Csodálatos utazás a ló emésztőrendszerében 2.

emesztorendszer250-2A múlt héten utazásra indultunk a ló emésztőrendszerében és megnéztük, hogyan is fér mintegy 30 méternyi bél 200 liternyi űrtartalommal egy átlagos felnőtt lóba. De mivel egy utazás során nem csak a megtett út a fontos, hanem az idő is, ma ezen a vonalon indulunk tovább.

.

Tehát ott tartottunk szusszanásnyi pihenőt, hogy egy átlagos felnőtt ló emésztőrendszere kb. 30 méter. De vajon mennyi idő alatt teszi meg ezt a 30 méteres utat a takarmány? Ami elöl bement, az vajon mennyi idő múlva pottyan ki hátul?

emesztorendszerOG-2

Nos, normál esetben ez a folyamat körülbelül 50 óra, azaz több, mint két nap. De nagy átlagban 36-72 óra között bármi lehet, hiszen a folyamatot a ló egyéni sajátosságai mellett a takarmány összetétele is jelentősen befolyásolja.

De nézzük, mi is történik pontosan ezidő alatt:

  • Az 1,2 – 1,5 m hosszú nyelőcsőben mindössze 10-15 másodpercet tölt a takarmány.
  • A gyomorban viszont akár 1-5 órán át időzhet.
  • A 21 méter hosszú vékonybélen viszont 1-2 óra alatt végigszáguld, mintegy 30 centimétert tesz meg percenként.
  • A vakbélben aztán 15-20 órát is elidőzik a takarmány.
  • Majd a 3-3,5 méter hosszú tágremesében és a 3-3,5 méter hosszú szűkremesében is eltölt 18-24 órát.
  • Végül a 20-30 cm-es végbélben röpke 1-2 órát.

Hogy mi történik a vakbélben, valamint a tág- és a szűkremesében, ami ilyen sokáig tart? Nos, itt zajlik a rostok feldolgozása, ezt a ló bélrendszerében élő mikroorganizmusok végzik. Jó munkához pedig idő kell.

Fontos: forrásonként tapasztalhatóak eltérések a megadott hosszok és időtartamok között, hiszen az “átlagos felnőtt ló” is elég tág fogalom, illetve a dolog nagyban függ az adott ló takarmányozásától is.

Kép forrása: Wissen über Pferde
Kép forrása: Wissen über Pferde

Az idő kulcskérdés egy rendkívül érdekes és ígéretes kutatásban is. Amerikai állatorvos kutatók ugyanis egy egészséges, élő ló emésztőrendszeréről készítettek felvételeket működés közben. Ehhez egy olyan apró, kapszulába zárt kamerát használtak, ami a humán gyógyászatban is bevált. Az apró készülék 9 órán át tud felvételeket rögzíteni és küldeni a ló belsejéből.

Az University of Saskatchewan egyik kutatója, Dr. Julia Montgomery kezében a kamerát tartalmazó kapszulával. Fotó: The Western Producer
Az University of Saskatchewan egyik kutatója, Dr. Julia Montgomery kezében a kamerát tartalmazó kapszulával. Fotó: The Western Producer

Az új eljárás hasznos lehet:

  • korábbi műtétek helyének ellenőrzésében
  • gyulladásos megbetegedések feltárásában
  • daganatos elváltozások diagnosztizálásában

Hatalmas előrelépés ez, hiszen endoszkóppal csak a ló nyelőcsöve és gyomra vizsgálható, rektális vizsgálattal csak a hasüreg hátsó harmada. Az, hogy mi zajlik e között a két pont között, azt még ma sem ismerjük teljesen pontosan. Persze ott van még az ultrahang, mint képalkotó eljárás, de lássuk be: egy sor színes kép, netán videó sokkal praktikusabb lehet.

A kutatók a ló gyomrába orr-nyelőcső szondán át juttatták be a kapszulát. Az első kísérleteket a humán gyógyászatban is használt kapszulával végezték, de folyik a lovaknak szánt verzió kifejlesztése, ami nagyobb lesz az emberinél (de persze bele férnie a szondába) és két irányból készít majd felvételeket. Erre azért van szükség, mert az aprócska kamerának igencsak nagy mozgástere van a ló vastagbelében.

A ló emésztőrendszerében utazó kapszula színes képeket küld a ló oldalára erősített egységnek, a képeket pedig egy szoftver illeszti össze videóvá, így az állatorvosok nem csak az emésztőrendszer állapotát, de a bélperisztaltikát is láthatják.

A ló békésen szálazgat, miközben a bélrendszeréből a kamera folyamatosan küldi a képeket az oldalára szerelt vevőegységnek. Fotó: HorseJournals
A ló békésen szálazgat, miközben a bélrendszeréből a kamera folyamatosan küldi a képeket az oldalára szerelt vevőegységnek. Fotó: HorseJournals

TAnita Lovasboltja

Az új technika alkalmazását érintő legégetőbb probléma jelenleg az akkumulátor élettartama. A kapszula ugyanis akár 50 órát is eltölthet a ló emésztőrendszerében sodródva. Onnantól kezdve, hogy bejuttatták a ló gyomrába, az állatorvosok nem tehetnek mást, mint várják, hogy végül kipottyanjon hátul. De a kis készülék akár két értékes órát is elvesztegethet a gyomorban, majd később a vakbélben a gravitáció sem segíti a gyors utazást.

A jövő zenéje, hogy a kamera ki- és bekapcsolható legyen, így csak akkor kezdje el a felvételeket készíteni, ha már elhagyta a gyomrot. Sőt, a kapszula képes lehet olyan fontos paraméterek mérésére út közben, mint a hőmérséklet, vagy a pH érték. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kutatók és állatorvosok képzeletének csak az akkumulátor élettartama szab határt. Meg persze a pénz, hiszen fontos, hogy az új eljárás a lótartók számára is megfizethető legyen.

Az University of Saskatchewan kutatói mindenesetre közzétették az első olyan felvételt, amit a ló emésztőrendszeréről készítettek. Aggodalomra semmi ok, nem egy 9 órás videó, csupán egy rövidke ízelítő. És tény, hogy nem egy Oscar-díjas mozi, de mégis különleges, hiszen így még biztosan nem láttad lovad emésztőrendszerét:

Forrás:

Kapcsolódó írásaim:

Csodálatos utazás a ló emésztőrendszerében 1. >>

Legelőhöz szoktatás? Csak fokozatosan! >>

Lószart mindenkinek! >>

Kólika kisokos >>

Overdose kólikája >>

Lovak a lexikonban >>