmmel, dr. Pallós Andreával szemernyi kétségünk sem volt, hogy mi ezt a feladatot simán megoldjuk. Nos, hamar be kellett látnunk, hogy nem tudjuk kényelmesen, biztonságosan és megfelelően elvégezni a műveletet egy ekkora bitang nagy lovon az adott körülmények között.

Levontuk a konklúziót, a következő héten Romeot reggel szépen feltettük a lószállítóra, átruccantunk vele Üllőre, ahol a kalodában szépen gyorsan elvégezték a tamponcserét és már jöhettünk is haza. Nem volt egy eget rengető összeg, és dél körül már itthon is voltunk.

Amikor nem találsz állatorvost

Jó néhány éve egy ködös, esős vasárnap délelőttön hívott fel egy szomszédos lótartó: az egyik lova elvágta az orrát, és nem talál állatorvost, aki kijönne ellátni. Már vagy tíz dokit felhívott, de vasárnap révén nem talált szakembert. Közösen folytattuk a telefonálást, végül délutánra vállalta el egy állatorvos a sérülés ellátását. Ahelyett, hogy a lovat már az első néhány sikertelen telefon után felpakolták volna a lószállítóra, a kevesebb mint egy órányi távolságban lévő kórházban szépen, szakszerűen és gyorsan ellátták volna, majd jöhetett is volna haza. De ez az opció akkor még nekem sem jutott eszembe.

Amikor gyorsabb lenne a gyógyulás

Egy lótartó azért hívta ki állatorvosát, mert lovának csúnyán megsérült a hátsó lába. Mivel a csont is láthatóvá vált, illetve tudta, hogy az adott ló nehezen kezelhető és lórúgással felérő bódító kell nem csak ahhoz, hogy a sérülést ellássa, de majd ahhoz is, hogy csak kötést cseréljenek, az állatorvos javasolta, hogy bódítás, a sérülés elsődleges ellátása után a lovat szállítsák kórházba. Ott kalodában lehetőség lett volna a sérülés megfelelő ellátására és összevarrására, megoldott lett volna a kötéscsere és a ló két hét múlva gyógyultan térhetett volna haza.

A lótartó azonban nem szerette volna a lovat kórházba szállítani, így tovább keresgélt. Egy másik állatorvos szintén a kórházba szállítást javasolta, végül egy harmadik vállalta a helyszíni ellátást – a seb összevarrása nélkül.

A seb azonban varrás nélkül sokkal lassabban gyógyult, illetve a kötéscserék során 2-3 naponta végzett bódítás is megterhelte nem csak a lótartó pénztárcáját, de az idegeit is.

Fotó: Flickr
Fotó: Flickr

TAnita Lovasboltja

Amikor a ló nem hagyja

Egy lótartó nem tudta megfelelően ellátni lova sérült hátsó lábát. Egyrészt a ló nem hagyta, a lótartónak pedig nem volt segítsége, másrészt valóban trükkös sérülésről volt szó. A gazdi néhány napig küzdött otthon a lovával, majd a ló állapota romlani kezdett, és az ismételt állatorvosi kontroll a kórházba szállítást tartotta indokoltnak. A ló hónapokat töltött kórházban, de a gondos kezelésnek köszönhetően gyógyultan távozott.

A kórház a lovakért és a lótartókért van

A fenti megtörtént esetek is jól mutatják, hogy a lókórház nem kizárólag csak akkor jön szóba, ha válságos állapotban lévő lovak ellátásáról van szó. Tény, hogy nincs belőlük sok idehaza, és hogy macerás és költséges a lószállítás. Sőt, a kórházi ellátás is pénzbe kerül – mint minden más.

De a kórházi ellátás nagyon sok gondot levehet a válladról és jelentősen meggyorsíthatja lovad gyógyulásátMindig megfontolandó tehát olyan esetekben, amikor az otthoni ellátás során nehézségekbe ütközöl. Nézzünk néhány példát:

  • Ha te magad nem tudod biztonsággal ellátni azokat a teendőket, melyek szükségesek a gyógyulásához. Például nem tudsz kötést cserélni, mert a ló nem hagyja és nincs segítséged.
  • Ha a körülmények nem adottak lovad gyógyulásához. Például nincs olyan hely, ahol az előírt boksznyugalom idején elhelyezhetnéd, vagy ahol a sebkezelést és kötéscserét elvégezhetnéd. Vagy például ha a lovad a kötésével a szügyig érő sárban lenne kénytelen közlekedni.
  • Ha nem találsz állatorvost, aki kijönne ellátni a lovadat, például mert hétvége vagy ünnepnap van.
  • Ha nem találsz állatorvost, aki rendelkezne az adott problémához szükséges felszereltséggel.
  • Csak több körben lehet elvégezni az adott probléma kivizsgálását.
  • Ha lovad állapota az otthoni ellátás ellenére nem javul. Például már fél napja küzdötök egy kólikával, már háromszor volt kint az állatorvos, de se javulás, se diagnózis.
  • Ha újszülött csikód furcsa, gyenge, problémás.
  • És minden egyes esetben, amikor állatorvosod javasolja a kórházi ellátás igénybe vételét.
Fotó: Oregon State University, Flickr
Fotó: Oregon State University, Flickr

Tény, hogy egy lókórház nem feltétlenül egy vidám hely, és hogy lótartóként lehetőleg nem szeretnéd megismerni belülről. Ahogy az is tény, hogy a lókórházakban életeket mentenek. És ráadásként rengeteg egészségügyi probléma megoldásában tudnak segíteni.

Tényleg azt kívánom, hogy soha ne legyen szükség lovad kórházi ellátására. De ha esetleg úgy adódik, ne nehezítsd lovad gyógyulását azzal, hogy otthon húzod az időt.

Íme a hazai lókórházak elérhetőségei:

Kapcsolódó írásaim:

Kólika kisokos: életmentő ajándék állatorvosoktól lótartóknak >>

Légyszi, hívj végre állatorvost a lovadhoz… >>

Az utolsó remény >>

Az állatorvosoddal való jó kapcsolat titka >>

Lóbetegségek és internetes népi bölcsességek >>

Lovad van? Hívj lovas állatorvost! >>